מדינות אדומות חדשות: לנוכח העלייה במספר המאומתים באומיקרון בישראל, שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירי משרד הבריאות מסרו הערב (ראשון) הצהרה לתקשורת. ד"ר אלרעי-פרייס הודיעה: "מכניסים את בריטניה, בלגיה ודנמרק לרשימת האדומות החדשות". הורוביץ אמר כי "אי אפשר למנוע הרמטית את התפשטות האומיקרון, אבל אפשר לעכב את ההתפשטות שלו ולקנות זמן יקר לצורך איסוף נתונים והתחסנות". כעבור כשעתיים פרסם משרד הבריאות הבהרה ולפיה בלגיה לא תיכנס לרשימה - שכן היא "גבולית".

סיקור שוטף ב-N12:

אלרעי-פרייס: "רואים התפשטות נרחבת", הורוביץ: "יש צורך בפעולה כעת"

בהתאם להחלטה לעדכן את רשימת המדינות האדומות, בלילה שבין רביעי לחמישי - בשעה חצות, הישראלים שישובו מאותן שלוש מדינות ייכנסו למלוניות קורונה. "תוך שבועיים אנו רואים התפשטות נרחבת. במדינות שבהן התגלה הווריאנט יש עלייה בכמות המאומתים ובמאושפזים", אמרה אלרעי-פרייס.

"קיבלנו החלטות ונקטנו בצעדים שאף מדינה לא עשתה - ועם זאת עשינו את זה בצורה מדודה ומדויקת. אנחנו פועלים נכון מול מצב חדש. במהירות, מקצועיות, קור רוח ושיקול דעת", אמר הורוביץ בפתח מסיבת העיתונאים. "בשבועיים האחרונים כן קנינו זמן".

הצהרת שר הבריאות ניצן הורוביץ (צילום: לע"מ)
הורוביץ: "אפשר לעכב את התפשטות האומיקרון ולקנות זמן" | צילום: לע"מ

שר הבריאות התייחס לכך שהבוקר אישרה הממשלה להאריך את תקנות הקורונה ב-10 ימים. "נכון שזה מקשה אבל זה נדרש. אנחנו נמצאים בזמן שבו התמונה מתחילה להתבהר, אבל היא רחוקה מלהיות שלמה. האומיקרון מידבק הרבה יותר, מתפשט בקצב גבוה ומי שמחוסן בהתאם להנחיות משרד הבריאות - מוגן הרבה יותר".

הורוביץ: "מי שמחוסן בבוסטר מוגן בצורה טובה יותר ממחלה קשה"

"כל הסימנים מראים שמי שמחוסן בבוסטר - מוגן בצורה טובה יותר ממחלה קשה", הוסיף שר הבריאות. "מי שלא מתחסן - מסכן את עצמו, את הסביבה ואת היכולת שלנו להתמודד עם התפשטות התחלואה. אנחנו מסתכלים בדאגה על קצב ההתחסנות בקרב ילדים ונוער. מיליון ישראלים שהחיסון אצלם דעך ולא לקחו את הבוסטר - לא מוגנים מספיק", הוא הבהיר.

"אנחנו לא כופים סנקציות או עונשים, אבל פועלים לצמצם את ההדבקה", הוסיף השר. אני קורא להורים: אל תשאירו את הילדים חשופים לסכנה. חיסוני הילדים אינם דבר ניסיוני - מיליוני ילדים בארה"ב כבר התחסנו והכול בסדר".

שר הבריאות ניצן הורוביץ (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
הורוביץ: "לא כופים סנקציות או עונשים, אבל פועלים לצמצם את ההדבקה" | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

למרות התפשטות האומיקרון, שר הבריאות ציין כי אין כוונה לסגור את השמיים: "לא נסגור את השמיים - אבל נבחן את נתוני התחלואה במדינות שונות, נתאים את המדיניות בנתב"ג ונוסיף קריטריונים חדשים לסיווג המדינות האדומות בהתאם להתפשטות האומיקרון".

