בדרך לאישור חיסוני הילדים: צוות הטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות יתכנס ביום חמישי לדיון על חיסונים נגד קורונה לילדים בגילי 11-5. גם ראש הממשלה נפתלי בנט וגם שר הבריאות ניצן הורוביץ אומרים שבכוונתם לוודא שהדיונים ייעשו בשקיפות מרבית, בדומה למודל האמריקני. במקביל, מסתמן שהמשלוח הראשון של חיסוני הילדים - שיינתנו במנה, בקבוקון ומכסה שונים - ינחת בישראל ב-15 בנובמבר, כך שברגע שיינתן האישור מבצע החיסונים כבר יוכל לצאת לדרך.

כפי שניתן לראות מסדרי דיון חיסוני הילדים ביום חמישי הקרוב, רק הצגת הנתונים תהיה פתוחה לציבור וניתן יהיה להעלות טיעונים בפני הצוות. ניתן להגיש בקשה להצגת שאלות עד יום שלישי ומשרד הבריאות יבחר את השאלות הרלוונטיות. במקרה של ריבוי בקשות, תיערך הגרלה בין המבקשים. הדיון בין המומחים, החלק החשוב ביותר, יישאר סגור לציבור.

המומחים של ה-FDA קבעו השבוע שהיתרונות של החיסון עולים על החסרונות שבו אבל בדיון הפתוח שהם קיימו לפני ההצבעה ואחרי הצגת הנתונים התברר שיש נימוקים כבדי משקל בעד ונגד. רבים התנגדו מאוד, בקול רם, מול כל העולם עד שהצביעו כפי שהצביעו ובסופו של דבר הדגישו שהכוונה שלהם היא שאפשר יהיה לחסן ילדים – אבל לא את כולם, לא באופן גורף ובוודאי לא באופן מחייב.

כששאלנו את מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, מדוע החלק המשמעותי הזה יישאר חסוי בדיוני משרד הבריאות הוא השיב: "יש חשש מפני השיח הקיצוני ופחד של המומחים שלנו שיבולע להם באופן אישי בגלל עמדתם. הם רוצים שהם יוכלו להתבטא על פי מצפונם בלי חשש. אלה ימים קשים ועצובים, אבל זה עדיין נשקל".

משרד הבריאות מסר כי תינתן בדיון נציגות לגורמי מקצוע בתחומי הבריאות והרפואה, לארגוני חברה אזרחית ונציגות לציבור. ייצוג נוסף יוקדש לפי נושאי הדיון - בטיחות החיסון, יעילות החיסון וסוגיות אחרות - וכן לפי העמדה ביחס לחיסון - תומכים בחיסון ומתנגדים לו. כמו כן, אזרחים יוכלו להפנות שאלות לחברי הצוות, מהן ייבחרו כמה שיוצגו להם. בסך הכול ייבחרו כעשרים דוברים להציג את עמדתם בפני הצט"מ, שכולל עשרות מומחים ובראשו עומד ד"ר בועז לב.

ד"ר ארנון שחר, מנהל מערך הקורונה בקופת החולים "מכבי" וחבר הצוות לטיפול במגפות, סיפר על התהליך הצפוי לפני אישור החיסונים בישראל: "אנחנו ממתינים להחלטת ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן), הגוף הבלתי תלוי, ומשם הנתונים על היעילות והבטיחות יגיעו לישראל. יחד עם משרד הבריאות ועם הוועדה המייעצת נשב, נשמע את הקולגות שלנו, את הנתונים ואת הדעות - וניתן את ההחלטה הטובה ביותר עבור הילדים שלנו". אולם, חבר צוות אחר, פרופ' דני כהן, אמר לנו שאין לו כרגע מספיק ידע כדי להצביע בנושא.

אם שואלים את ד"ר דוד דביר מקופת החולים "מאוחדת", גם הוא חבר בצוות הטיפול במגפות, ההצבעה הגלויה צריכה להתבצע גם כאן: "אני לא חושב שיש פה איזושהי בעיה. לי זה לא מפריע". גם ד"ר יסמין מאור מסכימה לחשוף את דעתה: "הדיון הוא אמיתי, לא הצגה. אנחנו באמת מקשיבים ועל סמך זה גם יכולים לשנות עמדות. אין לי בעיה עם זה שידעו מה הצבעתי".