כבר חשבנו שראינו הכול במסגרת מחדלי הטיפול הממשלתי בנתב"ג, אבל אבסורד כזה עוד לא היה: מיום שישי אלפי ישראלים מוצאים דרכים לקצר את הבידוד אחרי הנחיתה בישראל - כך פורסם אמש (ראשון) לראשונה במהדורה המרכזית. 145 שקלים על בדיקה מהירה נוספת בנתב"ג תאפשר פטור מבידוד של 24 שעות אחרי הנחיתה בישראל. עד כה נעזרו בשיטה המקוצרת כ-5,000 ישראלים.

גורמי מקצוע בנתב"ג נדהמו לגלות ביום שישי לפנות בוקר תופעה חדשה שרק הולכת ותופסת תאוצה מאז: אנשים שנוחתים בנתב"ג ומבצעים את בדיקות החובה שם לנוחתים בעלות של 100-80 שקלים - לא נכנסים לבידוד ביתי עד לקבלת תוצאה שלילית או עד שחולפת יממה. רגע לפני שהם יוצאים מנתב"ג, הם נכנסים למתחם הבדיקות של חברת אומגה וביה"ח רמב"ם, שמבצעות שם רק את הבדיקות ליוצאים לחו"ל ולא את בדיקות החובה לנוחתים, ועושים שם באופן פרטי בדיקת PCR מהירה בעלות של 145 שקל, שהתשובה עליה מתקבלת תוך 4-2 שעות בלבד.

בדיקת קורונה בנמל התעופה בן גוריון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
בדיקת קורונה בנתב"ג | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

כך, במקום לחכות 24 שעות, הנבדקים בבדיקה המהירה מקבלים תשובה הרבה קודם ויוצאים לחופשי לפעמים עוד לפני שהגיעו הביתה משדה התעופה. מדובר בפטור רשמי כי המעבדה של אומגה ורמב"ם בנתב"ג מסונכרנת עם קופות החולים, ומעדכנת אותן באופן אוטומטי. על פי גורמי מקצוע בנתב"ג, משישי לפנות בוקר ועד כה כ-5,000 ישראלים כבר שילמו עוד 145 שקלים וקנו חופש במקום יום בידוד.

מי שלא ביצע את הבדיקה המהירה בנתב"ג יוכל להתחמק מבידוד גם באמצעות PCR מהירה באסותא רמת החייל למשל, אלא שאז הוא יאלץ לשלם הרבה יותר - 750-500 שקלים. הנבדקים בבדיקה המהירה בנתב"ג, לעומת זאת, כבר ממילא שם לאחר הנחיתה ומשלמים רבע מחיר.

למרבה האבסורד, עד אמצע חודש יוני הפעילו חברת אומגה ורמב"ם גם את מערך הבדיקות לנוחתים - והם היו עושים הכול: לוקחים את הדגימות לנוחתים, מפענחים את התוצאות במעבדה שבנו בתוך נתב"ג ועד היום היא המעבדה היחידה בשדה התעופה, מעדכנים את הנבדקים ישירות וגם מעדכנים את קופות החולים בתוצאה. אלא שבאמצע יוני הוחלט להחליף אותם ובמקומם הוכנסו כמה גורמים נפרדים.

כעת התהליך עובד כך: חברה אחת נבחרה לבצע את רק איסוף הדגימות מהנוחתים בנתב"ג ושולחת את הדגימות לשלוש מעבדות שונות שאינן קשורות אליה וגם לא אחת לשנייה. המעבדות מעבירות את התוצאות למשרד הבריאות. משרד הבריאות מעביר את התוצאות לקופות החולים ואלו מעבירות את התוצאות לנבדקים עצמם. התהליך מסורבל ולכן גם איטי, וכעת מתברר שרבים מעדיפים לשלם למעבדה של חברת אומגה ורמב"ם שפעילותה הופסקה בבדיקות לנוחתים כי הם לא סומכים על המנגנון המסורבל שמופעל על ידי משרד הבריאות בנתב"ג. 

חשוב לציין כי כל המחדלים שדווח עליהם מאז הוחלף המפעיל בבדיקות הנכנסות באמצע יוני אינם קשורות בכלל לעובדי נתב"ג, אלא למשרד הבריאות - הגורם האחראי באופן בלעדי להפעלת המתחם. בתקופה שבה גורמי מקצוע בנתב"ג היו אחראים על הפעלת הבדיקות, עד אמצע יוני, כמעט לא נרשמו תקלות והתוצאות לבדיקות הגיעו מהר. באמצע יוני הפעלת המתחם עברה לאחריותו הבלעדית של משרד הבריאות, המפעיל הוחלף והתקלות החלו.