משרד הבריאות עדכן הבוקר (שני) את נתוני התחלואה בנגיף הקורונה, כאשר היום נחצה לראשונה רף שני מיליון המתחסנים במנה השלישית.‎ נקודת הציון הזאת מגיעה לאחר הצהרת בכירי משרד הבריאות על הרחבת מבצע הבוסטר ושינוי סטטוס מחוסן. בהמשך היום יובא המתווה להרחבת התו הירוק לאישור קבינט הקורונה. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 7.8 אך מקדם ההדבקה שומר על יציבות יחסית ברמה נמוכה של 1.1.

ביממה האחרונה אובחנו 6,576 חולי קורונה בכ-87 אלף בדיקות לאיתור הנגיף, מהם 731 במצב קשה, 201 במצב קריטי ו-160 מונשמים. 1,145 חולים מאושפזים במחלקות הקורונה השונות ומספר הנפטרים הכולל הוא 6,990.

שרת החינוך, יפעת שאשא ביטון, בועדת החינוך (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
שרת החינוך שאשא ביטון, היום בוועדת החינוך | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במערכת החינוך נרשמה בשורה טובה כאשר מספר התלמידים המבודדים צנח מיותר מ-80 אלף לכ-55 אלף בלבד. אתמול אובחנו 3,089 חולים מאומתים בכ-38 אלף בדיקות. אחוז הבדיקות החיוביות גבוה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית והוא עומד על 8.8. יותר מ-577 אלף תלמידים התחסנו בשתי מנות, והם מהווים כ-24% מכלל התלמידים.

שרת החינוך יפעת שאשא ביטון התייצבה היום בוועדת החינוך של הכנסת לדיון היערכות לפתיחת שנת הלימודים, שם ענתה על שאלות בנוגע למתווה הלימודים, כמו גם על סגיות נוספות. "מערכת החינוך היא פתרון - לא בעיה", הבהירה השרה. "היא תהיה אחת המערכות היותר מבוקרות, שבה אפשר יהיה לאתר תחלואה ולבודד מאומתים".

היא הוסיפה כי "בעקבות היקף הבדיקות שנקיים בפתיחת שנת הלימודים אנחנו נגלה מספרים של מאומתים שאולי לא הכרנו לפני - אבל בזכות הבדיקות נזהה הרבה מאוד מאומתים ונוכל לבודד מסה קריטית של מאומתים, שאילולא היינו פותחים את השנה ובודקים אותם, הם היו ממשיכים להסתובב בקהילה". לדבריה, "מערכת החינוך היא חלק משמעותי בהתמודדות עם הקורונה". 

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד הביעה במהלך הדיון התנגדות לבדיקת התו הירוק על ידי המורים. "אנחנו לא סלקטורים", הבהירה. מנכ"ל משרד החינוך, יגאל סלוביק, אמר כי "השנה הזאת לא תהיה פשוטה. הקורונה לא בורחת, ולא תעזוב אותנו גם אחרי שמחת תורה ואני מניח שהיא תלווה אותנו גם בהמשך השנה". הוא הבהיר כי "יהיו תלמידים שיצטרכו ללמוד בצורה מקוונת, יהיו בתי ספר שנאלץ לסגור כפי שסגרנו את בית הספר של חסידות גור בערב בגלל תחלואה גבוהה". עם זאת, הוא קבע כי מערכת החינוך מוכנה לפתיחתה ב-1 בספטמבר.

יפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, היום בדיון בוועדה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

השינוי בזכאות לתו הירוק, מגיע במקביל לפתיחת מנת החיסון השלישית לכלל האוכלוסייה בישראל. לפי השינוי, התו הירוק יוענק בעתיד הקרוב - ככל הנראה בחודש הבא - רק למי שקיבל את הבוסטר, או לכאלו שטרם חלפו חמישה חודשים מאז שקיבלו את המנה השנייה. "אנחנו משנים את האופן שבו משרד הבריאות מתייחס לחיסונים ולמי שיכול לקבל אותם, למשמעות שלהם בכניסה לישראל ולתוקף החיסונים בתו הירוק", אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ.

הוא הבהיר כי במשרדו מתעקשים לשמור על קו שקול ואחראי, ולא דוחקים את הממשלה לסגרים והגבלות. "אנחנו יכולים להצביע על שיפור מסוים בנתוני התחלואה אבל עוד מוקדם לדבר על סוף הגל הרביעי. יש מקום לאופטימיות אבל אין לנו ודאות שההאטה בתחלואה תימשך". מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש הצטרף לדבריו, והדגיש כי בהתחשב בפתיחת הלימודים ובחגי תשרי - חודש ספטמבר הולך להיות אתגר בהתמודדות עם התחלואה.

יגאל סלוביק, מנכ"ל משרד החינוך ושרת החינוך, יפעת ש (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
מנכ"ל משרד החינוך יגאל סלוביק ושרת החינוך שאשא ביטון בדיון | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"הגענו למסקנה שיעילות החיסונים דועכת לאחר שישה חודשים ולכן יצאנו למבצע מנת הדחף", אמר פרופ' אש. "המבצע מוצלח בקצב ובתוצאותיו. היום נרחיב את מתן מנת חיסון הדחף לכלל האוכלוסייה - בתנאי שחלפו חמישה חודשים מאז המנה השנייה". 

בתוך כך, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש נפגש בסוף השבוע עם הצוות במחלקות הקורונה שבמרכז הרפואי פדה-פוריה, והודה להם על עבודתם. מנהל המרכז הרפואי ד"ר ארז און, פתח את הביקור בסקירה על המרכז, בדגש על המאמץ שנעשה כדי לצמצם פערים ולפתוח שירותים רפואיים החסרים לתושבי האזור. הוא אף ציין כי בימים האחרונים מורגשת עלייה דרמטית במספר חולי הקורונה. "אין ספק שאנחנו מתמודדים עכשיו עם שיא הגל הרביעי, המשמעות היא עומס גבוה במחלקות, ועומס כבד על הצוות המטפל".