החלטה דרמטית: שר הבריאות ניצן הורוביץ ביטל הבוקר (חמישי) את האיסור על הומואים לתרום דם: "אין הבדל בין דם לדם". החל מ-1 באוקטובר 2021 יוסר הסעיף שאוסר קבלת תרומת דם מגבר שקיים יחסי מין עם גבר אחר, ובמקומו יופיע בשאלון תרומת הדם סעיף שוויוני, שלא נוגע למגדרו או נטייתו המינית של התורם. 

כיום, בתחנות הדם של מגן דוד אדום, מתבקשים התורמים למלא שאלון כאשר אחת השאלות לגברים היא: "האם קיימת יחסי מין חד-מיניים עם גבר ב-12 החודשים האחרונים?". כך בפועל מי שנמנה על הקהילה הגאה, לא יכול לתרום דם גם אם הוא נמצא במערכת יחסים קבועה. הסעיף החדש יורה להמתין 3 חודשים עד תרומת הדם הבאה "לאחר קיום יחסי מין בסיכון גבוה, עם שותף/ה חדש/ה או שותפים מרובים".

הדבר מתאפשר בעקבות המלצה מקצועית של הוועדה המייעצת למשרד הבריאות לרפואת עירויים, התואמת שינויים במדיניות תרומות הדם שאומצו בשנה האחרונה במדינות נוספות בעולם. שר הבריאות, שמשתייך בעצמו לקהילה הגאה והוביל את המהלך, הצהיר כי יש בכוונתו לעשות זאת מאז כניסתו לתפקיד.

שר הבריאות ניצן הורוביץ בהצהרה לתקשורת (צילום: משרד הבריאות)
שר הבריאות ניצן הורוביץ בהצהרה לתקשורת | צילום: משרד הבריאות

הורוביץ אמר הבוקר: "אין הבדל בין דם לדם. האיסור על הומואים לתרום דם היה שריד של סטריאוטיפ ששייך להיסטוריה. שנים מנסים בישראל לתקן את האפליה הזו ללא הצלחה, והיום סוף סוף, התקדמנו". לדברי שר הבריאות, "אחרי מהפכת הפונדקאות, תוכנית הסיוע לקהילה הטרנסית, והתקציב התקדימי לקהילה הגאה, עשינו עוד צעד הסטורי למען השיוויון ללהט"ב בישראל, וזו גאווה גדולה".

מנכ״ל האגודה למען הלהט"ב, רן שלהבי, אמר: "סיום האפליה בתרומות דם הוא צעד היסטורי לקהילה הגאה ולחברה הישראלית בדרך לשיוויון. הדם של מאות אלפי אזרחים הוא לא סוג ב'. מודים לשר הורוביץ על ההחלטה החשובה שמבטלת סטריוטיפים מיושנים כלפי הקהילה הגאה".

ישראלים רבים תרמו (צילום: פלאש 90)
דם לתרומה, ארכיון | צילום: פלאש 90

סגן שר החוץ וחבר הקהילה הגאה עידן רול הגיבעל המהלך בחשבון הטוויטר שלו: "ברכות לשר הבריאות על החלטה חשובה זו. הגיע הזמן. אני שמח שכעת יתאפשר לי ולרבים אחרים לחזור למעגל תורמי הדם". גם שר החוץ יאיר לפיד בירך: "מברך את שר הבריאות הורביץ על החלטה נכונה, מוסרית וצודקת. במדינת ישראל אסור שתהיה אפליה בין דם לדם".

מדינת ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות בעולם שביטלה למעשה את זמן ההמתנה לתרומת מוצרי דם עבור גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, אך הוסיפה סייג של צורך בתרומה נוספת כארבעה חודשים לאחר מכן - על מנת לאפשר להשתמש בתרומה שקדמה לה. בנוסף על כך, בבנקי הדם בארצות המפותחות, וישראל ביניהן, הוכנסה בדיקה מולקולרית לגילוי נגיף ה-HIV שאותה מבצעים על כל מנה.

כיום, גם במקומות הנאורים ביותר לא ניתן לתרום דם לתקופה מסוימת לאחר קיום יחסי מין בין גברים: באנגליה ואירלנד תקופת ההמתנה היא שלושה חודשים, בדנמרק ארבעה חודשים, באוסטריה צרפת ומדינות ארופיות רבות נוספות נשאר חוק  12 החודשים. בארה"ב סביב משבר הקורונה ומחסור במוצרי דם אישר ה-CDC האמריקאי הפחתה לשלושה חודשי המתנה מאז יחסי המין האחרונים.