חברת התרופות "מרק", שפועלת בישראל תחת השם MSD, ושותפתה "רידג'באק ביות'רפיוטיקס", פיתחו תרופה נגד קורונה ונערכות כעת להגיש בקשה לשימוש חירום בה ל-FDA - כך דווח היום (שישי) בתקשורת האמריקנית. מתוצאות ראשונות של ניסוי שערכה החברה בקרב פחות מ-800 נסיינים, עלה כי התרופה, Molnupiravir, הביאה לשיפור בקרב חולים שקיבלו את הגלולה. ניתוח ביניים של התוצאות העלה כי התרופה הפחיתה אשפוזים ומקרי מוות ב-50%.

התרופה שפיתחו החברות ניתנת בכדורים לחולי קורונה במצב קל עד בינוני, ופוגעת בהתפתחות הנגיף בתוך הגוף. מניתוח ראשוני של השלב השלישי בניסוי בתרופה, עלה כי 7.3% בלבד מהחולים שטופלו בה התאשפזו בבית החולים בתוך כחודש. לשם השוואה, מבין הנסיינים שקיבלו פלצבו, 14.1% התאשפזו או מתו בתקופה המקבילה. יתרה מזאת, מבין מאות החולים שקיבלו את התרופה, אף אדם לא מת - לעומת 8 מתים מבין הנסיינים שקיבלו את הפלצבו.

תרופה לפני חיסון (צילום: N12)
מחלקת קורונה, ארכיון. תרופה חדשה לנגיף? | צילום: N12

השלב האחרון בניסוי התקיים ביותר מ-170 אתרים ובשורת מדינות כגון ארה"ב, ברזיל, איטליה ודרום אפריקה. כל 800 הנבדקים סבלו מתסמיני קורונה, וטופלו בתרופה או בפלצבו בתוך 5 ימים מתחילת הופעתם. כמו כן, כל החולים לא היו מחוסנים ואף סבלו מגורם סיכון אחד לפחות להתפתחות תחלואה קשה, למשל השמנה, מחלות לב או גיל. נקודה מעודדת נוספת: התרופה עבדה היטב נגד כמה סוגי וריאנטים - כולל דלתא.

"עם התוצאות המצוינות האלה, אנחנו אופטימיים שהתרופה תהפוך לכלי חשוב במאבק העולמי במגפה", אמר רוברט דיוויס, מנכ"ל מרק. "נעשה כל שביכולתנו כדי להביא אותה למטופלים בהקדם האפשרי". וונדי הולמן מרידג'באק ביות'רפיוטיקס הוסיפה: "אנחנו מאוד מעודדים מהתוצאות הראשוניות".

מרק כבר החלה לייצר את התרופה, שבמידה ותקבל את האישור המיוחל תהפוך לתרופה האוראלית (שניתנת דרך הפה) הראשונה נגד קורונה. החברה צפויה לייצר 10 מיליון מנות לטיפול עד סוף השנה, ותמשיך בייצור גם בשנה הבאה. ומה בנוגע למדינות עניות שמעוניינות להצטייד בטיפול? במרק הודיעו שהם מתכננים ליצור מנגנון תמחור גמיש שיאפשר גישה רחבה לתרופה.