מנהל תוכנית החירום של ארגון הבריאות העולמי (WHO), ד"ר מייק ראיין, אמר היום (שישי) כי אין ראיות התומכות בכך שיש לבצע שינויים בחיסונים נגד קורונה כדי להתאימם לווריאנט האומיקרון. לדבריו, "אם היה צריך, העבודה על החיסונים נגד הווריאנט הספציפי כבר הייתה בעיצומה". במקביל, הארגון הזהיר כי מספר המדינות שמזהות את האומיקרון בשטחיהן "גדל מדי יום", וכי ייתכן שידיח את דלתא ויתפשט בעולם.

נתונים עדכניים של ארגון הבריאות העולמי מצביעים על כך שהתפוצה הגיאוגרפית של האומיקרון "כנראה רחבה יותר ממה שדווח" ולכן כל המדינות חייבות להתכונן להתפרצויות חדשות בשטחיהן. דובר הארגון אמר כי "עוד לא ראה דיווחים על מקרי מוות המקושרים לאומיקרון".

המדענית הראשית של ארגון הבריאות העולמי אמרה כי למרות שנראה שהווריאנט החדש מידבק יותר, התגובה הנכונה צריכה להיות מוכנות, זהירות ולא פאניקה. "עד כמה אנחנו צריכים להיות מודאגים? אנחנו צריכים להיות מוכנים וזהירים, לא להיכנס לפאניקה, כי אנחנו במצב שונה מלפני שנה", אמרה. "למרות שהופעת הגרסה החדשה של הנגיף לא הייתה רצויה, העולם מוכן הרבה יותר להתמודד איתה בהתחשב בפיתוח החיסונים".

"הדלתא אחראי ל-99% מההדבקות ברחבי העולם", המשיכה המדעית הראשית. "הווריאנט הזה צריך לדבק יותר כדי להתחרות בדלתא ולהפוך לדומיננטי ברחבי העולם. זה אפשרי, אבל אי אפשר לחזות את זה". לדבריה, הווריאנט החדש מדבק פי שלשוה ממה שחוו בעבר בדרום אפריקה, כלומר "נראה שהוא מסוגל להתגבר על חלק מהחסינות הטבעית של הווריאנט הקודם".

מנהל החירום האזורי של הארגון טען כי הגבלות נסיעה גורפות יכולות לעכב את כניסת הווריאנט ולסייע למדינות לקנות זמן, אך הן לבדן אינן התשובה. לדבריו, ארגון הבריאות העולמי עובד עם מספר רב של מוסדות מחקר כדי לחקור את האומיקרון, אך עד כה לא התקבל מידע המצביע על צורך לשנות את הגישה להתמודדות עם המגפה. ארגון הבריאות העולמי הדגיש כי "עטיית מסכה, ריחוק חברתי, היגיינת ידיים, הימנעות מהתקהלויות, איתור מגעים, בידודים וחיסונים - כולם עדיין חשובים".

משרד הבריאות הודיע הבוקר כי עד כה זוהו בישראל 7 מאומתים שנחשפו לווריאנט אומיקרון, חמישה מהם שבו מדרום אפריקה, אחד מאנגליה ואחד ממלוואי. בנוסף קיים חשד גבוה לעוד 27 מקרים של חשיפה לווריאנט אומיקרון, שעדיין לא התקבלו תוצאות הריצוף שלהם. מתוך אותם 27 מקרים, 8 חוזרים מחו"ל או היו במגע עם מישהו שחזר מחו"ל, ו-19 לא שהו בחו"ל לאחרונה.

ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס בשעות הצוהריים לחשש מהתפשטות וריאנט הדלתא בישראל. אחרי שבגל הדלתא הואשמתי בחוסר זהירות בגלל התנגדותי לסגרים ולהגבלות מיותרות - השבוע האשימו אותי בזהירות יתר", אמר. "האמת היא, שאנחנו לא זהירים מדי ולא רגועים מדי. הקורונה היא נגיף חמקמק ופעמים רבות, מה שצריך וחובה לעשות, מנוגד לאינטואיציה".

נפתלי בנט במסיבת עיתונאים על הזן החדש (צילום: מוטי מילרוד, פלאש/90 )
צילום: מוטי מילרוד, פלאש/90

"כשיש מרחב של ודאות וידיעה - כמו שהיה בגל הדלתא, אז הבנו שהבוסטרים יוציאו אותנו מזה - אנחנו פועלים בהתאם", המשיך בנט. "אבל, במקרה של האומיקרון, כל עוד אין תשובה בסבירות גבוהה שהחיסונים אפקטיביים מאוד מולו - אינני מתכוון לקחת סיכונים".

לדבריו, "דמיינו נגיף עמיד לחיסונים שחודר לארץ. תסריט כזה מחזיר אותנו כמעט שנתיים אחורה, לתחילת המגפה. במובן מסוים, זה הפוך מהחיים. בדרך כלל, כשלא יודעים, מחכים לעוד מידע ורק אז פועלים. בקורונה, בגלל הקצב המהיר של התפשטות הנגיף, הזמן הקריטי לקבלת החלטות הוא בשלבים הראשונים מאוד, כשיודעים מעט"

אישה מתחסנת נגד קורונה (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90 )
"גלו סבלנות להגבלות וקחו את הילדים להתחסן". בנט | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90

"במגפה", ציין בנט, "מי שממתין לקבל את כל הנתונים לפני שהוא פועל, נדון לכישלון. כראש הממשלה שלכם, שאחראי לבריאותכם, ביטחונכם ובריאות הכלכלה שלנו - לפעמים עליי לקבל החלטות בתנאי חוסר ודאות קיצוניים. בזכות הפעולות הנמרצות שלנו, ישראל היא כרגע ״אי״ של רוגע ונורמליות בתוך סערה עולמית של קורונה וסגרים".

ראש הממשלה קרא לציבור, ובפרט להורים, לקחת את ילדיהם להתחסן: "השבוע אני מעריך שנגיע ל-100 אלף ילדים מחוסנים. יש סיבה שבגללה העולם נושא אלינו עיניים בנושא הקורונה. הראנו שאנחנו יודעים מה אנחנו עושים. בקשתי מכם - גלו סבלנות להגבלות, כך נשמור על ישראל פתוחה ובריאה. לכו להתחסן בבוסטר וקחו את הילדים להתחסן".