אחת התעלומות הגדולות שנקשרות למגפת הקורונה היא ה"לונג-קוביד": תופעות לוואי ארוכות טווח שממשיכות להטריד את המחלימים גם זמן רב לאחר שהנגיף עזב את גופם. מרפאות המחלימים בישראל מטפלות באלפי אנשים שמדווחים על שורה ארוכה של תסמינים שהשאירו בהם חותם לתקופה ארוכה. אז מה התסמינים ומי בסיכון גבוה ללונג-קוביד? מערכת N12 עושה לכם סדר.

מה ההגדרה ללונג-קוביד? 

לפי ארגון הבריאות העולמי, התופעות ארוכות הטווח של הקורונה מוגדרות כך: מי שסובל מתסמינים גם ארבעה שבועות אחרי ההחלמה ותסמינים אלו לא מוסברים על ידי סיבות אחרות.

מי נמצא בסיכון גבוה לפתח תסמיני פוסט-קורונה?

על פי העדויות שנאספו עד היום, חולים שסבלו ממחלה קשה נמצאים על פי רוב בסיכון גבוה יותר מאלו שעברו מחלה קלה בלבד. אוכלוסיות בסיכון - כמו חולים כרוניים, אנשים הסובלים מעודף משקל ובני שישים ומעלה נמצאים גם הם בסיכון גבוה יותר.

מחלקות הקורונה בבתי החולים (צילום: פלאש/90 )
מחלקות הקורונה בבתי החולים | צילום: פלאש/90

התסמינים ארוכי הטווח של הקורונה

בין הסיבוכים שנקשרו עד כה לקורונה ונחשבים ללונג-קוביד ניתן למנות: עייפות מתמשכת, הפרעות שינה, אובדן חוש הטעם והריח שנמשך גם לאחר ההחלמה, בעיות בתפקוד הריאות וקשיי נשימה, כאבי שרירים ובמקרים נדירים סיבוכים לבביים ונוירולוגים. נכון לכתיבת מילים אלו, עולם המדע עדיין לא יודע לספק תשובה חד משמעית מדוע מתרחשות התופעות הללו בעקבות הנגיף.

מחקרים שונים מרחבי העולם טוענים לשכיחות שונה של תופעת הלונג-קוביד. לפי הספרייה הלאומית לרפואה "פאב-מד" השכיחות העולמית של לונג-קוביד עומדת על כעשרה אחוזים מהחולים. מחקר אמריקני שפורסם בכתב העת Nature העלה כי בין שלושים לתשעים אחוזים מהמחלימים עלולים לפתח תסמיני-פוס קורונה. במחקר אחר שנערך בספרד, עקבו החוקרים במשך יותר מחודשיים אחרי המחלימים וגילו ש50 אחוזים מהם סבלו מתסמיני פוסט-קורונה.

קשיש סיעודי (צילום: Rido, shutterstock)
בני 60 ומעלה בסיכון גבוה יותר לסבול מתסמיני פוסט קורונה | צילום: Rido, shutterstock

איך להתמודד עם תופעות הלוואי אחרי הקורונה?

הפתרונות שמציעים הרופאים למחלימים תלויה בתופעה שממנה הם סובלים. כך למשל מי שסובל מאובדן חוש טעם וריח מתמשך נשלח לפיזיותרפיסטים שפועלים בדרכים שונות כדי לעורר את החושים מחדש. כדי להתמודדות עם אובדן זיכרון, החוקרים מומלצים על ריפוי בעיסוק ושורה של תרגילים נוירולוגיים. לסובלים מקשיי נשימה, מומלץ להיות במעקב מרפאות ריאה ולבדוק את תפקודי הריאות בהתאם לצורך.

המחלימים מדברים

"עד היום אין לי בכלל חוש טעם", מספרת בת-אל בנימין, תושבת אריאל שהחלימה מקורונה, אך ממשיכה לסבול מתסמיני לונד-קוביד. "חליתי בקורונה בינואר שעבר, סבלתי ממחלה קלה יחסית ואפילו לא היה לי חום. ציפיתי שאחרי ההחלמה הכול ייגמר, אבל פתאום גיליתי תופעות מוזרות שנמשכו".

בת-אל בנימין, סובלת מלונג-קוביד עד היום
בת-אל בנימין, מחלימה מקורונה שסובלת מתופעות לוואי

 

עוד סיפרה: "חוש הטעם והריח בא והולך. אני גם חווה עייפות קיצונית ובעיות זיכרון - זה מה שהכי מפחיד אותי ולא מדברים על זה מספיק. במשך חודשיים לאחר ההחלמה סבלתי מבעיות שינה קשות. הייתי הולכת לישון אבל השינה הייתה טרופה ורק חיכיתי שהבוקר יגיע".

כדי להתמודד עם המצב בת-אל נמצאת במעקב מרפאת מחלימים: "רופאת המשפחה שלי לא יודעת לספק לי מידע בנושא, אבל יש מרפאת מחלימים שבה יש מעקב. פניתי לפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק כדי להתגבר על בעיות הזיכרון. עם הזמן אני מרגישה שיפור מסוים אבל עוד לא יכולה לומר שזה לחלוטין מאחוריי".

"חוש הטעם והריח בא והולך. אני גם חווה עייפות קיצונית ובעיות זיכרון - זה הכי מפחיד אותי"

בת-אל בנימין, מחלימה הסובלת מלונג-קוביד

ד"ר לידיה בלכר, רופאת משפחה שהחלימה בעצמה מקורונה, הסבירה: "יש קבוצה מסוימת של מחלימים שגם לאחר שנה ויותר סובלים מאובדן חוש טעם וריח. רופאי אף אוזן גרון מנסים שיטות שונות, אבל אין שום דבר שהוכח כיעיל עד היום".

לדבריה, הדלקת כתוצאה מהנגיף משאירה לעתים שינוי בלתי הפיך ברקמה העוטפת את העצבים האחראים לחוש הריח. "במקרים של שינויים בזיכרון לטווח הקצר, אובדן ריכוז ועייפות: רצף התופעות הללו נובעות ככל הנראה מדלקת במערכת העצבים המרכזית", אמרה. "גם כאן עדיין לא נמצא פתרון חד-משמעי וההמלצה היא אימונים קוגניטיביים באמצעות קלינאי תקשורת".