הצעירים מדווחים על תופעות לוואי לאחר המנה ה-3: מבצע החיסונים במנת הבוסטר התרחב לכלל האוכלוסייה מעל גיל 12 ובשבוע האחרון, מתרבים הדיווחים על צעירים שחווים תופעות לוואי קשות יותר בעקבות הבוסטר - מחום גבוה, דרך חולשה ועייפות, ועד לכאבי שרירים, כאב במקום ההזרקה ותופעות נוספות. בכיר באחת מקופות החולים אמר בשיחה עם N12: "אנחנו מזהים עלייה בתלונות על תופעות לוואי בקרב מתחסנים צעירים במנה השלישית. יש קושי לייצר השוואה מדויקת למנה הראשונה והשנייה, כי שיטת הדיווח למשרד הבריאות מסורבלת ודורשת פעולה אקטיבית של המחוסנים".

"אם אלו התופעות - לא רוצה לדמיין מה קורה מהנגיף עצמו"

פרופיל תופעות הלוואי דומה לזה שאותר לאחר מנת החיסון השנייה, אך נראה שככל שיורדים בגיל המתחסן - הסיכוי להרגיש תופעות לוואי עולה. חשוב לציין כי מרבית התופעות קלות וחולפות לאחר 24 עד 48 שעות. מירב וייס, בת 26 מתל אביב, התחסנה בסוף השבוע וחוותה תופעות לוואי: "מיד אחרי החיסון הרגשתי טוב, אבל לקראת שעות הערב התחלתי להרגיש חלשה וכשעמדתי היו לי סחרחורות. יום למחרת כבר הרגשתי סחוטה לגמרי ולא הצלחתי לקום מהמיטה".

חיסון קורונה (אילוסטרציה:  Viacheslav Lopatin, shutterstock)
צעירים? כנראה שתחוו תופעות לוואי מהבוסטר | אילוסטרציה: Viacheslav Lopatin, shutterstock

"גם בן זוגי היה גמור בעקבות החיסון. העליתי עדכון באינסטגרם והמון חברות פנו אליי, ושיתפו שהן חוו את אותו הדבר. התסכול שלנו היה מפני שלא התריעו מראש שההשפעות יכולות להיות חמורות יותר מהחיסון הראשון והשני. למרות זאת - לא הייתי מהססת פעמיים לעשות גם חיסון רביעי וחמישי. אם אלו התופעות מהחיסון, אני לא רוצה בכלל לדמיין מה קורה מהנגיף עצמו - זו מחלה ארורה", המשיכה וייס.

טל כהן, בן 30 מירושלים, שהתחסן במנה השלישית, אמר כי "כמעט כל מי שאני מכיר שהתחסן במנה שלישית, חווה תופעות לוואי. אני עשיתי את חיסון הבוסטר בשבוע שעבר, ביום למחרת עלה לי החום והרגשתי חולשה. יצאתי מהעבודה מוקדם מכיוון שלא הרגשתי טוב. אחרי שעשיתי את החיסון השני, חטפתי תופעות הרבה יותר חזקות והייתי מנוטרל למשך יומיים, כך שהפעם זה היה בגדר סביל".

ככל שהאדם צעיר יותר - הסיכוי לתופעות לוואי עולה

"ככל שאדם צעיר יותר הוא מגיב יותר טוב מבחינה אימונולוגית ויחד עם זאת: יש גם יותר תופעות לוואי", הסבירה פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא תל-השומר בשיחה עם N12. "המסקנה הזו עולה גם ממחקרים שערכנו לגבי מנת החיסון השנייה. הרושם שמתקבל בציבור ובקופות החולים הוא שיש יותר תופעות לוואי, אבל אלו תחושות חולפות ולא משמעותיות לאורך זמן. רוב המאושפזים קשה בטיפול נמרץ הם לא מחוסנים ומצטערים על כך. מעט תופעות לוואי של חום וכאבים הם קליפת השום לעומת לשכב בטיפול נמרץ".

פרופ' גליה רהב (צילום: N12)
גליה רהב | צילום: N12

מה ההסבר לעלייה בדיווחים על תופעות לוואי והאם יש ממה לחשוש? ד"ר אורן קובילר, וירולוג מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ציין כי "אנחנו לא יודעים נתונים מספיק רחבים, אבל במנת החיסון השנייה פרופיל תופעות הלוואי בקרב הצעירים היו נפוצות יותר מאשר בקרב האוכלוסייה המבוגרת".

"גם במשרד הבריאות ובקופות החולים תלויים באוויר: אנשים לא מדווחים על תופעות הלוואי האלו שלרוב חולפות לאחר יום-יומיים. הפעם אין איסוף נתונים מהותי וזה עלול בעתיד ליצור בעיות", הוסיף ד"ר קובילר. "מן הצד השני: לא רואים תופעות לוואי חריגות בעקבות החיסון השלישי. אילו היינו רואים מאושפזים בבתי החולים בעקבות חיסון שלישי זה כבר היה תמרור אדום שצריך היה לעורר אותנו, אך זה לא המצב. מניסיון העבר עם חיסונים, כאשר ניתנת מנת חיסון נוספת מאותו ההרכב - אין החמרה או שינוי בתופעות הלוואי אלא חזרה על תופעות ידועות".