במציאות החמה של ישראל, יש כמה דברים שכולנו למדנו לשנן מתוך שינה: חשוב לשתות הרבה מים, למרוח קרם הגנה בכל הזדמנות שיש ולהימנע מהשמש מחשש למחלת הסרטן. אך האם חוסר באור שמש עלולה גם היא לגרום למחלה?

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו בחנו את הקשר האפשרי שבין החשיפה לרמות אור UVB בשנת 2017 ושיעורי מחלת הסרטן במדינות ובקבוצות גיל שונות בשנת 2018. החוקרים השתמשו באומדני UVB שהושגו על ידי חלליות EOS Aura של נאס"א באפריל 2017 ובנתונים על שיעורי סרטן המעי הגס בשנת 2018 ממאגר הסרטן הגלובלי (GLOBOCAN). את ממצאיהם שנאספו מ-186 מדינות, הם פרסמו בכתב העת BMC Public Health.

המומחים מצאו כי רמות נמוכות יותר של חשיפה ל- UVB – כלומר חוסר באור שמש - עלולות להפחית את רמות ויטמין D בגופנו. ויטמין D נמוך מאוד נקשר לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס בעבר במיוחד בקרב קבוצות גיל מבוגרים יותר. חוסר בוויטמין D, אגב, עלול להיגרם ממספר גורמים שונים כמו למשל חשיפה לשמש, מקלחות חמות מדי, ועודף זרחן בדם (כתוצאה מתזונה, תוספי תזונה ותרופות שונות).



אם תהיתם, המדינות עם UVB נמוך  שנמצאו במחקר כללו את נורבגיה, דנמרק וקנדה, ואילו המדינות עם UVB גבוה יותר היו איחוד האמירויות הערביות, סודן, ניגריה והודו. יש לנו תחושה די מבוססת שגם ישראל הייתה נכנסת לקבוצה השנייה. 

יציאה לשמש היא נכונה, תחת בקרה

רפאל קומומו, מחבר שותף של המחקר אמר: "הבדלים באור UVB היוו כמות גדולה מהשונות שראינו בשיעורי סרטן המעי הגס, במיוחד בקרב אנשים מעל גיל 45. למרות שזו עדיין רק עדות ראשונית, יתכן שאנשים מבוגרים במיוחד, עשויים להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס על ידי השלמת חוסרים בוויטמין D".

לטענתו, יציאה לשמש יכולה לא רק לעזור להדוף את הסרטן – כי אם לשפר את מצב הרוח, לסייע בשינה איכותית יותר וחיזוק העצמות. לצד זאת, כמובן שחייבים להקפיד על הגנה מלאה על מנת למנוע סרטן העור".  

ד"ר סיוון מרסר, מומחית לרפואת עור, מסבירה כי "אכן הוכח שרמות נמוכות של ויטמין D גורמות לסוגי סרטן מסויימים אך לא הוכח האם דווקאא החשיפה לשמש היא זו שמגבירה את רמות וויטמין D בעור או בדם. לכן, אין קוהרליציה בין הדברים. אנשים שמתמודדים עם סרטן המעי מקבלים ויטמין D בנטילת כדור ואין זה אומר שיציאה לשמש היא זו שתפחית את הסיכוי למחלה".

כמו כן, המחברים מזהירים כי גורמים אחרים עשויים להשפיע על חשיפה ל- UVB ועל רמות ויטמין D, כגון תוספי ויטמין D, ביגוד וזיהום אוויר - שלא נכללו במחקר. הם גם מזהירים כי אופי התצפית של המחקר אינו מאפשר מסקנות לגבי סיבה ותוצאה ויש צורך בעבודה נוספת על מנת להבין את הקשר בין UVB ויטמין D לסרטן המעי הגס בפירוט רב יותר.