בלימה בגל הרביעי? אחרי שאיומי הסגר כבר ריחפו מעל האזרחים לפני כחודש בעקבות הזינוק בתחלואה הקשה, בשבוע האחרון התברר שדווקא חל שינוי במגמה. את ההבדל המשמעותי, ניתן לראות בהשוואה בין הגל הנוכחי לקודמו. בעוד שבגל השלישי שיא החולים קשה עמד על 1,182, בגל הנוכחי הוא עמד על 753 ומגמת הירידה נמשכת. ההבדלים נראים גם בכמות החולים קשה שמתווספים מדי יום ועל פי המומחים, ההבדל נובע מהחיסון במנה השלישית.

סיקור הקורונה ב-N12:

החלטות קבינט הקורונה

מדינה ראשונה מאירופה אוסרת על כניסת ישראלים

בצל המגפה - שנת הלימודים נפתחה

בימים האחרונים חלה מגמה מעודדת של ירידה במספר החולים הללו שעומד הבוקר (חמישי) על 666. הירידה מיוחסת על ידי גורמי המקצוע להרחבת מבצע מנת "הבוסטר". בזכות החיסונים, למרות ההתפשטות הנרחבת של הנגיף באוכלוסייה - מספר החולים באורח קשה נמצא במגמת בלימה.

ישראלים הולכים בשוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
פחות חולים קשים בגל הרביעי, הקורונה בישראל | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

מה היה שיא חולי הקורונה באורח קשה בישראל?

המספר הגבוה ביותר של חולי קורונה במצב קשה שאושפזו בו זמנית בישראל נרשם בחודש ינואר 2020. ב-17 בספטמבר, היו בישראל 1,182 מטופלים במצב קשה במחלקות הקורונה. עם זאת, בשיא גל התחלואה בחודשי ספטמבר-אוקטובר הגיע מספר החולים במצב קשה ל-850, ובשיא הגל הרביעי בשבוע שעבר - אושפזו 753 חולים במצב קשה ומגמת הירידה נמשכת

כמה חולי קורונה במצב קשה מתווספים מדי יום?

במשרד הבריאות מבדילים בין נתון זה לבין נתון נוסף שניתן להישען עליו ומתייחס למספר החולים החדשים במצב קשה שמתגלים מדי יום. ב"גל השני" שחל בחודשי ספטמבר-אוקטובר 2020, במקביל לחגי תשרי שבהם הוטל סגר, מספר החולים קשה היומי שנוסף למערכת הגיע לשיא - 160 חולי קורונה במצב קשה ביום. בגל השלישי שהגיע לשיא בחודשי דצמבר-ינואר 2021, נרשמה התוספת הגבוהה ביותר של חולי קורונה קשים מדי יום כשהיו 185 חולים במצב קשה שהצטרפו למערכת ביממה אחת.

בניגוד לגלים הקודמים, בשיא הגל הנוכחי שחל בשבוע שעבר, הממוצע היומי לתוספת חולים קשה עמד על כ-100 בני אדם. בנוסף לכך, גם בנתון הזה מתחילים לזהות ירידה מסוימת עם 83 חולי קורונה במצב קשה שהתווספו למערכת הבריאות אתמול ו-98 שלשום.

התחלואה הקשה בין מחוסנים ללא מחוסנים

מבצע חיסוני הקורונה יצא לדרך בישראל בדצמבר 2020, אז התחסנו מול המצלמות ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ושר הבריאות דאז יולי אדלשטיין. מאז ועד לחודש יולי 2021 הרוב המוחלט של המאושפזים במצב קשה בבתי החולים - היו לא מחוסנים כלל.

זוג מתחסן לקורונה בישראל (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
זוג מתחסן נגד קורונה, ארכיון | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

בגל הרביעי, עם התפשטות זן הדלתא בישראל ובמקביל שיעורי התחסנות גבוהים מאוד בקרב האוכלוסיה בארץ, החלו גם מחוסנים שנדבקו להגיע למצב של אשפוז במצב קשה. אך הסיכוי של חולה מחוסן להתאשפז במצב קשה, היה נמוך משמעותית מהסיכוי של לא מחוסנים להגיע לבתי החולים. גם למבצע מנת הבוסטר הייתה תרומה משמעותית והחל מהשבוע שעבר חלקם של הלא-מחוסנים בקרב המאושפזים קשה גדול מהמחוסנים. נכון להיום 363 מאושפזים באורח קשה הם לא מחוסנים, 282 הם מחוסנים ו-15 מחוסנים רק במנה אחת.