חברי הצוות לטיפול במגפות בישראל יתכנסו בשבוע הבא כדי להכריע אם לאשר חיסוני קורונה גם לילדים בני 11-5, זאת אחרי שאמש (רביעי) הוועדה המייעצת ל-FDA האמריקני קבעה שהיתרונות שבחיסון עולים על החסרונות. לקראת ההחלטה החשובה שוחחנו עם חלק מהמומחים, שהבטיחו: "נשמע את הנתונים ונקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור הילדים".

סיקור N12 על חיסון הילדים

ד"ר ארנון שחר, מנהל מערך הקורונה בקופת החולים "מכבי" וחבר הצוות לטיפול במגפות, סיפר על התהליך הצפוי לפני אישור החיסונים בישראל: "אנחנו ממתינים להחלטת ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן), הגוף הבלתי תלוי, ומשם הנתונים על היעילות והבטיחות יגיעו לישראל. יחד עם משרד הבריאות ועם הוועדה המייעצת נשב, נשמע את הקולגות שלנו, את הנתונים ואת הדעות - וניתן את ההחלטה הטובה ביותר עבור הילדים שלנו". אולם, חבר צוות אחר, פרופ' דני כהן, אמר לנו שאין לו כרגע מספיק ידע כדי להצביע בנושא.

ואם בהצבעות עסקינן, מי שצפה בדיון שניהלו המומחים האמריקנים שם לב ש-18 חברי הצוות הצביעו בגלוי, תוך נימוק עמדתם מדוע הצביעו בעד או נגד החיסון. בישראל שוקלים ללכת בדרכו של ה-FDA ולשדר את הדיון ואת ההצבעה כדי להגביר את השקיפות ואת האמון הציבורי בתהליך.

אם שואלים את ד"ר דוד דביר מקופת החולים "מאוחדת", גם הוא חבר בצוות הטיפול במגפות, ההצבעה הגלויה צריכה להתבצע גם כאן: "אני לא חושב שיש פה איזושהי בעיה. לי זה לא מפריע". גם ד"ר יסמין מאור מסכימה לחשוף את דעתה: "הדיון הוא אמיתי, לא הצגה. אנחנו באמת מקשיבים ועל סמך זה גם יכולים לשנות עמדות. אין לי בעיה עם זה שידעו מה הצבעתי".

ד"ר שחר סיכם את הנושא בקצרה: "אני חושב שזה לא סוד. הדעות של אף אחד אינן מוסתרות, חשוב שהן יהיו שקופות. אני בטוח שמשרד הבריאות ימצא את הדרך לשקף ולתת את ההסברה הטובה ביותר עם השקיפות הטובה ביותר".

סוגייה נוספת שאנשי משרד הבריאות יידרשו אליה כעת היא ההיענות של ההורים לחיסון החדש, ואם יחסנו את ילדיהם למרות החשש המסוים מהלא-נודע. "אני התחסנתי מבחירה, ואני לא יכולה לבחור בשביל הילדים שלי כשהם בני שנתיים ושש וכשאני לא יודעת איך זה משליך עליהם", סיפרה ירדן אלמברג. "הייתי רוצה שיבדקו את זה יותר לעומק לפני ששמים את הילדים שלנו כקורבן. עושים פה ניסויים על הילדים".

במשרד הבריאות מודעים להססנות של חלק מההורים, ואחת האופציות שהוזכרו כדי לטפל בנושא היא בדיקות הקורונה שהילדים זכאים לבצע כיום בחינם. פרויקטור הקורונה פרופ' סלמן זרקא ציין אתמול שנשקלת האפשרות להפסיק לממן את אותן בדיקות לילדים שלא יחוסנו, בתור אמצעי לחץ לעידוד ההתחסנות. אולם, פרופ' זרקא טען שלא התקבלה כל החלטה בנושא ואנשי המשרד עוד ידונו בו בעתיד.

עם זאת, ד"ר דביר סבור כי על משרד הבריאות להשאיר את המצב על כנו ולא לנסות לאלץ את ההורים לחסן את ילדיהם: "לראייתי, צריך אפילו לקחת צעד אחורה בנושא התו הירוק לילדים, ולא להפעיל לחץ נוסף על ההורים".

בכל אופן, עוד לפני האישור הרשמי הזמינו בישראל מנות חיסון לילדים כדי שיהיו במלאי ליום שיזדקקו להן. כפי שניתן לראות חלק מההורים מודאגים, ובחודש נובמבר נגלה במבחן המציאות מהי רמת ההיענות של הציבור לחיסוני הילדים.