המאבק העולמי בקורונה נמשך ובסוף השבוע התפרסמו תוצאות המחקר של חברת פייזר על תרופה חדשה למחלה. התרופה, "פקסלוביד", ניתנת באמצעות כדור לבליעה והצליחה להפחית את הסיכון לאשפוז או מוות מקורונה ב-89%. הנתונים הללו בהחלט מעודדים אך מציפים גם את השאלה: מה חשוב יותר, החיסון או התרופה?

תרופה לקורונה: סיקור N12

הבוקר הודיע ראש הממשלה נפתלי בנט בפתח ישיבת הממשלה כי "ייתכן שישנה בשורה טובה בדמות תרופה לטיפול בקורונה. כבר בסוף השבוע ביקשתי מהמערכת אצלנו ללמוד לעומק את נושא התרופה החדשה, ולבדוק רכש עבור מדינת ישראל. אם התרופה תאושר לשימוש זה יהיה עוד כלי משמעותי בניהול המגפה, יחד עם חיסונים לכולם ובדיקות נגישות, לכולם, כל הזמן".

מה הן תוצאות המחקר על התרופה החדשה לקורונה? 

המחקר נערך על יותר מאלף חולי קורונה מכל רחבי הגלובוס: צפון ודרום אמריקה, אירופה, אפריקה ואסיה. מחצית מהמשתתפים היו תושבי ארצות הברית. חלק מהמטופלים קיבלו את הכדור והתבקשו ליטול אותו כל 12 שעות במשך חמישה ימים וחלקם קיבלו תרופת דמה (פלסבו). 28 ימים לאחר תחילת המעקב רק 0.8% מהמטופלים שקיבלו את התרופה עדיין היו מאושפזים, לעומת 7% בקבוצה שקיבלה תרופת-דמה. לא היו מקרי מוות בכלל בקרב אלו שנטלו את התרופה - למול עשרה נפטרים בקבוצת החולים שלא זכתה לטיפול.

מנכ"ל פייזר אלברט בורלה מסר: "התוצאות הן גיים צ'יינג'ר במאמץ העולמי לעצור את הנזק מהמגפה. אם התרופה תאושר על ידי ה-FDA, יהיה פוטנציאל להציל את חיי החולים ולהפחית את ימי האשפוז בעקבות קורונה".

האם התרופה תגיע לישראל? 

ישנם מספר שלבים עד שהתרופה תהפוך לחלק מהטיפול בקורונה בישראל. מינהל התרופות והמזון האמריקני צריך לאשר את השימוש בתרופה ולאחר מכן משרד הבריאות יפעל כדי להשיג אספקה לישראל. מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור נחמן אש אמר הבוקר בראיון ל-103FM: "עדיין לא יצרנו קשר עם פייזר בנוגע לתרופה החדשה אבל נעשה את זה בימים הקרובים. זה נשמע מבטיח, אבל צריך ללמוד על נתוני ההצלחה".

התרופה Molnupiravir שפותחה נגד קורונה (צילום: ap)
התרופה Molnupiravir שפותחה נגד קורונה. ארכיון | צילום: ap

מה עדיף: לחלות ולקבל את התרופה או להתחסן?

פרופסור דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה הסביר: "רפואה מונעת תמיד יותר טובה מרפואה מטפלת. החיסון מיועד למנוע מראש את המחלה והנזקים הנלווים לה והוא חשוב הרבה יותר כדי לעצור את המגפה. התרופה החדשה היא בהחלט בשורה חשובה אבל היא לא באה 'במקום החיסון', אלא תצטרף לארסנל הרפואי שלנו לטיפול בשלבים מוקדמים במחלה. זה לא בא במקום החיסונים. אם התרופה אכן תקבל את האישורים הרגולטוריים ייתכן שבעתיד הקרוב התרופה תינתן כתרופת מרשם על ידי רופאי קופות החולים".

מה יעיל יותר: החיסון או התרופה?

החיסון לקורונה הוכח במחקר כיעיל ב-95% למניעת הדבקה וב-99% במניעת תחלואה קשה. רק החיסון יכול למנוע הדבקה - בעוד שהתרופה ניתנת רק לאחר שהאדם נדבק בנגיף. לפי המחקר של פייזר על התרופה "פקסלוביד", היעילות שלה במניעת תחלואה קשה אצל אלו שכבר הגיעו למצב של אשפוז במחלקת קורונה עמדה על 89%.

חיסון לקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חיסון לקורונה. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

אילו תרופות נוספות קיימות לקורונה?

ישנם טיפולים רבים שכבר אושרו לשימוש ברחבי העולם לטיפול בקורונה, רובם מיועדים לחולים מאושפזים בבתי החולים. כך למשל התרופה "רמדסיביר" שנועדה לטיפול בחולים במצב קשה מקורונה והיא ניתנת בעירוי לווריד. "רג'נרון" - תרופת הנוגדנים המיועדת לחולים במצב קל-בינוני על מנת למנוע הידרדרות במצבם, ניתנת בעירוי בווריד ומלאי שלה קיים בישראל. "דקסמטזון" - תרופה המבוססת על סטרואידים ו"אקטמרה" ששימשה במקור לטיפול בדלקת מפרקים אך הוכחה כיעילה כנגד "סערת ציטוקינים" - תגובת יתר של מערכת החיסון שעלולה להוביל להידרדרות חמורה ומתרחשת לעיתים בעקבות הידבקות בנגיף קורונה.