לאחר הדיווח אמש (שני) כי ראש הממשלה בנט דוחף לאישור ההכרה בחיסון הרוסי כמחווה לפוטין לקראת פגישתו עימו, בדקנו היכן נמצא העולם ביחס לספוטניק. על אף שמספר הולך וגדל של מדינות מכירות בחיסון, מרבית מדינות המערב - ובהן ארה"ב - עדיין מתנגדות להכיר בו.

חשוב להדגיש כי על פי המהלך שמקדם ראש הממשלה, הישראלים לא יחוסנו בספוטניק, אלא תיירים שחוסנו בחיסון הרוסי יוכלו להיכנס לישראל על סמך בדיקה סרולוגית בלבד.

ראשית חשוב להבדיל: הספוטניק 5 הוא החיסון המקורי נגד קורונה שאותו ייצרה רוסיה וניתן בשתי מנות. לאחרונה פיתחו במדינה חיסון מתקדם יותר המכונה "ספוטניק לייט" הניתן במנה אחת - ובמדינה שואפים אף לתת אותו בשילוב עם חיסון של חברה אחרת כמו מודרנה או אסטרהזניקה.

בנט ופוטין (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, AP)
בנט ופוטין | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, AP

על פי הקרן האחראית על החיסונים ברוסיה (RDIF - הקרן הרוסית להשקעות ישירות), הספוטניק מוכיח יעילות של 70% נגד זן הדלתא. הנתונים מתפרסמים במסגרת ניסיון רוסי לקדם את ה"ספוטניק לייט" כחיסון עצמאי יעיל ואמין שניתן גם לשלב עם חיסונים לא-רוסיים. הנתונים שהוגשו מטעם מכון ה-Gamaleya לאתר הרפואי medRxiv התבססו על ניסוי שנעשה בקרב 28 אלף משתתפים שקיבלו מנה של ספוטניק לייט - וקבוצת ביקורת של לא מחוסנים שכללה 5.6 מיליון בני אדם.

קיריל דמיטרייב, ראש הקרן, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מצפה ש"ספוטניק לייט" יהפוך לחיסון הראשי נגד קורונה ברוסיה. אותו שואף לייצר השנה 700 מיליון מנות חיסוני ספוטניק V וספוטניק לייט.

הקרן מנסה להשיג אישור רגולטורי לספוטניק מסוכנות התרופות האירופית (EMA) ומארגון הבריאות העולמי (WHO) אך לדברי הקרן הרוסית - זה לוקח יותר זמן מהצפוי ומונע מהיצרנים גישה לשווקים נוספים בעולם. ראש הקרן, דמיטרייב, אמר לרויטרס כי הוא מצפה שארגון הבריאות העולמי יאשר את ספוטניק 5 לשימוש עד סוף השנה. בארגון הבריאות העולמי טוענים כי האישור מושהה עד להגעת עוד נתונים והשלמת נהלים משפטיים שחסרים.

הספוטניק עדיין לא מאושר במרבית מדינות אירופה

חיסון הספוטניק לייט המתקדם כבר נרשם ב-15 מדינות והוא מצפה שיאושר בעוד 30 מדינות נוספות בחודש הקרוב. על פי דיווחים שונים, בארגנטינה ובשורת מדינות נוספות ערכו ניסויים במטרה לשלב את הספוטניק לייט עם אסטרהזניקה, סינופרם (החיסון מתוצרת סין) ומודרנה.

המדינות שמאשרות נכון לעכשיו כניסה למטיילים שחוסנו בספוטניק 5 הן: אלבניה, הונדורס, ניקרגואה, אנגולה, הונגריה, ניגריה, אנטיגואה וברבודה, הודו, עומאן, ארגנטינה, אירן, פקיסטן, הטריטוריה הפלסטינית של ארמניה, אזרבייג'ן, ירדן, פנמה, בחריין, קזחסטן, פרגוואי, בנגלדש, קניה, הפיליפינים, בלארוס, קירגיזסטן, הפדרציה הרוסית, בוליביה, לאוס, סנט וינסנט, ברזיל, לבנון, סן מרינו, קמרון, סרביה, מקדוניה, איי סיישל, צ'ילה, האיים המלדיביים, סלובקיה, קרואטיה, מאלי, סרי לנקה, קפריסין, מאוריציוס, סוריה, ג'יבוטי, מקסיקו תוניסיה, אקוודור, מולדובה, טורקיה, מצרים, מונגוליה, טורקמניסטן, גבון, מונטנגרו איחוד האמירויות הערביות, גאנה, מרוקו, אוזבקיסטן, יוון, מיאנמר, ונצואלה, גואטמלה, נמיביה, וייטנאם, גינאה, נפאל וזימבבואה.

מדענית בוחנת תאי קורונה  (צילום: רויטרס)
מדענית בוחנת תאי קורונה בסנט פטרסבורג, רוסיה | צילום: רויטרס

סוכנויות התיירות מזכירות שהחיסון לספוטניק 5 טרם אושר לשימוש על ידי סוכנות התרופות האירופית (EMA) או ארגון הבריאות העולמי (WHO), כלומר רוב מדינות אירופה אינן מקבלות את החיסון כהוכחה תקפה לחסינות.

בימים אלה רוסיה עדיין מתמודדת עם גל הדבקה רביעי, כשזן הדלתא הוא הדומיננטי במדינה. מקרי המוות מקורונה ברוסיה הגיע לאחרונה לשיא - כשביממה האחרונה מתו למעלה מ-1,000 בני אדם במדינה, הנתון הגבוה ביותר מפרוץ המגפה. מספר הנדבקים ביממה האחרונה עומד על 33,740 בני אדם.