החיסונים נגד קורונה יעילים ב-90% במניעת הדבקה בקרב בני נוער וב-93% במניעת מחלה עם תסמינים – כך עלה מתוצאות מחקר מקיף שערכו מכון כללית למחקר בשיתוף אוניברסיטת הרווארד שמתפרסם הלילה (בין רביעי לחמישי). מדובר במחקר מהרחבים שפורסמו בעולם, שבדק את יעילות החיסון נגד זן הדלתא בקרב גילי 12-18.

צוות החוקרים ניתח בשיטות מתקדמות את נתוני המתחסנים של קופת החולים כללית, כדי לבחון את יעילות המנה הראשונה והשנייה של חיסון פייזר בקרב מתבגרים. החוקרים סקרו נתונים של יותר מ-94 אלף מתבגרים מחוסנים בני 12-18, שהותאמו בקפידה לקבוצת ביקורת זהה בגודלה ובאופיה של לא מחוסנים. המתבגרים חולקו לקבוצות באופן דינמי בהתבסס על מצב החיסון המשתנה שלהם.

שיטת המחקר כללה התאמה מפורטת של מאפיינים אישיים וקליניים בין הקבוצות ומאפשרת להתגבר על הטיות פוטנציאליות. בקרב בני נוער מחוסנים באופן מלא נצפתה הפחתה של 93% במחלה עם תסמינים בהשוואה ללא מחוסנים, וכן הפחתה של 90% במקרי הדבקה מתועדים.

חיסון בני נוער בחיסון לקורונה (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
יעילות של 93% במניעת מחלה עם תסמינים. חיסון נערה נגד קורונה | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

המחקר לא מספק אומדן מדויק להשפעת החיסון על עצמת ההפחתה במקרי תחלואה קשה בשל הנדירות היחסית של מחלה קשה בקרב מתבגרים. המחקר גם לא עוסק ברמת הבטיחות או בתופעות לוואי של החיסון. יש גם לקחת בחשבון כי הנתונים הסתמכו על תוצאות בדיקות קורונה, וייתכן שבקרב הילדים המחוסנים נעשו פחות בדיקות קורונה בהשוואה לקבוצה הלא מחוסנת.

בשיחה עם N12 הסביר פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בכללית, כי "כאשר בחנו את מקרי ההדבקה הסימפטומטית גילינו שבקרב המחוסנים הייתה ירידה של 93% בהדבקות. המחקר נערך על ילדים שחוסנו בתקופת זן הדלתא בישראל, כך שניתן להסיק שהחיסון יעיל נגדו". הוא הוסיף כי "שתי תיאוריות ניסו להסביר את התפרצות הגל הרביעי: האחת היא שהחיסון לא יעיל נגד זן דלתא או שיש דעיכה חיסונית עם הזמן. המחקר הזה מגלה שהיעילות של חיסון פייזר נגד דלתא מזכירה את זו שנמדדה על הזן המקורי באותן השיטות".

פרופ' בליצר הוסיף כי "תוצאות המחקר מלמדות באופן חד משמעי כי החיסון יעיל ביותר בהפחתת הדבקה בזן דלתא ובמניעת מחלה תסמינית שבוע לאחר קבלת שתי מנות". לדבריו, "מסקנות אלה מספקות מידע חשוב ומבוסס להורים המתלבטים לגבי חיסון ילדיהם המתבגרים".  

מעבדה עם בדיקות קורונה (צילום: GIL COHEN-MAGEN, AFP)
כ-94 אלף נבדקים באחד מהמחקרים הרחבים שפורסמו בעולם. מעבדת קורונה | צילום: GIL COHEN-MAGEN, AFP

פרופ' בן רייס, מנהל ה-Predictive Medicine Group בבית החולים לילדים של בוסטון ובבית הספר לרפואה של הרווארד אמר כי "תוצאות מחקר תצפיתי זה, המשלימות את המחקר הקליני שערכה חברת פייזר, מספקות הוכחות מדעיות מבוססות באשר ליעילות החיסון במניעת הדבקה ומחלה קשה גם בקרב בני נוער וגם באשר ליעילות החיסון נגד זן הדלתא".

המחקר המשותף של מכון כללית למחקר ואוניברסיטת הרווארד מתפרסם הלילה גם בכתב העת הרפואי המוביל New England Journal of Medicine.