בדיון שנערך אתמול (שני) בוועדת החוקה של הכנסת הזהיר ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, מפני הווריאנט הקולומביאני. לדבריו של ד"ר שלמון: "הזן עמיד יותר מול החיסון ואם יגיע לישראל הוא יכול לשנות את תמונת המשחק ולדחוף אותנו לסגר שאנחנו מבקשים כל כך להימנע ממנו".

ואלו הפרטים הידועים עד כה: הווריאנט שסומן כ-AY3 הוא תת-זן לנגיף הקורונה שזוהה לראשונה בינואר 2021 בקולומביה. הווריאנט זוהה במדינה לפני תחילת התחסנות האזרחים כך שלא ניתן לקשור את הופעתו למבצע החיסונים. נכון להיום, אין עדות על כך שהוא גורם למחלה קשה יותר.

ד"ר אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, הסביר: "הווריאנט הקולומביאני מכיל מוטציות שראינו קודם בזנים אלפא, בתא וגמא - בשילוב עם מוטציות שראינו בדלתא. נראה שהנוגדנים שנוצרים כתוצאה מחיסון או ממחלה נקשרים פחות טוב לווריאנט הקולומביאני. הוא לא נחשב כווריאנט מדאיג כמו הדלתא, אבל צריך לפקוח עיניים ולעקוב שאין התפשטות משמעותית של הזן הזה".

על סמך העדויות שנאספו עד כה, הווריאנט הקולומביאני הופיע בכמה מדינות ברחבי העולם, אך לא הפך לזן הדומיננטי. ד"ר קובילר: "בפלורידה למשל, הווריאנט אותר אצל כ-10% מהמקרים, בשאר ארצות הברית הוא הופיע אך לא הצליח לסלק את זן הדלתא ולהפוך לדומיננטי. כך שסביר להניח שגם בישראל הסיכוי שהוא יהפוך לדומיננטי הוא לא מאוד גדול".

קורונה, מוטציה (הדמיה:  Lightspring, shutterstock)
הדמיה: Lightspring, shutterstock

הנתונים על התפשטות וריאנטים לוקים בחסר מכיוון שהמדינות מתנהלות בצורה שונה בנוגע למדיניות הריצופים הגנטים לאיתור וריאנטים. ד"ר קובילר הסביר: "מדינות רבות לא עורכות מספיק ריצופים גנטיים ולכן הנתונים אינם מדויקים או שווי ערך אלה לאלה. למרות שהווריאנט זוהה לראשונה בקולומביה - הוא לא הפך לזן הדומיננטי במדינה וגם לא בארצות הברית. בהחלט יכול להיות שמדינות אחרות במרכז ובדרום אמריקה, ואף בעולם כולו, מכילות את הווריאנט הזה אך הן לא בודקות מספיק. גם באירופה זיהו את הווריאנט הקולומביאני אך הוא לא הפך לדומיננטי. כעת צריך להשגיח, אבל אין סיבה לקבל החלטות או לסגור כניסה ממדינות רק מהסיבה הזו - אלא מתוך הסתכלות רחבה על כל נתוני התחלואה".

פרופ' חגי לוין, מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית, הסביר בשיחה עם N12: "הסכנה של וריאנטים אכן קיימת אבל קשה לדעת מי מהווריאנטים הוא זה שעלול לשנות את תמונת המצב - אם בכלל. אם הווריאנט 'מוצלח' מבחינה אבולוציונית הוא יתפשט במהירות בעולם ולאחר מכן יגיע גם אלינו. לכן צריך להקפיד על ניטור כדי להבין מה קורה אצלנו ולהגיב בהתאם. מנגד: צריך להגיד ביושר - וריאנטים חדשים יתגלו כל הזמן, כיוון שזהו תהליך טבעי של התפתחות הווירוסים. עד כה לא זוהה וריאנט שהתחמק לחלוטין מהחיסון - נקווה שכך  זה יישאר".