הוויכוח בין ראש הממשלה לשר הבריאות, המחלוקות בין הבכירים - והאזהרה של הפרויקטור: כשמספר הנדבקים הולך ועולה והתחזיות הופכות יותר קודרות, ראש הממשלה ובכירי משרד הבריאות החליטו דווקא על הקלות למחוסנים, מתוך הבנה שהמשך שליחתם לבידוד אם נחשפו לחולה מאומת תשתק את המשק ותביא לסגר דה-פקטו. כך הסביר זאת בנט בהקלטות בלעדיות מתוך הדיון שחשפנו הערב (שלישי) במהדורה המרכזית: 

מדיניות הבידודים החדשה למחוסנים

ראש הממשלה, נפתלי בנט: "איתמר הוא בחור מחוסן, בעבודה שלו נמצא מאומת והוא יושב לידו, אז אומרים לו: 'איתמר, גש עכשיו לעשות PCR, שב בבית עד לתוצאת ה-PCR, וכשה-PCR שלילי אומרים לו: 'איתמר אתה רשאי להסתובב אבל יכול להיות שאתה כן, בהחלט ייתכן שאתה נושא את הנגיף ועוד לא עלינו על זה ולכן אתה בכניסה לכל מקום תתרחק מאנשים פגיעים כמו זקנים ובמשך 10 ימים אל תלך למקום הומה אדם'". 

שר הבריאות, ניצן הורוביץ: "כן כן, זה בסדר גמור. בסדר גמור".

אנשי משרד הבריאות התנגדו לאופציה שאותה הם אגב העלו רק אתמול, ולפיה מחוסנים שנחשפו לבן בית מאומת יישלחו לבידוד של 7 ימים.

סטונדטית באוניברסיטת אוהיו מתחסנת (צילום: reuters)
מתווה בידוד חדש ומקל על מחוסנים שנחשפו לחולה מאומת | צילום: reuters

המחלוקת על הבידודים הביתיים

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש: "במגזרים החרדי, הערבי ובמעמד סוציו-אקונומי נמוך, יש הרגשה שברגע שאנחנו מחייבים בידוד לכל בני המשפחה (בגלל מאומת אחד בבית), זו משמעות גדולה מאוד למשפחה שיכולה גם להימשך יותר זמן..."

הורוביץ: "אנחנו לא יכולים לעשות את זה כי זה פשוט, זה לא מידתי בעיניי (באופן) גורף. למשפחות גדולות זה בכלל בעייתי ביותר, אם אנחנו מסתכלים על המגזר החרדי למשל או אצל הערבים. אני גם לא חושב שזה יעבוד וזה בבחינת גזירה שאני לא חושב שהציבור יכול לעמוד בה - בידוד של כל בני הבית"

בדיון היום פרץ ויכוח בין ראש הממשלה לבין שר הבריאות - ונדמה שסבלנותם של השניים זה אל זה, חרף המחמאות ההדדיות בריאיונות לתקשורת, הולכת ופוקעת. 

נפתלי בנט וניצן הורוביץ (צילום: פלאש 90)
פחות ופחות סבלניים זה לזה? רה"מ בנט ושר הבריאות הורוביץ | צילום: פלאש 90

הוויכוח על הבדיקות

בנט: "כמה (בדיקות) אנחנו מסוגלים לעשות עם תשובה יחסית מהירה? אז זה לא יהיה 170 אלף, בוא נגיד מה, 120 אלף?"

הורוביץ: "קשה לדעת ולנקוב במספר מדויק. קשה לדעת. בסדר, אז אני אגיד לך 140, מה זה יעזור שנגיד? נגיד אז מספר, מה זה משנה? זה קשה לדעת את זה"

בנט: "אני לא מבין על מה אתה..."

הורוביץ: "לא, כי אתה לפעמים נכנס לפרטים שהם לא נחוצים. מה זה "משימה"? לפי מה שיהיה, נראה, עושים מאמץ לעשות כמה שיותר מהר. מה זה יעזור שנגיד מספר?"

בנט: "אני רוצה ירידה בפרטים, אולי זה לא טוב, אולי יש כאלה שמעדיפים להישאר בגובה השמיים, זו דרכי".

הורוביץ: "אפשר לעשות את זה גם עם משרדים אחרים, לא רק עם משרד הבריאות"

בנט: "בסדר. אוקיי. סיימת? או שיש עוד הערות על ה..?"

הורוביץ: "יהיו לי הערות בהמשך"

בנט: "אוקיי"

 

ואם זה לא מספיק, זה מה שאומר פרויקטור הקורונה, פרופ' סלמאן זרקא לראש הממשלה, לקראת הילולת הבאבא סאלי שצפויה להתקיים בשבוע הבא בהשתתפות כ-100 אלף בני אדם, כשעדיין אין מתווה שיגביל את ההתקהלות הזאת בשיאה של ההתפרצות. 

פרויקטור הקורונה פרופסור סלמן זרקא (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
מזהיר מעריכת ההילולה ההמונית. הפרויקטור זרקא | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

האזהרה של פרויקטור הקורונה

פרופ' זרקא: "אני חייב לומר שאני חושב שהמצב הזה, סליחה על הגסות, שאני צריך עכשיו עכשיו להתחנן לרב כדי לבטל אירוע של 100 אלף איש, נראה לי לא נחשב סביר במדינת ישראל. 100 אלף איש ששבוע הבא יהיו שם בנתיבות, השתמשת בביטוי - סליחה - זה פיגוע המוני. כל הדיונים שלנו בשביל לעצור את המגפה אל מול אירוע מהסוג הזה, זה לא פרופורציונאלי".

בנט: "אני מבקש, לך תהיה מה שנקרא ברגישות ובנחישות ותגיע להסדר מוסכם שכמובן מבוסס תו ירוק ותביא את מה שאתה יכול. בהצלחה סלמאן, יישר כוח - ותבקש ברכה עבורי". 



אבל בינתיים, בנושא החינוך מתקבלות החלטות משמעותיות. גם להתחיל סופסוף במבצע חיסונים מלא, לשקול יום חופש להורים כדי שיוכלו ללוות את הילדים להתחסן, אבל גם לבטל את השליחה האוטומטית של תלמידים לזום בערים אדומות אם אחוזי ההתחסנות בכיתות שם לא מספיק גבוהים. 

שרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון: "אף אחד פה לא רוצה לסכן את הילדים, כולנו רוצים להפך, אנחנו נלחמים בשביל הבריאות שלהם ובשביל להגן עליהם. אבל הבריאות שלהם וההגנה עליהם היא גם מערכת החינוך. אתם יודעים, זה המנדט שלי לראות איך אני משאירה אותם ביציבות בתוך המערכת ושומרת עליהם מכל מה שקורה להם.. אנחנו פה בהתגייסות מלאה באמת בכל הנושא של החיסונים אבל אנחנו חייבים גם להיות מגויסים להגנה על הילדים בתוך המערכת. לשלוח את הילדים לזום, כולל את הילדים הצעירים, זה אירוע שהוא באמת מעמיק את הנזק, מעמיק את הפערים, ואנחנו צריכים רגע להתייחס אליו בהמון המון זהירות.. הסיפור, ראש הממשלה, של לשלוח ילדים לזום, הופך לי את הבטן. הופך לי את הבטן, כי אנחנו רואים מה קורה בתוך המערכת ובאיזו גזרה נוספת אנחנו צריכים להתמודד".