אחרי שאמש פורסמו במהדורה ההמלצות שמשרד הבריאות צפוי להציג בקבינט, היום (שלישי) נודע ל-N12 כי בכירים במשל"ט קורונה טענו שיש להגביל אירועים, הופעות וקייטנות כדי להוריד את התחלואה. עם זאת, משרד הבריאות לא יעלה את ההצעה כהמלצה בדיון הקבינט שיתקיים הערב ב-20:30. במשרד הבריאות יציגו תחזית שעד תחילת השבוע הבא יאובחנו בישראל 1,000 מאומתים ביום. נראה כי חלק גדול מההמלצות של המשרד ייתקלו בהתנגדות נחרצת של שרים בקבינט, וספק כמה מהן יתקבלו. במקביל, מתברר כי במהלך חודש יוני נכנסו לארץ דרך נתב"ג 267 מאומתים שהם 0.08% מכלל הנכנסים בחודש זה.  

סיקור N12 על הקורונה בישראל:
נתוני התחלואה הבוקר: מספר החולים קשה יציב
מאחורי המספרים: רוב החולים קשה - מבוגרים עם מחלות רקע

משרד הבריאות: יעילות החיסון במניעת תחלואה קשה - 93%
מנת חיסון שלישית? המומחים שמתנגדים: "אין מספיק מידע"

בדיון הערכת מצב שנערך הבוקר במשל"ט קורונה עלה על הפרק הגבלות על אירועים גדולים כדי למנוע עלייה נוספת בתחלואה. לפי שעה, משרד הבריאות סבור שיש להמליץ לקבינט רק על הגבלות על אירועים לילדים לא מחוסנים והגבלות על נתב"ג, כפי שפורסם אמש. במשרד הבריאות צופים שבקרוב יגבר הביקוש בבדיקות, ויאמרו שיידרשו לעבור לריצוף סלקטיבי לצד תגבור מערך הבדיקות.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
משרד בהריאות: יידרש תגבור מערך הבדיקות | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

שיעור הילדים מכלל המאומתים בישראל

הדרג המקצועי במשרד הבריאות יציג בקבינט נתונים על הזינוק במאומתים בקרב ילדים. הוא יראה כי בקרב ילדים עד גיל 11 כמות המאומתים היא פי 4 ביחס לשבוע שעבר. בתל אביב בלבד, מספר המאומתים בקבוצת גיל זו היא פי 5 ביחס לשבוע שעבר – מדובר בשליש מסך הנדבקים בעיר.

באשר לקבוצת הגילים 12 עד 18, במשרד הבריאות אומרים כי בכפר סבא זינק מספר המאומתים בקרב קבוצת גיל זו. המאומתים בני ה-12 עד 18 מבנימינה-גבעת עדה מהווים חמישית מכלל המאומתים בקבוצת גיל זו בישראל. עם זאת, יציינו במשרד הבריאות, בקבוצת גיל זו אין זינוק משמעותי בתחלואה ברחבי הארץ.

הורוביץ: נמליץ על צעדים שיפגעו מה שפחות בשגרה

במקביל, שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר הבוקר בכנס באוניברסיטת בן גוריון כי במשרד הבריאות "פועלים באופן שקול ומקצועי, ובלי לייצר פאניקה מיותרת בציבור". הוא הוסיף: "עושים הכול בשביל לשמור על בריאות הציבור, במינימום פגיעה בחופש התנועה, בזכויות האזרח ובפרנסה של אזרחי ישראל".

"אנחנו מבינים שהקורונה לא תחלוף בקרוב מהעולם", המשיך הורוביץ. "אחרי זן הדלתא, ייתכן שיצוץ בעולם וריאנט אחר. נצטרך ללמוד לחיות לצד הקורונה, כפי שאנחנו חיים לצד מחלות ונגיפים אחרים. המדיניות שאני מבקש להוביל היא מדיונות שמסתכלת קדימה. לא על השבוע והחודש הבאים, אלא שנה קדימה. גם הערב בדיוני קבינט הקורונה אנחנו נמליץ על צעדים ברוח הזו. צעדים שיגנו עלינו מפני תחלואה קשה, שיפגעו כמה שפחות בשגרת החיים שלנו, וצעדים שנוכל לחיות איתם לאורך זמן. לא אקורדיון, אלא משקפת במבט אל האופק".

