ועדת החיסונים של משרד הבריאות תתכנס הערב וצפויה לקבל החלטה להוריד את גיל החיסון במנה שלישית לבני 40 ומעלה. בשבוע שעבר היה מיעוט בוועדת חיסונים שבעד המהלך הזה, אך השבוע מסתמן כי מרבית חברי הועדה צפויים לתמוך בו. בדיון הקודם, רק 30 מתוך 82 חברי הצוות המייעץ לוועדת החיסונים הצביעו בעד הורדת גיל ההתחסנות ל-40 ומעלה. בדיון הערב יוצגו נתונים עדכניים על פרופיל תופעות הלוואי ויעילות מנת החיסון השלישית, מה שיסייע למומחים לקבל החלטה מושכלת.

ככל שיורדים בגיל: פרופיל תופעות הלוואי עולות

המצגת של משרד הבריאות שתוצג הערב בפני חברי הוועדה המייעצת תראה כי שיעור תופעות הלוואי מהמנה השלישית אצל בני 50 ומעלה היה נמוך יותר מאלו שנצפו לאחר המנה הראשונה והשנייה. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר מהמנה השלישית היו: חולשה כללית, חום, כאב ראש, עייפות, בחילה, חוסר תיאבון, צמרמורת וכאבי שרירים. תופעות נדירות יותר היו אלרגיות כמו פריחה מפושטת וגרד, אובדן חוש הטעם והריח ותופעה נדירה מאוד של אובדן הכרה. בכל המקרים הללו התופעות חלפו תוך זמן קצר.

ד"ר דוד דביר, ראש אגף רפואה ראשונית במאוחדת, שמרכז את הטיפול בחולי הקורונה וחבר בוועדה המייעצת לנושא חיסוני הקורונה, הסביר את השיקולים בשיחה עם N12: "הפרמטר הראשון שעליו אנו מסתכלים הוא נושא הבטיחות של החיסון: תופעות לוואי ואירועים חריגים שנצפו סביב מנת הבוסטר. מפרופיל תופעות הלוואי, נראה שהחיסון בטוח אם כי ידוע לנו מהמחקרים שנעשו עד היום, שככל שיורדים בגיל - יש עלייה בדיווחים על תופעות לוואי".

מדוע חשובה הרחבת מבצע החיסונים?

הסיבה העיקרית שתוביל ככל הנראה את חברי הוועדה לתמוך בהורדת גיל החיסון היא הצטברות של עדויות שהתחלואה בישראל קשורה גם לירידת הנוגדנים בקרב המחוסנים ב-2 מנות. "מתאספות כעת יותר ויותר עדויות שגל התחלואה התפרץ בעקבות שילוב בין זן הדלתא לדעיכה באפקטיביות החיסון עם הזמן", הסביר ד"ר דביר. "אחד המחקרים הצביע על כך שהדעיכה בחיסוניות ניכרת כבר לאחר שלושה חודשים מקבלתו. יחד עם זאת אנו רואים שילדים בני 12 עד 15 שחוסנו לאחרונה - כמעט ולא חולים כך שמנת בוסטר יכולה להגביר את ההגנה".

ההחלטה לחסן בני 50 ומעלה נבעה מכך שהתחלואה הקשה מעל רף הגיל הזה הייתה גבוהה יותר. "הסיכוי של אדם בן 40 שמחוסן ב-2 מנות לחלות במחלה קשה הוא מאוד נמוך", אומר ד"ר דביר, "לכן השאלה היא האם עליי לחשוף את המטופל לסיכון שהוא נמוך אבל הוא קיים. אם הסיכון לחלות במחלה קשה הוא לא גבוה, אותו אדם צריך לעשות שיקול דעת. השאלה שעומדת לנגד עינינו היא: האם אנחנו בתור מערכת מספיק בטוחים שהחיסון הוא בטוח ואנחנו לא מסכנים את אותם מתחסנים. נקבל היום את ההחלטה בהתאם לנתוני הבטיחות שיוצגו לנו".

נתוני הסיכון לדלקת בשריר הלב

במצגת שהוכנה על ידי משרד הבריאות נעשה פילוח של הסיכון לתופעת הלוואי הנדירה של דלקת בשריר הלב בעקבות החיסון. שישה ילדים בישראל בני 12 עד 15 סבלו מדלקת שריר הלב לאחר קבל מנת החיסון וכולם שוחררו במצב טוב לביתם. בשלושת החודשים האחרונים דווח רק על מקרה אחד בקבוצת הגיל שלושים ומעלה של דלקת בשריר הלב, שנצפתה 20 יום לאחר מנת החיסון השנייה.

