במקביל להקלות בנתב"ג: משרד הבריאות יקיים היום (רביעי) דיון, שבו צפויים להרחיב את רשימת המדינות האדומות שאסור לטוס אליהן, ושכל מי שחוזר משם נדרש לבידוד מלא. בכירים במשרד הבריאות אומרים שההערכה היא שמרבית המדינות באירופה יהפכו לאדומות בעקבות שינוי החמרת הקריטריונים. בין המדינות שעשויות להפוך לאדומות: גרמניה ובלגיה.

סיקור הקורונה ב-N12:

הגבלות חדשות - משישי: תו ירוק בקניונים

מצב התחלואה במדינות האדומות

• וריאנט אומיקרון תופס את יבשת אירופה לא מוכנה

משרד הבריאות הודיע שיגבש המלצה לרשימת המדינות המעודכנת, ואלו ייכנסו לתוקף בכפוף לאישור הממשלה וועדת החוקה של הכנסת. במקביל, ראש הממשלה נפתלי בנט הנחה לבחון את הרחבת הקריטריונים להגדרת המדינות האדומות, כדי להדק את השמירה על גבולות ישראל מפני התפשטות של וריאנט אומיקרון.

במקביל להחלטה, מחקר ראשון בדרום אפריקה מראה שלמרות ההדבקה המהירה של אומיקרון, המחלה שהווריאנט גורם קלה יותר. 90% מהמאומתים בדרום אפריקה הם עם אומיקרון, במה שנקרא כבר גל אומיקרון. המחקר מתייחס ל-3 השבועות הראשונים של התחלואה.

קונים בקניון גבעתיים אחרי פתיחת החנויות (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
אנשים בקניון רמת גן, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

על פי המחקר, בקרב מי שקיבל רק 2 מנות של החיסון של פייזר - ישנה ירידה ביעילות החיסון יחסית לדלתא ועדיין הגנה טובה ביחס ללא מחוסנים. הנתונים מראים שההגנה מהדבקה ירדה מ-70% לדלתא בדרום אפריקה ל-33% באומיקרון. עוד עולה כי הגנה מאשפוז ומחלה קשה ירדה מ-93% בדלתא ל-70% באומיקרון וכי יותר מחלימים נדבקים פעם נוספת.

עם זאת, המחלה שגורם אומיקרון קלה יותר מדלתא. במחקר עולה כי הדגירה של אומיקרון קצרה יותר והחלמה ממחלה קלה בתוך 3 ימים בלבד. עוד נמצא כי יש פחות קשיי נשימה והזדקקות לחמצן. ילדים אומנם נדבקים פחות, אבל אלו שנדבקים מאושפזים יותר.

חשוב לציין, בדרום אפריקה אין חיסון בוסטר ואין חיסון לילדים, אבל יש יותר מחלימים שנחשפו לנגיף בגרסאות הקודמות שלו.

השינויים שיכנסו לתוקף - והזעם של בעלי הקניונים

ראש הממשלה נפתלי בנט החליט אתמול לחייב אכיפת תו ירוק גם בקניונים החל מיום שישי הקרוב. עוד הוחלט כי מחוסנים שיחזרו ממדינות המוגדרות אדומות ייכנסו לבידוד ביתי למשך שבעה ימים שבסופם יידרשו לבצע בדיקת PCR נוספת - במקום להיכנס למלוניות. החלטות אלו ונוספות התקבלו במהלך הדיון שקיים אמש ראש הממשלה עם שר הבריאות ניצן הורוביץ וגורמי מקצוע, וייכנסו לתוקף לאחר אישור הממשלה. במקביל, פרסם משרד הבריאות כי 22 מקרים חדשים של נדבקים בווריאנט אומיקרון זוהו בישראל.

שינויים נוספים ייכנסו לתוקף גם בתחום הכניסה לישראל: "מוגנים" – כלומר מחוסנים ב-3 מנות או מי שהחלים וקיבל לפחות מנת חיסון אחת בחצי השנה האחרונה, ששבים לישראל ממדינות אדומות יחתמו על הסכמה באפליקציה היעודית לכך, וייכנסו לבידוד ביתי למשך 7 ימים שבסופם ידרשו לבצע בדיקת PCR נוספת. לאחר תשובה שלילית בבדיקה זו, הנ"ל ישוחררו מבידוד.

נפתלי בנט בישיבת הממשלה  (צילום: לע"מ)
ראש הממשלה נפתלי בנט | צילום: לע"מ

"לא מוגנים" השבים לישראל ממדינות אדומות יופנו לבידוד במלונית עד לקבלת תוצאת הבדיקה, ולאחריה אם יקבלו תוצאה שלילית יועברו לבידוד ביתי ל-7 ימים, ואם התוצאה תהיה חיובית הם יישארו במלונית עד להחלמה.

בעלי הקניונים זועמים על ההחלטה לחייב באכיפת התו הירוק גם בכניסה לקניונים ומרכזי מסחר סגורים. בעלי החנויות ומרכזי הקניות תקפו אמש את משרד הבריאות, הזהירו שהכנסותיהם יתרסקו – ואיימו לעתור לבג"ץ כדי למנוע אותו. בקניונים הסבירו כי הם קיימו דיונים רבים לקראת ההחלטה מול משרד האוצר והבריאות, וציינו כי השיח הגיע מהר מאוד לטונים גבוהים.

בעלי הקניונים הבהירו כי הם אינם מוכנים להפלות בין לקוחותיהם, וציינו כי במתחם הקניונים יש גם עסקים, מרפאות ומשרדים רבים, כך שלא ניתן לברור בקלות בין מחוסנים ללא מחוסנים. בקניונים אף מציינים כי כשני שליש מהעסקים שבתחומם הם עסקים קטנים שייפגעו באופן אנוש כתוצאה מהצעד הזה.