הקשחת נהלי הבידוד לנדבקים בווריאנט אומיקרון, שעליה הודיע אתמול (רביעי) משרד הבריאות, מעלה שאלות לנוכח ההבחנה שעושה המשרד בין זנים שונים של הקורונה. על פי התקנות החדשות, נדבקים שיאובחנו עם הווריאנט החדש ייאלצו לשהות בבידוד במשך 14 ימים - 4 ימים יותר לעומת וריאנטים אחרים. עם זאת, כיצד אדם יכול לדעת שנדבק באומיקרון? ומה בנוגע למי שלא חזר מחו"ל? N12 עושה סדר בהנחיות החדשות.

מדוע הבידוד הוארך לנדבקים באומיקרון?

לטענת משרד הבריאות, ההחלטה החדשה התקבלה לנוכח החשד ש"מאומתים לווריאנט אומיקרון עלולים להיות מדבקים לתקופה ארוכה יותר מזאת שנצפתה במקרים של וריאנטים אחרים".

פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בשיבא תל-השומר גיבתה בשיחה עם N12 את החמרת התקנות: "אנחנו יודעים כרגע שהאומיקרון מתפשט בעולם בקצב אש. בישראל מתגלים עוד ועוד מקרים. החלטת משרד הבריאות להאריך את הבידוד נובעת ככל הנראה מתוך ההסתכלות על תמונת המצב העולמית, אל מול העובדה שבישראל המספרים כרגע עדיין נשמרים ברמה הנמוכה. יש היגיון בהחלטה, אך אני לא מכירה את הפרטים המלאים של הנתונים המחקריים שהובילו אליה".

מי נבדק בחשד להידבקות בווריאנט?

על מנת לגלות שאדם נדבק באומיקרון ולא בווריאנט אחר, נדרש לבצע ריצוף גנטי של הבדיקה שלו. אולם, לא כל בדיקות הקורונה בישראל עוברות את הריצוף, שהוא תהליך מורכב. כיום רק בדיקות של חולי קורונה ששבו ממדינה זרה נשלחות לריצוף.

המשמעות היא שחולה שנדבק בישראל עלול שלא לדעת שהוא נושא בגופו את הווריאנט החדש. עם זאת, ישנם חולים ספציפיים שבשל חשד כזה או אחר הבדיקות שלהן כן נשלחות לריצוף, כך שגם הם יכולים להיערך לבידוד ארוך יותר במידת הצורך.

מי זכאי לתעודת מחלים, ומתי יוצאים מהבידוד?

החל מהיום, חולה מאומת שזוהה כחולה בווריאנט האומיקרון, ייאלץ לשהות בבידוד במשך 14 ימים ממועד ביצוע הבדיקה החיובית הראשונה שעבר, זאת בשונה מהנהוג לגבי וריאנטים אחרים - 10 ימי בידוד בלבד.

אישור ההחלמה המיוחל שיאפשר לו לחזור לשגרה יתקבל אך ורק בתנאי שבשלושת הימים האחרונים של הבידוד לא הופיעו תסמינים המונעים מתן אישור החלמה, כגון חום של 38 מעלות ויותר, קשיים בנשימה או קוצר נשימה (על פי הערכה רפואית), שיעול או כל תסמין נשימתי אחר שאינו משתפר.

ומה בנוגע למי שחשוד בסבירות גבוהה כחולה בווריאנט, אך לא קיבל את תוצאות הריצוף בתוך 10 ימי הבידוד הראשונים? הוא יוגדר כמחלים באישור הרופא המחוזי בלבד.