על מדיניות אכיפת ההנחיות, אמר הורוביץ: "התו הירוק הוא כלי חשוב, אבל אין לו משמעות אם לא נשמעים להנחיות והוא לא נאכף".

אלרעי פרייס: "התפשטות הזן בשליטה, מזהים ירידה בהגנה אצל מחוסנים בלי בוסטר"

ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה במסיבת העיתונאים כי "בשלב הזה התחלואה באומיקרון בדרום אפריקה היא יותר קלה ופחות אנשים נזקקים למכונות הנשמה, גם התמותה איטית יותר מהגלים הקודמים".

ד"ר שרון אלרעי פרייס (צילום: לע"מ)
ד"ר אלרעי-פרייס: "רואים התפשטות נרחבת" | צילום: לע"מ

"באנגליה מעריכים שיגיעו למיליון מאומתים עד סוף החודש בעקבות וריאנט האומיקרון", היא הדגישה. לדבריה, "ברוב החיסונים יש ירידה ביעילות לאחר המנה הראשונה והשנייה. גם מחלימים - ההחלמה לבד לא מצליחה להגן עליהם. המשמעות היא שיש ירידה בהגנה עבור מחוסנים בשתי מנות ומחלימים".

פרופ' אש: "אם התחלואה תתפשט מהר - היא תגיע ללא מחוסנים"

פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר כי "צריך להתחסן ועכשיו, גם מי שצריך לקבל את מנת הבוסטר. הסיבה היא שהיכולת להתפשט במהירות תגרום לכך שיהיו הרבה מאוד נדבקים. אנחנו יכולים כנראה לסמוך על כך שמי שמתחסן - יימנע ממחלה קשה. אם התחלואה תתפשט מהר היא תגיע ללא מחוסנים, ראינו את זה בגל הקודם ונראה את זה גם בגל הבא".

ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, התראיינה אמש ל"חדשות סוף השבוע" ואמרה כי "יש לנו 325 אלף אנשים שנמצאים בטווח הזה ובהחלט שוקלים להקדים את ההמלצה לבוסטר כבר מהחודש ה-3, שגם הם יהיו מוגנים יותר מההגנה שלהם כרגע. אנחנו רואים במבחני הנטרול שאחרי המנה השנייה אין מספיק הגנה ונדרש הבוסטר".

כלומר, אם במשרד הבריאות יחליטו לקצר את זמן ההמתנה לבוסטר - מי שלא יקבל את החיסון השלישי,יאבד את התו הירוק תוך 4 חודשים, במקום 6 חודשים כיום. הסיבה להחלטה הזאת שסיכוייה להתקבל הם גבוהים יחסית היא החשש מדעיכה של היעילות של החיסון נגד הדבקה באומיקרון. בבריטניה ובדרום קוריאה כבר קיבלו את ההחלטה הזאת, וכעת מסתמן שגם מדינת ישראל תלך בכיוון הזה.

תו ירוק (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מי שלא יקבל את הבוסטר תוך 4 חודשים - עלול לאבד את התו הירוק | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

המדינות האדומות החל מ-16 בחודש בחצות: אוגנדה, איי סיישל, אנגולה, אריתריאה, אתיופיה, אסוואטיני, בוטסואנה, בורונדי, בורקינה פאסו, בנין, גאנה, גבון, ג'יבוטי, גינאה, גינאה ביסאו, גינאה המשוואנית, גמביה, דרום אפריקה, דרום סודן, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הרפובליקה המרכז אפריקנית, הרפובליקה של קונגו (קונגו בראזוויל), זימבבואה, זמביה, חוף השנהב, טוגו, טנזניה, ליבריה, לסוטו, מאוריטניה, מאורציוס, מאלי, מדגסקר, מוזמביק, מלאווי, ניגריה, ניז'ר, נמיביה, סאו טומה ופרינסיפה, סומליה, סנגל, סיירה לאון, סנט הלנה (בריטניה), צ'אד, קומורוס, קייפ ורדה, קניה, קמרון, ראוניון (צרפת), רואנדה.