בצל המשך העלייה בתחלואה: חברי הצוות לטיפול במגיפות של משרד הבריאות יתכנסו היום (רביעי) לעוד דיון מכריע שבו ינסו להחליט אם לאשר את מתן מנת החיסון השלישית. לחברים יוצגו נתונים מן העולם וגם נתונים ראשוניים שכבר הצטברו בארץ מכ-2000 מדוכאי חיסון ומושתלים שכבר קיבלו מנה שלישית.
ההצעה שעומדת על הפרק היא להרחיב את החיסון למנה נוספת עבור בני שישים ומעלה, בדגש על אלו שהיו הראשונים להתחסן עם תחילת המבצע, וייתכן כי רמת הנוגדנים בגופם ירדה. במרכז הרפואי שיבא תל-השומר נערך מחקר ובו משתתפים כ-700 מטופלים שכבר קיבלו מנת חיסון שלישית. התוצאות המלאות יפורסמו בעוד כמה ימים, אך כבר כעת ניתן לראות כי אין תופעות לוואי חריגות והמטופלים מדווחים שהם חשים בטוב.
פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא ויו"ר האיגוד למחלות זיהומיות בישראל אמרה לN12 כי כבר לפני מספר שבועות פנו בבית החולים שיבא לוועדת הלסינקי המאשרת ניסויים קליניים, בבקשה להתחיל במחקר על מנת החיסון השלישית לבני 60 ומעלה, אך עד היום האישור לא התקבל. פרופ' רהב מתחה על ההחלטה ביקורת ואמרה: "אם היו מאשרים לנו בזמן את ביצוע המחקר לחיסון שלישי לבני שישים ומעלה - היום כבר היינו יכולים להציג תוצאות על יעילות ובטיחות. יש לנו שיתופי פעולה עם בתי אבות, ובמקביל אנו פועלים לקידום מחקר של חיסון אנשי צוות רפואי. אני מקווה שנגיע לכמה שיותר בתי אבות כדי לעקוב ולראות. אני מגישה בקשה גם לחיסון אנשי צוות רפואי. מהנתונים ההתחלתיים שהצטברו לא זיהינו תופעות לוואי חריגות או אירועים יוצאי דופן".
חברת פייזר כבר פיתחה חיסון מותאם לזן 'דלתא' ואצווה ראשונה ממנו יוצרה לצורך מחקר שייצא לדרך בחודש אוגוסט. ההערכות הן שעד סוף השנה החברה תדע לייצר את החיסון המעודכן. פרופ' רהב הוסיפה: "עד שייצא החיסון לזן דלתא, נגיע במקרה הטוב לחודש דצמבר ואין לנו זמן לחכות. יש כרגע עלייה מאוד משמעותית בתחלואה בקורונה בישראל, ומבחינת ניהול הסיכונים עדיף לפעול כבר עכשיו".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש דיבר הבוקר בכנס 'איכות ובטיחות הטיפול במערכת הבריאות', והתייחס לסוגיית המנה השלישית: "אנחנו מנתחים את הנתונים כדי להגיע למסקנה אם יש ירידה ביעילות החיסונים. הזמן לא עובד לטובתנו - אם יש דרך לצמצם את התחלואה ולהגן על האוכלוסייה באמצעות מנת דחף - צריך לעשות את זה, אבל ההחלטה היא מורכבת".
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
מנגד, לדעת מומחים רבים עדיף להמתין לפני מתן האישור עד להחלטות מנהל התרופות והמזון האמריקני, או עד לעדכון של הרכב החיסון עבור זן דלתא. ד"ר אורן קובילר, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב וחבר בעמותת 'מדעת' אמר לN12: "עוד לא הוכח שמתן מנת חיסון שלישית היא יעילה מול זן דלתא. בסופו של דבר זה יגרום לחסר עולמי במנות חיסון לאנשים שלא קיבלו אפילו מנת חיסון אחת וזה יהווה קרקע פורייה להיווצרות וריאנטים חדשים ברחבי העולם – ובהמשך לייבוא של הווריאנטים גם לארץ".
ד"ר קובילר הוסיף: "מנת חיסון שלישית היא לא המישור העיקרי שצריך לפעול בו כרגע. כדי להוריד את התחלואה בישראל, לא יסייע לנו לחסן שוב את האוכלוסייה המבוגרת. עדיין לא התקבל אישור FDA למהלך ואין פרופיל רחב לגבי רמת הבטיחות. אומנם הנתונים הראשוניים לא מצביעים על בעיה, אבל אלו נתונים התחלתיים שלא מספיקים כדי לאשר את החיסון הנוסף בשלב הזה".
הלילה צפוי להתפרסם מחקר בכתב העת המוביל בעולם לרפואה שנעשה בבית החולים שיבא ומגלה שקיים קשר בין רמת נוגדנים גבוהה לבין הסיכוי להדביק ולהידבק. המחקר נעשה על מחוסנים ישראלים שקיבלו שתי מנות חיסון של חברת פייזר. ממצאים אלו עשויים לסייע להכריע את הכף בנוגע לקבלת ההחלטה על מנת חיסון שלישית בישראל.
ד"ר איתי פסח, מנהל בית החולים 'ספרא' לילדים בשיבא תל-השומר התייחס גם הוא לחילוקי הדעות הרבים ואמר: "נכון לאשר חיסון שלישי אך רק לאוכלוסייה מאוד מסוימת. אנחנו שוקלים את הסיכוי מול הסיכון: כרגע אין סיבה לחסן צעירים ובריאים שלא נמצאים בסיכון מוגבר למחלה. לעומת זאת, למבוגרים שנמצאים בסיכון לפתח מחלה קשה כדאי לתת מנת דחף כדי להגן עליהם יותר - גם אם לא יודעים עדיין מספיק על המנה השלישית. יש קולות בארגון הבריאות העולמי שמותחים ביקורת על חיסון צעירים במנה ראשונה ושנייה, בעוד שיש מדינות אחרות שבהן אין מספיק מלאי. מבחינתנו הזמן הקריטי הוא עכשיו, כאשר אנו חווים התפרצות. אם נמתין עוד זמן - אנו עלולים לשלם על זה מחיר. כך שגם אם אנו לא יודעים עד הסוף עד כמה החיסון מגן, התועלת גוברת כי הסיכון של האוכלוסייה המבוגרת מהמחלה גדול יותר".