מנועי חיסון שלישי יצטרכו לגשת לוועדת חריגים: ראש אגף שירותי בריאות הציבור חשפה היום (שלישי) בכנסת שמי שלא יכול להתחסן במנה נוספת, יפנה לוועדת חריגים שתוקם כדי לקבל את התו הירוק החדש. אזרחים רבים שנשלל מהם התו הירוק זועמים על ההחלטה הזו שמוסיפה עליהם בירוקרטיה נוספת, רק מפני שאין ביכולתם להתחסן שוב.  

"משרד הבריאות הגדיר אותי כמנוע חיסון והתו הירוק שלי יפוג ביום רביעי הקרוב", סיפר ל-N12 יובל אדמון בן ה-23, סטודנט להנדסת סאונד מאריאל, "לאחר מכן אני אצטרך לעשות בדיקת קורונה בכל יומיים. למה לא מוצאים לנו פיתרון נורמלי? אני סבלתי מתופעת לוואי אחרי החיסון השני - השתתק לי צד שמאל של הפנים. צריך לבוא לקראתנו ולא להשאיר אותנו תלויים באוויר: אף אחד לא מחזיר לי תשובות על השאלות שלי ואני לא יודע מה לעשות. אין לי כוונה לעשות משהו רע, מצד שני אני לא יכול להתחסן בחיסון נוסף אחרי שבפעם הקודמת חצי מהפנים שלי השתתקו לתקופה של חודש וחצי. נזקקתי לסטרואידים ופיזיותרפיה. הרופאה הזהירה אותי שאני עלול לחוות את זה באופן קשה יותר אם אקח חיסון נוסף".

גם אורלי טננבוים ממושב 'תלמי יחיאל' במועצה האזורית באר-טוביה נמצאת בסיטואציה דומה: לאחר שחלתה בקורונה והתחסנה פעמיים, אין לה אפשרות לקבל מנת חיסון נוספת אך התו הירוק נשלל ממנה. לפי הנחיות המשרד היא תיאלץ לגשת לוועדת החריגים החדשה שתוקם. אורלי מספרת: "בכל יום אני מתקשרת למשרד הבריאות ומבקשת עזרה עם התו הירוק. אומרים לי שאני זכאית אבל לא מנפיקים לי אותו".

"עשיתי בדיקה סרולוגית והנוגדנים גבוהים, הרופאים אומרים לי שאני לא יכולה להתחסן בחיסון נוסף", סיפרה, "במשרד הבריאות אומרים לי שהם נמצאים בקשיים ושכמוני יש עוד 2,000 מנועי חיסון שנמצאים במצב דומה. אני אובדת עצות ובינתיים לא יכולה להיכנס לאולמות או למסעדות. ממחר יסרקו את האפליקציה והניירות לא יהיו בתוקף". 

"חייב להיות מענה אמיתי" 

מיכל, בת 45 מתל-אביב סיפרה ל-N12 על המצב המתסכל שנקלעה אליו. "קיבלתי את החיסון השני בחודש פברואר ואני לא יכולה לקבל חיסון נוסף. מאז שהודיעו על הבוסטר התחננתי לקבל אותו אבל בקופת החולים לא מאשרים לי מכיוון שבעבר הייתה לי תוצאה חיובית של בדיקה סרולוגית", שיתפה.

"ממחר התו הירוק שלי כבר לא יהיה בתוקף - וזאת למרות שאין לי אישור בכלל לקבל חיסון נוסף. אני במקום העבודה שלי צריכה להציג תו ירוק אחרת אני לא יכולה להיכנס לעבודה. מה מצופה ממני עכשיו - לעשות בדיקת קורונה לפני כניסה לכל מקום? זה הזוי", זעמה, "ההחלטה להקים ועדת חריגים זו פשוט הצעה שערורייתית. אני אזרחית שומרת חוק שרוצה לעשות את מה שהמדינה מבקשת ולהתחסן - אבל אני לא יכולה. זו פגיעה בחופש העיסוק". 

פרופ' חגי לוין (צילום: החדשות12)
"צריך להיות מנגנון מקצועי שמאפשר מענה". פרופ' חגי לוין | צילום: החדשות12
גם בקרב מומחי בריאות הציבור יש מי שחושב שוועדת חריגים היא לא פיתרון אידיאלי. פרופ' חגי לוין, לשעבר יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית אמר: "המצב היה שונה לו רופא היה מחליט פרטנית על כל אדם ואדם. אנחנו מקבלים פניות ממאות אנשים ואין התייחסות למקרים שנופלים בין הכיסאות".

"חייב להיות מענה אמיתי ונגיש לפניות הציבור: אנשים שחלו והחלימו בחו"ל, שחוסנו במודרנה או שפשוט נפלה טעות אנוש ונשללה ממנו התעודה למרות שהוא זכאי לה", הוסיף פרופ' חגי לוין, "צריך להיות מנגנון מקצועי שמאפשר מענה וללמוד מהמקרים הפרטניים האם יש צורך לתקן את ההנחיות".‎