עלייה דרמטית במספר המאושפזים במצב קשה בחודש האחרון: בעוד שבתחילת חודש יולי, אושפזו במחלקות הקורונה 24 חולים במצב קשה, היום (שלישי) הנתון עומד על 221 חולים במצב קשה, כחלק ממגמת עלייה שהחמירה בשבועיים האחרונים. תוך עשרה ימים מספר החולים במצב קשה יותר מהכפיל את עצמו. אם הקצב הזה יימשך, נגיע לתחילת חודש ספטמבר עם מספרים דומים של חולים במצב קשה - לאלו שהיו כשהוחלט להטיל את שני הסגרים הקודמים.

משרד הבריאות מעדכן כי אתמול אובחנו 3,818 ישראלים עם קורונה, מדובר בזינוק דרמטי בשיעור המאומתים שעלה ביממה האחרונה באחוז. שיעור הבדיקות החיוביות עומד כעת על 3.78% מתוך 101,766 בדיקות קורונה שנערכו אתמול. מתוך 221 החולים שמצבם מוגדר קשה, 51 מוגדרים קריטי ו-46 מונשמים. 6,492 ישראלים נפטרו לאחר שנדבקו בנגיף מאז פרוץ המגפה. 5,790,758 התחסנו עד כה במנה ראשונה, 5,381,178 התחסנו במנה שנייה. 
 
הרף שאותו הגדירו השרים כאי ספיקת מערכת הבריאות הוא יותר מ-1,200 חולים במצב קשה. זה היה המצב בשיא המגפה בישראל ובו דיווחו בבתי החולים על עומסים בלתי נסבלים. לעומת זאת הרף של המלצה על סגר נמוך יותר ונע סביב 500 חולים במצב קשה. נתון זה קרוב למספר שהוביל לסגר השני והשלישי ונע בשני המקרים על כ-600 מאושפזים באורח קשה. 

מחלקת קורונה בבית החולים בילינסון  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
מחלקת קורונה בבית החולים בילינסון, ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

גם מספר המאומתים היומי הוכפל פי עשרה בחודש האחרון: בתחילת יולי התגלו כ-300 מאומתים ביממה והיום: 3,818 חיוביים. עם זאת, יש לשים לב כי חל זינוק במספר בדיקות הקורונה שנעשה בכל יום ולכן יש להתייחס לנתון זה בעירבון מוגבל. עם זאת, הנתון שממנו לא ניתן להתעלם הוא העלייה באחוז הנבדקים שנמצאים חיוביים לנגיף. בעוד שבתחילת חודש יולי עמד הנתון על כאחוז אחד בלבד ואף פחות מכך, כיום כבר מתקרבים לארבעה אחוזים של מקרים חיוביים.

העלייה במספר בדיקות הקורונה דווקא מחדדת עד כמה ייתכן שהתחלואה היא אף רחבה יותר. סקר "מגן אבות ואימהות" ועשרות אלפי טסים לחו"ל שנבדקים כדרך קבע דווקא אמורים היו להוריד את שיעור הבדיקות החיוביות. לכן העובדה שמגמת העלייה נמשכת, למרות הגידול בשיעור הבדיקות דווקא מדאיגה.

"אם המגמה תימשך - רק סגר אפקטיבי"

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן אמר בשיחה עם N12: "המצב מדאיג. כדי להחזיר את בלימת התחלואה אנו זקוקים לעוד מאות אלפי אזרחים מוגנים. נכשלנו במשימה הזו: לא הצלחנו להביא את המיליון שלא התחסנו - להתחסן. מכאן יש שתי אפשרויות: היות ואנחנו בהתפרצות של אלפי מאומתים ביממה, אנו צוברים כמויות של מחלימים. יכול להיות שבאמצעות החיסוניות הגבוהה של מחוסנים - התוספת הזו במחלימים תוכל לסייע בבלימת התחלואה. אבל יכול להיות גם שלא".
 
לדבריו של פרופ' סגל, אם המגמה הנוכחית תמשיך, אין מנוס מנקיטת צעדים מחמירים יותר: "צריך לומר את האמת: מעולם לא היו כאן צעדים שעזרו. תו ירוק הדוק או לא הדוק, הם אולי מאטים קצת אבל שני הדברים היחידים שעבדו בישראל זה סגר וחיסונים. אם לא נחסן מספיק וכמות המחלימים לא תעזור בבלימה, רק סגר יהיה אפקטיבי. אם נחצה את רף 500 חולים במצב קשה זה יהיה השלב המצער שבו ניאלץ ללחוץ על הברקס הכי חזק שאפשר".