מחקר חדש שנעשה בישראל מספק נתונים מעודדים בנוגע ליעילות הבוסטר מול וריאנט האומיקרון - אך בשורות מדאיגות לגבי רמת המוגנות של מי שלא התחסן במנה השלישית. מדובר בנתונים ראשוניים ממחקר שערך בית החולים שיבא-תל השומר, שבמסגרתו בדקו החוקרים את רמת הנטרול של וריאנט אומיקרון בזכות החיסון - על בסיס תוצאות של בדיקות דם של עובדי שיבא.

פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ולבקרת זיהומים בשיבא, אמרה כי "למחוסנים במנה השלישית יש הרבה פחות סיכוי למחלה קשה בווריאנט אומיקרון, אך יש עדיין סיכוי להידבק", לדבריה, החדשות הפחות טובות הן שאנשים שלא קיבלו את הבוסטר וחלפו 5 חודשים מאז המנה השנייה - לא מוגנים בכלל נגד הקורונה. אין נטרול כלל וזה מדאיג. לעומת זאת, אלו שקיבלו את מנת הבוסטר לפני כחודש עדיין מוגנים. עוד עולה כי היעילות של החיסון מול אומיקרון פחותה פי 4 מזו שהתגלתה כלפי זן הדלתא.

ההשוואה נעשתה בבדיקות דם של 20 מחוסנים שקיבלו את המנה השלישית לפני חודש, לעומת של 20 בני אדם שקיבלו את המנה השנייה לפני 5 חודשים. בראש המחקר המעבדתי עמדה ד"ר מיכל מנדלבוים מהמעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות. 

סיקור שוטף ב-N12:

הוריאנט האפריקאי אומיקרון (צילום: AP)
היעילות של החיסון נמוכה בפני הווריאנט הדרום אפריקני | צילום: AP

רגב-יוחאי ציינה כי "אין משמעות לנתון שלפיו רוב הנדבקים באומיקרון הם מחוסנים, מכיוון שרוב האוכלוסייה מחוסנת. יחד עם זאת, גם אנשים מחוסנים לא מוגנים ב-100%, אבל יש הגנה מפני תחלואה קשה". עוד היא הוסיפה כי "המסקנה מתוצאות המחקר היא שאם חלפו 5 חודשים מאז קבלת מנת החיסון השנייה וטרם התחסנתם במנת בוסטר - מומלץ לקבל את המנה הנוספת".

הווריאנט הדרום אפריקאי, אומיקרון (עיבוד: N12)
רגב-יוחאי: "גם אנשים מחוסנים לא מוגנים ב-100%" | עיבוד: N12

התוצאות הללו מצטרפות למחקר שפורסם לאחרונה בדרום-אפריקה וקבע כי הירידה ביעילות החיסון מול וריאנט אומיקרון הייתה פחותה פי 40 המחקר הדרום-אפריקני בחן מחוסנים כחודש לאחר קבלת המנה השנייה, לעומת זאת בשיבא נבדקו מחוסנים "ותיקים", לעומת מחוסנים טריים במנה השלישית. המסקנה של החוקרים היא ששלוש מנות חיסון מפחיתות דרמטית את הסיכון לתחלואה קשה

כיצד ערכו את המחקר? החוקרים לקחו דגימות מחולים מאומתים לווריאנט אומיקרון וגידלו אותן במעבדה. לאחר מכן, נלקחו בדיקות דם ממחוסנים במנה השלישית, לעומת מחוסנים בשתי המנות. בדיקות הדם נבדקו על הווריאנט שגדל במעבדה כדי לראות האם הנוגדנים בדם מצליחים לנטרל ולחסום את הויורוס מהדבקה וממחלה קשה. התוצאות המלאות צפויות להתפרסם בימים הקרובים בכתב העת הרפואי the new england journal of medicine.

מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "זהו מחקר ראשון המתאר את יעילות המנה השלישית והוא מתבסס על הנתונים הבלעדיים הקיימים בשיבא במסגרת סקר הסרולוגיה הגדול שנערך בקרב עובדי הבריאות במרכז הרפואי. נתונים אלה נאספו החל מאפריל 2020 ופעם אחר פעם הם מאפשרים לחקור סוגיות העולות תוך כדי ניהול המאבק במגפה ולשמש את מקבלי ההחלטות בקביעת מדיניות הבריאות בישראל ובעולם. מהנתונים עולה כי מחוסנים במנה שלישית מוגנים מתחלואה קשה בעקבות האומיקרון. מחוסנים בשתי מנות בלבד, אינם מוגנים כלל מפני הדבקה באומיקרון וחשופים לתחלואה קשה".