חיסונים בכיכר דיזינגוף (צילום: Miriam Alster/Flash90)
תור לתחנת החיסונים בלי תור בכיכר דיזינגוף | צילום: Miriam Alster/Flash90

פרופ׳ דודי גרינברג, יו״ר החטיבה לרפואת ילדים ומנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים בסורוקה, חבר בוועדת החיסונים הסביר: "כבר בשבוע שעבר החלטנו לאפשר מנת חיסון לעובדי בריאות מעל גיל שלושים כך שאין סיבה שלא לאשר את הורדת גיל החיסון בבוסטר גם ליתר האוכלוסייה. המתנגדים באותה הצבעה ביקשו להיות זהירים יותר אך כיום יש לנו נתונים נוספים. תופעת לוואי שמעסיקה אותנו היא דלקת בשריר הלב - השכיחות עולה במיוחד אצל ילדים בגילאי 16 עד 19. אבל בכל מה שנוגע לבני 30 ומעלה לא זיהינו קפיצה דרמטית בסיכון לתופעה הזו". 

"אנחנו כמדינה מובילה בעולם מלמדים את העולם כדי שהם יוכלו להשתמש בידע שלנו. האמריקנים שהחליטו כעת לאשר מנת חיסון שלישית הסתמכו על הנתונים בישראל", הסביר גרינברג. "בתגובה לביקורת - מבחינה מוסרית זה דווקא חשוב מאוד שמדינת ישראל בחרה לצאת למהלך של מתן מנה שלישית כשעל סמך הנתונים שלנו, נביא ידע לכל העולם. מדינת ישראל עושה המון צעדים במגיפה כחלוצה, אפשר למתוח ביקורת על זה אבל מצד שני אנחנו המדינה הכי מחוסנת, שמצליחה בינתיים להימנע מהגבלות קשות ולשמור על החיים".

ראש הממשלה, נפתלי בנט בביקור בעיר טייבה במטרה לעודד התחסנות
ראש הממשלה נפתלי בנט בביקור היום בעיר טייבה במטרה לעודד התחסנות

שאלת היעדר המידע

נקודה נוספת שמעסיקה את המומחים היא עד כמה מנת החיסון הנוספת תסייע למנוע תחלואה. פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים וחבר ועדת החיסונים, הסביר: "הדילמה נעוצה בכך שצריך לראות עדויות לכך שהורדת הגיל משפרת את ההגנה. אנחנו רואים שהרחבת המנה השלישית אכן עוזרת, מצד שני נרצה לוודא שמבחינת תופעות הלוואי אין נתונים שמפתיעים אותנו לרעה. מאז התפרצה הקורונה אנחנו לומדים תוך כדי תנועה. תמיד יהיה מי שיוכל לתקוף את ההחלטה ויאמר 'אין מספיק עדות מדעית'. אכן אנחנו לא יודעים מספיק, אבל עדיין אנחנו צריכים להגיע להחלטות".

חיסון לכל האוכלוסייה?

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אמר אתמול בריאיון במהדורה המרכזית כי הוא מעריך שבקרוב מבצע ה"בוסטר" יורחב לכלל האוכלוסייה, אך לגבי הגילים הצעירים - רוצים לנקוט זהירות בעקבות התופעה של דלקת בשריר הלב.

ילדים מתחסנים ביום האחרון האפשרי (צילום: דוברות קופ"ח כללית)
ילדים מתחסנים נגד קורונה ביום האחרון האפשרי | צילום: דוברות קופ"ח כללית

פרופ' גרוסמן התייחס לכך: "הולכת ומתחזקת המחשבה שבסופו של דבר כולם יצטרכו לקבל חיסון נוסף. אני מעריך שגם אנחנו בישראל נרחיב את המנה הנוספת לכל האוכלוסייה. ההחלטה שלנו לדרג את המנה השלישית לפי שכבות גיל היא כדי לנקוט משנה זהירות ולעקוב אחר הנתונים שמתעדכנים מדי שבוע. זו התנהלות נכונה של 'ירידה במדרגות' בתהליך זהיר יותר. סיבה נוספת היא הרצון לכסות קודם כל את האוכלוסיה בסיכון גבוהה ורק לאחר מכן להרחיב הלאה. אני מעריך שבסופו של דבר זה יירד עד גילאי 30. לגבי הגילאים הצעירים יותר יש היבט נוסף של תופעת הלוואי דלקת בשריר הלב".   ‎

המרוץ נגד הזמן

אתמול אותרו בישראל יותר מ-7,800 חיוביים לנגיף ומספר החולים במצב קשה ממשיך לעלות ועומד על 603 מאושפזים. הנתונים הללו גם כן בעלי השפעה מכרעת על הרחבת מתן מנת החיסון השלישית. פרופ' גרוסמן הסביר: "אני מאמין שהיום נקבל החלטה לאשר את הורדת גיל החיסון. מה שהשתנה זה לא תוספת במידע מחקרי אלא בעיקר נתוני התחלואה שממשיכים לעלות והרצון שלנו לעשות כל מאמץ כדי לתרום לבלימת המגיפה".