האם מנת החיסון השלישית תאושר גם לצעירים יותר? על רקע המשך התפשטות תחלואת הקורונה ולאור הנתונים המעודדים על יעילות מנת החיסון השלישית, במערכת הבריאות מתלבטים אם להרחיב את המבצע גם לבני 40 ומעלה. השאלה הזו תעמוד על הפרק בדיון מכריע שיתקיים הערב (חמישי) בוועדת החיסונים, ובסופו תתגבש המלצה למשרד הבריאות שישקול אם לאמץ אותה.

לנגד עיניהם של חברי הוועדה יעמדו כמה שיקולים לפני קבלת ההחלטה. ד"ר טל ברוש, המרכז את עבודת ועדת החיסונים, אמר: "יש כאלה שמחכים לראות ראיות שאכן זה עובד באוכלוסייה המבוגרת. מנגד, יש מי שחושב שכעת זה הזמן הנכון להוריד את גיל ההתחסנות במנה השלישית, על מנת לצמצם את התחלואה הקשה. על כל אלו נדון הערב בדיון".

שיקול בעד: בלימת התחלואה הקשה

פרופ' דניאל כהן מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב, חבר בוועדת החיסונים, תומך בהרחבת המבצע: "אם יש אפשרות לתת מנת חיסון נוספת ולהוריד את הרף לגיל 50 או 40 ומעלה זה צעד חיובי. יש נתונים שמראים ירידה משמעותית ברמות הנוגדנים שקשורה לגיל - ככל שהאדם מבוגר יותר, כך יש סיכון גבוה יותר לירידה בנוגדנים ובמקביל סיכון ממחלות נוספות".

"יש בהחלט עדות לכך שהירידה בנוגדנים מתחילה מוקדם יותר אצל המבוגרים. זה חשוב כדי למנוע תחלואה קשה אצל בני 40 ומעלה, זוהי המטרה העיקרית של מנת חיסון שלישית. יש סיכוי שהמנה השלישית תסייע גם להוריד את ההדבקה - אך הדבר הזה עדיין לא מוכח. ככל שמעלים את רמת הנוגדנים יש להניח שיירד גם הסיכון להעברת הנגיף".

שיקול נגד: מיצוי הפוטנציאל אצל בני 60 ויותר

קצב ההתחסנות בקרב האוכלוסייה המבוגרת היה גבוה מאוד עד כה, אך עדיין ישנם כ-600 אלף ישראלים בני יותר מ-60 שטרם התחסנו במנה שלישית. פרופ' כהן התייחס גם לכך: "כעת צריך לעשות את כל המאמצים למצות את הפוטנציאל בקרב בני 60 ויותר, ובמקביל לנסות לצמצם את האוכלוסייה שאינה מחוסנת כלל. צריך להיות דבקים במשימה במיוחד במגזרים שבהם ההיענות היא פחות טובה, במטרה להפחית את העברת הנגיף בקבוצות צעירות יותר. הכול שאלה של רמת הזמינות של החיסונים, תוך שמירה של הסדר וההעדפות שנעשו עד עכשיו".

תופעות לוואי, מלאי החיסונים וזמינות התורים

ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים וולפסון, תומכת בהרחבת המבצע אך הציגה שיקולים נוספים שיש להתחשב בהם: "זו החלטה שהיא לא שחור-לבן, אלא מורכבת. אני חושבת שזה מהלך מאוד בטוח שאין מה להפסיד ממנו, אבל אין לנו עדויות או הוכחות שהוא יעזור. ייתכן שהוא יעזור באופן חלקי".

"השיקולים נגד הם שככל שיורדים בגיל, יש יותר תופעות לוואי. מנגד, הצפי שהן יקרו גם הוא נמוך יותר. זה כמובן כרוך גם בעלות כלכלית, וסיבה נוספת היא שאנו לא רואים הרבה תחלואה קשה בצעירים. גם אם זה לא ימנע הדבקה, זה יוריד את העומס. נושא מלאי החיסונים איננו שקוף, אבל המסר שמועבר הוא שישנה אספקה ובמידת הצורך היא תחודש. המהלך של הרחבת מבצע החיסון יוכל לסייע לנו להתרחק מהסגר - ואכן צריך לעשות את המקסימום כדי להימנע מהגבלות נוקשות על הציבור".

רופאים ומורים תחילה?

דרך פעולה נוספת שתעמוד מול הורדת גיל ההתחסנות היא לאפשר לצוותי הרפואה ולמערכת החינוך להתחסן במנה שלישית עוד לפני שפותחים את האפשרות הזו לכלל האוכלוסייה, וראש הממשלה נפתלי בנט כבר העביר מסר לקופות החולים להיערך למבצע כזה החל מהשבוע הבא.

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וממלא מקום יו"ר ההסתדרות הרפואית, התייחס לאפשרות הזו ואמר: "צוותי הרפואה היו בין הראשונים להתחסן עם תחילת המבצע, ורמת הנוגדנים המנטרלים ירדה בצורה משמעותית. לנוכח העובדה שהצוותים הרפואיים מטפלים בחולי קורונה, חשוב מאוד לתת לצוותים את ההגנה הנדרשת כדי למנוע מחלה, מעבר להגנה שמספקים המסכה והחלוק".

"כבר היום מנוטרלים מעל 1,000 עובדי מערכת הבריאות בשל חשיפה לנגיף. בשעה שמנסים לגייס את כל המשאבים כדי לטפל בגל הרביעי, חשוב להפחית את מספר עובדי הרפואה שירדו ממצבת כוח האדם שמטפל בקורונה".

מיליון ישראלים עדיין לא התחסנו אפילו במנה אחת

"כל המהלכים הללו בטלים בשישים לעומת מיליון הישראלים שיכולים להתחסן ועוד לא עשו זאת", הדגישה ד"ר מאור. "אלה האנשים שבאמת יכולים לשנות את התמונה. אנחנו רואים הרבה יותר חולים במצב קשה שמידרדרים למוות מקרב הלא-מחוסנים. הציבור כבר לא רוצה לקחת על עצמו את המגבלות ואת הסגר. מתן המנה השלישית בא לתת תוספת בהנחה שיש מלאי חיסונים ויכולה להיות היערכות".