על רקע מגמת העלייה הנמשכת במספר הנדבקים בקורונה בישראל - והתפשטות זן האומיקרון בישראל, פרופ' ערן סגל ממכון וייצמן מזהיר: "נראה עומסים גדולים בבתי החולים". פרופ' סגל הסביר כי על אף הנתונים המעודכנים שמראים שהאומיקרון פחות אלים, ההדבקה הגבוהה שהוא ככל הנראה יגרום עלולה להגדיל משמעותית את האשפוזים בקרב הנדבקים בנגיף: "ייתכן שנגיע ל-15 או 20 אלף נדבקים ביום".

"השאלה הגדולה היא כמה זן האומיקרון פחות אלים מהדלתא", הדגיש פרופ' סגל שמייעץ לקבינט הקורונה, "הנתונים מבריטניה מראים שפי 2 יותר, הנתונים מדנמרק מראים שפי 3 יותר. גם אם נגלה שזה פי 2 פחות אלים - עדיין אנו צפויים לראות עומסים גדולים בבתי החולים".

"בגל הדלתא היינו על עשרת אלפים מאומתים ליום ו-800 חולים קשה בבתי החולים, ההדבקה היותר מהירה של האומיקרון כנראה תביא אותנו מעבר לשיא של הדלתא ועלולה להחזיר אותנו למספרים גבוהים. צופים שנעבור את העשרת אלפים נדבקים ביום, ייתכן שנגיע ל-15 או 20 אלף נדבקים ביום".

ערן סגל (צילום: החדשות 12)
צילום: החדשות 12

עם זאת, הדגיש פרופ' סגל את יעילות החיסונים מול הזן החדש: "אנו יודעים שהבוסטר מגן גם מפני הדבקה, פחות כנראה ממה שהוא הגן לפני דלתא, אבל מגן בצורה מאוד משמעותית, החיסונים החדשים יורידו את גל התחלואה הצפוי".

בנוגע לסברה לפיה האומיקרון יביא להדבקה המונית ועוד עשוי להיות הפתרון שיביא לסוף המגפה, אמר סגל כי "יש תרחיש כזה שאומיקרון בוודאי ייצור הרבה הדבקות ושאם אכן הוא יהיה הרבה פחות אלים, אז הוא ייצור הגנה חיסונית גם מפני וריאנטים נוספים שיגיעו. אבל כמובן שבנקודה הזו בזמן יש הרבה אי ודאות, אי אפשר לסמוך על זה וצריך להיות זהירים. אבל זו בהחלט אפשרות לעתיד. יש מקום לאופטימיות".

לא הופעל לחץ להצביע בעד מתן מנה רביעית" 

מנגד, הדגיש ד"ר טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד כי אסור להיכנס לאדישות: "אני חושב שכדאי שניזהר מחשיבה אופטימית מדי וקצת נאיבית, זה נכון שמדובר בווריאנט פחות אלים, אולי אפילו משמעותית - אבל מאוד נאיבי להגיד שהוא לא יהיה בכלל אלים. יכול להיות שכולנו נידבק באומיקרון ותהיה חסינות טבעית. אבל השאלה היא כמה גבוה יהיה המחיר בדרך, כמות ההדבקות בזמן כל כך קצר כמו שאנחנו רואים את הגרפים באירופה - יביא לעלייה במספר החולים קשה".

חיסון לקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חיסון לקורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

ד"ר ברוש המשמש גם כמרכז הצוות לטיפול במגפות התייחס להחלטה של הצוות להעניק חיסון רביעי לבני 60 ומעלה: "ההחלטות נהיות יותר קשות עם הזמן, אנחנו רואים בזמן האחרון דעיכה מסוימת בהגנה של המחוסנים בבוסטר. בראייה לאירופה שהיא 'ההצצה לעתיד', יודעים שעוד שבועים או שלושה, בני 60 פלוס יהיו בסיכון גבוה כי יש דעיכה של ההגנה עליהם, גם אם היא לא מוחלטת".

"אנחנו מסתכלים על הניסיון המצטבר מהמנה השלישית אז היינו במקום דומה, ומסתכל על הסיכון במתן מנה רביעית לאנשים מבוגרים שאצלם התופעות לוואי מאוד נדירות - ושוקלים עלות-תועלת. ואכן יש יותר תועלת לאדם מבוגר לקבל מנה נוספת. גם צריך לומר ביושר לציבור - אנחנו לא בטוחים".

ד"ר ברוש הכחיש כי היה קיים לחץ על חברי הצוות להצביע בעד מתן מנה רביעית: "20 אחוז מחברי הצוות הצביעו נגד ההחלטה והיו אנשים שדיברו בלהט נגד, אין בעיה לדבר נגד רוח הרוב ולכן יש צוות של עשרות אנשים. חלק בעד וחלק נגד. כל אחד יכול היה להביע את דעתו. החברים בצט"מ לא עובדים במשרד הבריאות ולא מקבלים ממנו משכורת".