ילד בריטי בן 9 נאלץ לעבור השבוע ניתוח חירום לאחר שבלע מספר רב של מגנטים קטנים בעקבות אתגר שאליו נחשף ברשת החברתית "טיקטוק". הילד, ג'ק מנסון, יישאר זמן רב בבית החולים להתאוששות, לאחר שמגופו הוסרו התוספתן, המעי הדק וכ-30 ס"מ מהמעי הגס. מבית הספר של ג'ק נמסר כי חמישה תלמידים נוספים אושפזו בבית החולים לאחר בליעת מגנטים דומה.

בתחילת החודש הגיע ג'ק לבית החולים לאחר שהקיא והרגיש כאבים חזקים בכול חלקי גופו. הרופאים ביצעו מספר בדיקות, שבסופן הסתבר כי עצם מסוים בגופו חוסם את המעי שלו. מאוחר יותר התברר כי זו חבילה של מגנטים זעירים שחדרו לגופו.

לאחר מספר שכנועים, הודה הילד כי הוא בלע את המגנטים בעקבות סרטוני טיקטוק שבהם צפה. לג'ק אומנם אין את האפליקציה, אך הסרטונים שותפו אל מכשיר הסלולר שלו דרך אפליקציות אחרות.

"חשוב להזכיר שמדובר במעשה שיכול לגרום לסיבוכים משמעותיים עד כדי סכנת חיים", הסביר ד"ר אייל זיפמן, מנהל השירות לגסטרואנטרולוגיה ילדים במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית. "במקרה שהמגנט נשאף לדרכי הנשימה, עלול להיגרם חנק ואפילו מוות מיידי". הוא הוסיף כי המגנטים עלולים להימשך אחד לשני, כאשר לולאת מעי לכודה ביניהם.

טיקטוק אפליקציה (צילום: XanderSt / Shutterstock.com)
אתגר מסוכן. רשת ה"טיקטוק" | צילום: XanderSt / Shutterstock.com

"ברקע שהמגנטים נצמדים הם לא משתחררים, וכל רקמה שתימצא ביניהם תעבור נמק עם היווצרות של נקב", הבהיר ד"ר זיפמן. "ישנם מקרים רבים (רבים מדי) מהשנים האחרונות של ילדים שבלעו מגנטים וסיימו בחדר ניתוח ואשפוזים ממושכים. מקרים אלו התרחשו לרוב בטעות, אצל ילדים צעירים שלא מודעים לסכנה". הוא הוסיף כי "על כן חשוב מאוד להיזהר מאתגרים שכאלה. אין להחדיר גופים זרים לפתחי הגוף בכלל ולפה בפרט".

מטיקטוק ישראל נמסר כי "בטיחות חברי הקהילה של טיקטוק עומדת בראש סדר העדיפויות שלנו, ואנו לא מאפשרים לשתף בפלטפורמה תכנים המעודדים, מקדמים או משבחים התנהגות שעלולה להוביל לפציעה". ברשת הוסיפו: "אנו מחפשים באופן יזום כל העת תוכן דומה בפלטפורמה. טרם איתרנו תכנים שכאלה אולם נמשיך להיות עירניים וננקוט בצעדים נחושים אם נזהה תוכן שכזה".