שר הבריאות ניצן הורוביץ בהצהרה לתקשורת (צילום: משרד הבריאות)
"מדיניות שמסתכלת שנה קדימה". שר הבריאות ניצן הורוביץ | צילום: משרד הבריאות

עוד אמר הורוביץ: "כדי שנוכל להמשיך ולשמור על מקסימום הגנה עם מינימום הגבלות, אנחנו חייבים להגביר את קצב החיסונים. זה המפתח לעניין כולו - מה שיאפשר לנו להימנע מהגבלות קשות על הציבור והמשק. זו משימה משותפת לכולנו. המחוסן מגן על עצמו מתחלואה קשה וגם שומר על בני משפחתו ועל קרוביו. מי שמתחסן מסייע לנו לשמור על שגרת החיים בישראל וגם מסייע במאבק העולמי בנגיף הקורונה".

נתוני המאומתים ששבו מחו"ל

בתוך כך, מנתונים שהגיעו לידי N12 מתברר כי 267 מאומתים שבו לארץ דרך נתב"ג במהלך חודש יוני מתוך כ-320 אלף נכנסים. בין 29.5 ל-29.6 נכנסו לישראל 55 מאומתים מרוסיה מתוך 4,436 נוסעים שנחתו בנתב"ג מהמדינה. נזכיר כי רוסיה נמצאת ברשימת המדינות שאסור לטוס אליהן אלא באישור חריג. מלבד רוסיה, מספר המאומתים ששבו מיתר המדינות ברשימה זו נמוך יחסית.

הקורונה בישראל (צילום: מירים אליסטר, פלאש/90 )
הקורונה בישראל | צילום: מירים אליסטר, פלאש/90

מאיחוד האמירויות, שנמצאת בקטגוריה הבאה, של המדינות עם "אזהרת התחלואה החמורה", נכנסו מספר רב יחסית של מאומתים – 21, מתוך 7,952 נוסעים שהגיעו לארץ מיעד זה. נתון מעניין נוסף הוא שמתוך כלל המאומתים ששבו מחו"ל ביוני, 67 חזרו ממדינות שאינן בשתי הדרגות האחרונות – כלומר אין המלצה או איסור בנוגע לטיסה אליהן. בין המדינות הללו: ארה"ב, שממנה שבו 12 מאומתים מתוך 56,174 נכנסים, ויוון שממנה שבו 9 נוסעים מאומתים.

עוד עולה מהנתונים, כי מתוך כלל הנכנסים לארץ במהלך חודש יוני, 74% הם מחוסנים. ניתן לראות שמהמדינות שמהן שבו השיעור הגבוה ביותר של נדבקים לישראל, שיעור המחוסנים שחזר משם לארץ נמוך מזה. מרוסיה למשל, כ-53% בלבד מהנכנסים בחודש יוני הם מחוסנים, והנתון זהה גם לגבי השבים מארה"ב.  

המדינות שהשבים מהן יחויבו בבידוד אם תתקבל המלצת משרד הבריאות

במשרד הבריאות מדרגים כל מדינה לפי רמת התחלואה. לפי שעה נסיעה למדינות ששייכות לדרגה האחרונה, המדינות האדומות, היא אסורה ומותנית באישור ועדת חריגים. השבים מהמדינות הללו, כולל מחוסנים, חייבים בבידוד. מחוסנים ששבים מהמדינות ששייכות לדרגה שאחריה, דרגה ב' - המדינות עם "אזהרת התחלואה החמורה", לא חייבים בבידוד.

רה"מ נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד בישיבת הממשלה (צילום: רויטרס)
רה"מ נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד בישיבת הממשלה | צילום: רויטרס

אמש פורסם במהדורה כי במשרד הבריאות צפויים להמליץ לקבינט בישיבה הערב לחייב גם את השבים מהמדינות בדרגה ב' בבידוד אם מספר המאומתים יגיע ל-1,000 ביום. לדרג המקצועי במשרד אין כוונה כרגע לאסור טיסה למדינות הללו.

רשימת המדינות בדרגה ב', עם "אזהרת התחלואה החמורה":  אורוגוואי, איחוד האמירויות, אורוגוואי, איי סיישל, אתיופיה, בוליביה, בלארוס, גוואטמאלה, אנדורס, זמביה, נמיביה, פרגוואי, צ'ילה, קולומביה, קירגיסטן ותוניסיה. המדינות שבדרג האחרון שאסור לטוס אליהן אלא באישור חריג: מקסיקו, רוסיה, ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה והודו. יצוין כי הרשימה מתעדכנת אחת לשבועיים על פי נתוני התחלואה.