ראש שירותי בריאות הציבור הציגה הבוקר (שני) בדיון משותף של ועדות הבריאות והחוקה של הכנסת את הצעדים וההגבלות שנקטו מדינות העולם מול התפשטות האומיקרון. ברוב המדינות הגבילו משמעותית כניסת זרים, ובחלקן גם הטילו הגבלות מחמירות בתוך המדינות. באירלנד, בבריטניה ובצרפת הגבילו אירועים רבי משתתפים ובהולנד נכנסו לסגר מלא.

אלרעי פרייס הסבירה בדיון כי בכמה מדינות החליטו שלא להכליל במסגרת התו הירוק הצגת תוצאה שלילית בבדיקת קורונה כתנאי לזכאות לתעודה, אלא רק החלמה או תעודת חיסון. היא הסבירה שייתכן שבכך מנסים באותן המדינות לעודד התחסנות, למרות שמי שמחוסן ונדבק ככל הנראה מדבק פחות. היא הוסיפה שבישראל מדיניות כזו טרם ננקטה באשר לתנאי התו הירוק. אלה הנתוים שהציגה אלרעי פרייס מהעולם.

הגבלות על כניסה למדינות

ברוב מדינות העולם יש איסור טיסה לדרום אפריקה ושכנותיה, ואיסור כניסה לתיירים ממדינות אלה. נוסף על כך, כמו בישראל, אוסטרליה, ניו זילנד, יפן ואוסטריה אוסרות כניסת תיירים מכל העולם. בבריטניה ובניו זילנד אזרחים ששבים בחו"ל נדרשים לבידוד במלונית. קנדה מצידה, אוסרת כניסת לא מחוסנים ותיירים שלא מארה"ב. מרוקו סגרה את השמיים לטיסות.

בתוך אירופה איטליה ואוסטריה אוסרות כניסת לא מחוסנים, גם בין המדינות האירופאיות עצמן. בצרפת, בפורטוגל ובאיטליה יש דרישת בדיקת קורונה בכניסה למדינות וחובת בידוד לתייר שנכנס ממדינה בסיכון גבוה לתחלואה. מדינות אירופיות רבות מוגדרות בסיכון גבוה לתחלואה, בהן צרפת, נורבגיה, בריטניה ודנמרק.

נוסף על כך, ה-CDC, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, ממליץ לאמריקנים להימנע מביקור בכ-70 מדינות ברחבי העולם. ה-ECDC, המרכז למניעת מחלות באירופה ממליץ לאירופאים לא לטייל בעולם בכלל. 

מבלים הולנדים ברחובות לפני חג המולד (צילום: Reuters)
סגר החל בהולנד | צילום: Reuters

בתאילנד שוקלים את האפשרות להטיל חובת בידוד לכל התיירים הנכנסים למדינה, כך הודיע היום שר הבריאות התאילנדי. זאת, בעקבות גילוי מקרה האומיקרון הראשון במדינה - אישה שנדבקה מבעלה שחזר מביקור בניגריה. בתאילנד דיווחו שגם הבעל וגם האישה מחוסנים "באופן מלא" בחיסון של אסטרהזניקה.

הגבלות בתוך המדינות

מדינות רבות בעולם הגדילו לעשות, וכבר הטילו הגבלות משמעותיות על האזרחים בתוך המדינה. בבריטניה הושק תו ירוק לאירועים רבי משתתפים. עבורה זה שינוי מאוד משמעותי במדיניות כי לא היו הגבלות מסוג זה עד כה. נוסף על כך, יצאה במדינה המלצה לעבוד מהבית, ומתן הבוסטר הורחב לבני 18 ומעלה. עוד הגבלה שנקבעה במדינה היא חובת מסכות בחללים סגורים שגם עוגנה בחקיקה. בבריטניה גם נשקלת האפשרות של סגר לשבועיים אחרי חג המולד.

חג המולד באירופה בצל האומיקרון (צילום: Chesnot, getty images)
חג המולד בצל האומיקרון באירופה | צילום: Chesnot, getty images

בהולנד הוטל סגר מלא שימשיך עד אחרי חג המולד. הסגר יימשך שבועיים וייתכן שיאריכו אותו. במסגרת אותו סגר, כל החנויות והשירותים הלא חיוניים - כולל מסעדות, מספרות, מוזיאונים וחדרי כושר - ייסגרו עד 14 בינואר. כמו כן, בתי הספר יישארו סגורים עד 9 בינואר לפחות.

בדנמרק אומנם אין סגר מלא, אך יש סגירה של בתי ספר, סגירת מקומות בילוי וסגירת אירועים המוניים. בצרפת ישנן הגבלות בחגיגת ראש השנה האזרחי והחמרת תנאי התו הירוק - כעת הוא ניתן רק למחוסנים ומחלימים ולא למי שרק מציג תוצאה שלילית בבדיקת קורונה. באירלנד הודיעו על סגירת מסעדות בפאבים בשעה 20:00 והגבלת תפוסה באירועים בחלל סגור.

לפי שעה, בישראל עוד אין הגבלות משמעותיות בתוך המדינה. התו הירוק שתוכנן בתוך קניונים נגמר בהגבלה קטנה למדי על מקומות האוכל שבתוך מרכזי הקניות ולא הוטלה הגבלת הצמידים שתוכננה. עם זאת, פרויקרטו הקורונה פרופסור סלמן זרקא אמר הבוקר בדיון בוועדת החוקה שיש להיערך להגבלת התקהלות בתוך ישראל.