נמשכת מגמת העלייה: משרד הבריאות מעדכן הבוקר (חמישי) כי מגמת העלייה במקדם ההדבקה בישראל נמשכת, והבוקר הוא התייצב על 0.97, כאשר אתמול הוא עמד על 0.95. כזכור, משמעות מקדם ההדבקה מעל 1 היא כי המגפה נמצאת במגמת התפשטות.

494 מאומתים חדשים אובחנו אתמול, ירידה ביחס ליום הקודם – אז אובחנו 539. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 0.71%, מתוך יותר מ-70 אלף בדיקות שנערכו אתמול. 135 חולים עדיין מאושפזים במצב קשה, מתוכם 91 מונשמים.

בדיון הערכת המצב שנערך הבוקר דנו גורמי המקצוע על עלייה במקדם ההדבקה והשוואה לקצב הירידה בין הגלים (בין הגל השלישי לרביעי לדוגמה). לפי הנתונים שהוצגו ניתן לראות שקצב הירידה של הגל הרביעי מתון, ושיש חשש להתייצבות ברף של 500 מאומתים. בין היתר הוצגו נתונים גם על תחלואה נרחבת בגילים 11-0 (כ-50%), וכי יש חשיבות גבוהה לשמירה על היקף בדיקות גבוה כדי להמשיך ולנטר את התחלואה.

בכל השבוע האחרון נרשמים נתוני תחלואה גבוהים יחסית, כאשר אתמול עמד שיעור הבדיקות החיוביות על 0.72%. לשם השוואה, בשבוע שעבר עמד מקדם ההדבקה על 0.87. למרות העלייה, חשוב להדגיש כי רבים מהנדבקים כעת הם ילדים ומבוגרים שלא התחסנו.

חיסוני ילדים עד גיל 11 בארה"ב, חיסונים, חיסון, קור (צילום: רויטרס)
חיסוני ילדים עד גיל 11 בארה"ב, חיסונים, חיסון, קורונה, חיסון ילדים | צילום: רויטרס

על פי נתוני משרד הבריאות, כ-60%-50% מהנדבקים הם ילדים לא מחוסנים, ורבים נוספים הם מבוגרים שלא התחסנו, בין אם לא התחסנו בכלל או כאלה שהתחסנו ב-2 מנות אך לא קיבלו את מנת הבוסטר. בין היתר, מדובר בצעירים רבים "שלוקחים את הזמן" ולא מיהרו להתחסן.

ההערכה בקרב גורמי המקצוע היא כי אם לא תהיה היענות טובה של ההורים למבצע החיסונים לילדים שייפתח בימים הקרובים ושל צעירים שלא מתחסנים במנת הבוסטר, העלייה אף צפויה להימשך. במצב הנהוג כיום, כשהמשק פועל בצורה כמעט מלאה וללא מגבלות אנו עלולים להגיע שוב למצב שבו המחלה מתפשטת ומקדם ההדבקה עולה. כרגע אין כוונה להחזיר הגבלות, ויש ציפייה שהורים רבים יביאו את ילדיהם להתחסן.

עם פרסום הנתונים, מדגישים הבוקר גורמים במשרד הבריאות כי העלייה במקדם ההדבקה עדיין אינה דרמטית. לטענתם, רק בימים הקרובים ניתן יהיה לדעת אם אכן יש לכך השפעה, ומבהירים כי כל עוד מקדם ההדבקה נותר מתחת ל-1 - אין לכך השפעה מהותית. בנוסף, צריך לזכור שמספר הבדיקות הוא גבוה - והנתונים עדיין לא מאפשרים להסיק מסקנות חותכות.