מחדל בתי האבות חזר: בימים האחרונים נצפו עשרות התפרצויות קורונה בבתי אבות ובמוסדות סגורים בישראל, מה שגרם לזינוק בתחלואה, לאשפוזים רבים ולבידוד של מאות קשישים. בעוד שברחבי הארץ מהדקים את ההגבלות, נדמה שדווקא במוסדות הללו צעדים למניעת תחלואה לא נעשים.

אין תו ירוק בבתי האבות

ברחבי הארץ נכנסו לתוקף הנחיות התו הירוק, שבמסגרתו הכניסה לאירועים ולמקומות ציבוריים מותרת רק למחוסנים, למחלימים או למי שמציג בדיקת קורונה שלילית. יחד עם זאת, דווקא בבתי האבות שבהם נמצאים הדיירים בסיכון הגבוה ביותר - אין כל מחויבות להציג תו ירוק בכניסה.

פרופ' נמרוד מימון, ראש תכנית "מגן אבות ואימהות", שלח השבוע הודעה למנהלי המוסדות: "על פי ההנחיות הקיימות, המוסדות מחויבים לאפשר לבני המשפחה ולמבקרים של הדיירים, גם כאלה שאינם מחוסנים, לבקר את הדייר במסגרות השונות. זן דלתא המתפשט במהירות מחייב לפעול במשנה זהירות, ולכן אנו פועלים כדי להחיל את התו הירוק גם במוסדות". עד לשינוי בהנחיות, פרופ' מימון המליץ למנהלים לקבל החלטות עצמאיות ולהתנות כניסה של לא מחוסנים בהצגת בדיקה שלילית.

ברשת "משען" החליטו לקחת יוזמה ולהפעיל את התו הירוק באופן עצמאי. "משען החליטה להפעיל את התו הירוק בתשעת בתי הדיור המוגן שלה.", נמסר. "מנכ"ל הרשת, עמרי כהן, החליט  להפעיל לאלתר את מדיניות התו הירוק בכל סניפי הרשת, זאת לנוכח שיעורי התחלואה הגוברים ובהתאם למדיניות הממשלה בכניסה למקומות ציבוריים, ועל פי המלצת פרופ' נמרוד מימון, ראש 'מטה מגן אבות ואימהות'".

בית אבות קורונה (צילום: אנה קפלן, פלאש/90 )
מחסור בחיסונים, אין חובה להציג תו ירוק | צילום: אנה קפלן, פלאש/90

מחסור באספקת חיסונים בחלק מבתי האבות באזור המרכז

כמה מוסדות בארץ מדווחים על קושי בקבלת אספקת חיסונים למתן המנה השלישית. בעקבות אירוע חריג של הפצת חיסונים שאינם בתוקף על ידי חברת ההובלות "סוסנה", הופסקה ההתקשרות עם החברה. כעת האספקה מגיעה לבתי האבות ישירות ממחסני "ס.ל.א" של חברת "טבע", שמובילים את החיסונים לכל מוקדי קופות החולים בארץ. לאחר השינוי, ירד קצב האספקה מ-10,000 חיסונים שמגיעים למוסדות ביום ל-4,000 בלבד, מה שמעכב את קצב ההתחסנות של הדיירים.

יולי גת, יו"ר איגוד בתי האבות, פירטה על הקושי של המוסדות: "אנחנו מתמודדים עם התפרצויות בבתי אבות ברחבי הארץ. בדרום יש שני מוקדים שבכל אחד מהם זוהו 30-20 חולי קורונה, וזאת למרות שכמעט כל הדיירים מחוסנים במנה שנייה. להערכתי, צריך לגייס כל גורם אפשרי כדי שמנת החיסון השלישית תינתן לכולם מהר ככל האפשר. אם מדברים היום על תיאום מבצעי חיסונים לסוף אוגוסט ולתחילת ספטמבר - לא נוכל למנוע את ההתפרצות הזו".

כוח האדם בצוות "מגן אבות ואימהות" הצטמצם באופן ניכר

עם הקמת מוסד "מגן אבות ואימהות" כחלק ממטה המאבק בנגיף הקורונה בישראל, הוקם צוות של כ-12 עובדים שנתן מענה לצרכי הדיירים ומנהלי המוסדות, ופתר בעיות שקשורות לבידודים, לחיסונים ולבדיקות הקורונה. כעת הצוות חזר במתכונת מצומצמת למדי, כמעט ללא עובדים, מה שמקשה על היכולת להגיב ולטפל בבעיות במהירות.

עמרי כהן, מנכ"ל רשת 'משען' (צילום: ניר קידר)
"מפעילים את התו הירוק מבלי לחכות להנחיות הממשלה", עמרי כהן, מנכ"ל 'משען' | צילום: ניר קידר

צוותי הרפואה והעובדים בבתי האבות עדיין לא התחסנו 

משרד הבריאות אישר לעובדי מוסדות גריאטריים וסיעודיים ברחבי הארץ להתחסן במנה שלישית. החיסון מיועד רק לעובדים בני 40 ומעלה, אך בשלב הזה ייתכן שהעובדים יוכלו להתחסן רק בסניפי קופות החולים ולא בתוך המוסד.

נחי כץ, מנכ"ל איגוד בתי האבות, אמר בשיחה עם N12: "התחושה היא שמתנהלים ב'טלאי על טלאי'. אין גורם אחד שרואה את המערכת כולה: יש שלושה משרדי ממשלה שמעורבים במוסדות הסיעודיים, וכל אחד מסתכל מהראייה הצרה שלו ואין מי שמתכלל את האירוע. תכנית 'מגן אבות ואימהות' חייבת לחזור במלוא הכוח כדי שנצליח להגן על הדיירים שלנו, שנמצאים בסיכון מוגבר מהנגיף".