משרד הבריאות מאפשר לראשונה לישראלים שחוסנו להוציא תעודת מחלים על סמך בדיקה סרולוגית, כך נודע היום (שני) ל-N12. ישראלים שחוסנו פעם אחת או פעמיים וחושבים שנדבקו בעבר אבל אין להם תיעוד על כך, יוכלו לבצע את הבדיקה, ואם ייצאו בה חיוביים – הם יהיו זכאים לתעודה. עד כה רק ישראלים שאינם מחוסנים יכולים היו להוציא תעודת מחלים על סמך בדיקה סרולוגית. לפי מסמך ההחלטה של המשרד, המהלך יוצא אל הפועל החל מהיום.

לחצו כאן לקריאת מסמך ההחלטה המלא של משרד הבריאות

משרד הבריאות יוצא במהלך בזכות בדיקות סרולוגיות מסוג אנטי-N, שעד כה לא היו זמינות לציבור הישראלי. רק בהן משרד הבריאות יכיר לצורך תעודת ההחלמה של מחוסנים. זאת, מכיוון שהבדיקות הסרולוגיות שהוצעו לציבור בישראל עד כה לא יודעות להבחין אם הנוגדנים שיש לנו הם מהחיסון או בגלל שחלינו והחלמנו. לכן, עד היום - רק מי שיצא חיובי בבדיקה סרולוגית לפני שחוסן יכול היה לקבל תעודת מחלים על בסיס הבדיקה הזאת.

בדיקה סרולוגית לילד (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
לראשונה: מחוסנים יוכלו להוציא תו ירוק באמצעות בדיקה סרולוגית | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90
צעירה ישראלית מקבלת את מנסת החיסון השלישית (צילום: פלאש/90 )
צעירה ישראלית מקבלת את מנסת החיסון השלישית בקופת חולים כללית | צילום: פלאש/90

לעומת זאת, בדיקות האנטי-N יודעת להבדיל בין הנוגדנים של הנגיף לאלה שנוצרים בעקבות החיסון. רבים טוענים שבוודאות הם נדבקו והחלימו ושזאת הסיבה שיש להם נוגדנים גבוהים כל כך, אבל עד עכשיו לא הייתה להם אפשרות להוכיח את טענתם כי לא הייתה בדיקה סרולוגית מתאימה. עם אישורן של בדיקות האנטי-N יוכלו כל אלה להוכיח את טענתם ולהימנע מקבלת המנה השלישית של החיסון ואפילו מקבלת השנייה כדי להוכיח זכאות לתו הירוק.

חשוב לציין שמבחינת תוקף תעודת ההחלמה, התשובה לכך לא ממש ברורה. במשרד הבריאות אומרים כי מחלים שקיבל מנת חיסון אחת או יותר, בין אם ניתן לפני ובין אם אחרי החלמה, תוקף תעודת ההחלמה יהיה עד יום 31.3.22 והארכת תקופת תוקפה תיבחן מעת לעת". כלומר, תוקף התעודה יהיה עד סוף חודש מרץ הקרוב, וייתכן שגם יוארך, בהתאם להחלטות משרד הבריאות בנושא.

מדובר במהלך שלם של משרד הבריאות שמעדכן את הגדרות המחלים. במסגרת אותו מהלך, יינתן שיקול דעת גדול ואולי חסר תקדים מאז פרוץ המגיפה לקופות החולים. קופת החולים תוכל פשוט להוציא תעודת מחלים למבוטח שלה גם אם הוא לא עומד בקריטריונים של משרד הבריאות, אם ועדת חריגים של קופת החולים החליטה לאשר אותו ככזה.