לאחר דיון ארוך, הצוות לטיפול במגיפות המייעץ למשרד הבריאות במשבר הקורונה גיבש אמש (ראשון) המלצה. לפיה, יש לחסן בני 12 ומטה שסובלים ממחלות או משתייכים לקבוצת סיכון. ההמלצה התקבלה בהצבעת רוב חברי הצוות לאחר שקיבלו דיווח מחברת "פייזר" לפיו במחקר שמתקיים כעת על בני 5 עד 12 נמצא כי החיסון בטוח ויעיל "באופן שמניח את הדעת" - וכי הפרופיל הבטיחותי לחיסון לא שונה מזה שנמצא אצל בני הנוער והמבוגרים.  

פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים וחבר הצוות לטיפול במגיפות אמר בשיחה עם N12: "בשלב הראשון נמליץ על חיסון לילדים שסובלים ממחלות כרוניות, מחלות ממאירות, מדוכאי חיסון או מתגוררים יחד עם אדם הנמצא בקבוצת סיכון מוגבר. במחקר הוחלט להקטין את המינון ל-10 מיקרוגרם וזאת לאחר שבשלב מוקדם יותר נבדקו כמה מינונים והגיעו למסקנה שעשרה מיקרוגרם יכול לתת את ההגנה המספקת לילדים הקטנים. בזכות ההגעה הצפויה של משלוח חיסונים לישראל באוגוסט, לא אמורה להיות קטיעה ברצף מבצע החיסון מפני שיהיה אפשר להשתמש כבר עכשיו בחיסונים שנועדו למנה שנייה".  

חיסון ילדים  (צילום: רויטרס)
"מעדיפים שיהיה בסיס נתונים רחב יותר לפני המלצה גורפת". ארכיון | צילום: רויטרס

תוצאות הניסוי שנערך בחברת "פייזר" יתקבלו בין חודש ספטמבר לאוקטובר. רק לאחר מכן, צפויים במשרד הבריאות לאשר את החיסון לכל קבוצת הגיל, ולא רק על פי קריטריונים. בניסוי על ילדים מעל גיל חמש של חברת פייזר לוקחים חלק מאות משתתפים ובו הוחלט על מתן מינון של 10 מיקרוגרם מהחיסון, במקום 30 מיקרוגרם כפי שנעשה אצל הילדים והמבוגרים.  

"ייקח זמן עד שנגיע להמלצה גורפת"

נתון נוסף שעליו הסתמכו המומחים הוא דיווח מהמרכז האמריקני לבקרת מחלות (ה-CDC) על 120 אלף ילדים מתחת לגיל 12 שקיבלו את החיסון ללא קשר למחקר של פייזר. הם מהווים 14.5% מקרב קבוצת גיל זו בארצות הברית.

ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים בבית החולים "הלל יפה" הסבירה: "הרעיון הוא לתת חיסון במקרים של מחלת רקע קיצונית או בן בית שסובל מדיכוי חיסוני - בדומה לתהליך שנעשה עם בני 16 ומטה, לפני שהחיסון אושר. לא מדובר על המלצה - אלא יותר על מתן אפשרות למשפחות שמעוניינות בכך".

חיסון פייזר (צילום: שי פרנקו)
חיסון פייזר, ארכיון | צילום: שי פרנקו

"יש משפחות שהחיים שלהם השתבשו מאוד בעקבות המגיפה", המשיכה ד"ר שטיין, "ילדים מבודדים שחוששים לצאת מהבית כדי לא לפגוע בבני משפחה שסובלים ממחלה קשה. במקביל אנחנו מנסים להשיג נתונים נרחבים יותר מן המחקר הקליני, כדי שנוכל להמליץ בצורה יותר חופשית ורחבה. אחד הפרטים שלא ידועים לנו מהמרכז האמריקני לבקרת מחלות הוא מה המינון שניתן ומה החלוקה לקבוצות גיל. אנו מעדיפים שיהיה בסיס נתונים רחב יותר לפני המלצה גורפת וכעת מדובר על מנגנון פרטני של משפחות עם ילדים שסובלים מתחלואה קיצונית או שאחד מבני משפחתם נמצא בדיכוי חיסוני".  

ד"ר ארנון שחר, חבר צוות הטיפול במגיפות והמנהל הרפואי של מערך הקורונה במכבי ביקש לסייג את הדברים: "ייקח זמן עד שנגיע להמלצה גורפת באופן רשמי. נצטרך להכיר את הנתונים לעומק, את ההתפלגות ולקבוע את הקריטריונים מי אלו שיחוסנו ראשונים. נבצע תהליך של גיבוש קריטריונים קשיחים ומסודרים מכיוון שיש ילדים שצריכים להיות מוגנים. אחד הדברים שנבחן הוא נושא המינון והאם יש לשנות אותו לפי קריטריונים של גיל ומשקל. בקופות החולים התקבלו פניות לקבלת החיסון ממשפחות עם ילדים שסובלים מגורמי סיכון משמעותיים. נרצה לנהל תהליך מסודר כדי שנקבל החלטות טובות, נכונות ושקולות".