על רקע תחלואת הקורונה המתפשטת ולאחר שישיבת הקבינט הסתיימה ללא החלטה על הגבלות נוספות על הציבור, פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש העביר היום (רביעי) תדרוך לעיתונאים שבו הזהיר: "אם נראה עלייה בתחלואה הקשה נצטרך לנקוט בצעדים נוספים". לדבריו, החלטה על סגר נוסף תלויה במספר החולים שבמצב קשה וזה יקרה רק אם מספר המאושפזים יגיע למאות.

פרופ' אש פתח את דבריו בכך שנתוני התחלואה לא מעודדים ונמצאים במגמת העלייה - יותר מ-500 מאומתים ליום, מקדם הדבקה 1.43 ושיעור בדיקות חיוביות בסביבות 1%. מספר החולים הקשה נמצא גם הוא בעלייה - 6 ביומיים הקודמים והיום עלה ב-6 נוספים. לדברי הפרויקטור, "התחילו להופיע מקרים גם במגזר החרדי והערבי. אנחנו עדיין במספרים קטנים אבל מגמת ההתפשטות ברורה".

מחסום משטרתי סמוך למנהרת לה גרדייה, תל אביב (צילום: איתן אלחדז, TPS)
הפרויקטור: סגר נוסף יהיה רק במצב של מאות מאושפזים בבתי החולים | צילום: איתן אלחדז, TPS

הפרויקטור קרא לציבור לצאת ולהתחסן: "יש לנו מלאי מספיק של חיסונים עד סוף השבוע אז אנא נצלו את זה. בעקבות ההתפשטות של וריאנט דלתא - רמת החיסון שהספיקה כדי לעצור את הוריאנט הקודם כבר לא מספיקה, לכו להתחסן".

בנוגע לסוגיית הבידודים, אמר פרופ' אש כי "אנחנו בוחנים את האפשרות לקצר את הבידוד כדי לקבל היענות טובה יותר מהציבור. נעשה עבודה ונראה לכמה ניתן לקצר בלי לסכן בהדבקות מיותרות. זה כמובן יהיה על בסיס קיום בדיקות. מרבית המדינות דורשות סביב 10 ימי בידוד, נבחן את כל הנתונים כדי לראות מה ניתן להמליץ".

פרופ' אש: "מעריכים שלא נגיע לגלים גבוהים של חולים קשים כמו שהיה בעבר"

החשש במערכת הבריאות הוא מעומס בבתי החולים שיגיע עקב עלייה במספר החולים שבמצב קשה. לדברי הפרויקטור "אם נראה יותר חולים קשה - נצטרך לראות שאנחנו לא מגיעים למצב שאנחנו מסכנים את המערכת". עוד הוסיף: "ההערכה היא שלא נגיע לגלים גבוהים של חולים קשים כמו שהיה בעבר. אם נראה עלייה בתחלואה הקשה נצטרך לנקוט בצעדים נוספים". בהמשך הוסיף: "מקווה מאוד שלא נגיע למצב של סגר. זה תלוי במספר החולים במצב קשה - אם יגיע לכדי סיכון מערכת הבריאות ונרצה לעצור את העלייה. מדובר במאות חולים קשים שיהיו מאושפזים בבתי החולים".

לגבי חובת הבידוד על החוזרים מחו"ל עד לקבלת תוצאת בדיקת הקורונה, אמר פרופ' אש: "כרגע לא שמנו מגבלה שחובה לנסוע בנסיעה פרטית כשחוזרים מחו"ל ואפשר לנסוע בתחבורה הציבורית. אבל אני קורא לאנשים להקפיד על מסיכות ותנאי הריחוק במהלך הנסיעה הזו. מומלץ לנסוע במונית ולא בתחבורה ציבורית אחרת".

בדיקות קורונה מהירות (צילום: דוברות כללית)
בדיקת קורונה מהירה | צילום: דוברות כללית

על הבדיקות המהירות שמשרד הבריאות מתכנן להוציא לפועל ברחבי הארץ, אמר הפרויקטור: "זה אתגר לוגיסטי איך לבצע אותן וגם אתגר כלכלי". לדבריו, "הפעם אנחנו רוצים לנסות לעשות את זה בצורה כזו שזה לא בהכרח יהיה בכניסה לאירוע אלא יהיה אפשר לעשות את זה בעמדות כמו קיוסקים. מקווה שנוכל להוציא את זה לפועל במהירות. הבנו שלצורך פעילויות רבות העלות על הפרט גבוהה מדי. הכיוון שלנו שהבדיקות בפעילויות ילדים יהיו ממומנות על ידי המדינה. אנחנו צריכים לסכם את זה עם כל הגורמים הרלוונטים והממשלה".

"אנחנו ממליצים על שימוש במסיכה בהתקהלויות גם במקומות פתוחים", ציין הפרויקטור, "אבל נכון לעכשיו אין לנו כוונה לעדכן את זה כחובה".

הוחלט: בידוד על כל השבים מחו"ל עד לקבלת תוצאת הבדיקה

בתום הדיון בקבינט הקורונה, שר הבריאות הורוביץ וראש הממשלה בנט סיכמו שיש להטיל חובת בידוד על כל הנוחתים בנתב"ג - זאת עד שיציגו בדיקת קורונה שלילית. נדגיש כי הנחייה זו צפויה להיכנס לתוקף בעוד כמה ימים כדי לתת לציבור זמן להיערך.

בדיקת קורונה בנמל התעופה בן גוריון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
בדיקות קורונה בנתב"ג | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

עוד סוכם במהלך הדיון על יישום אסטרטגיה של "בלימה רכה", שתחייב נטילת סיכונים מסוימים. במכלול השיקולים, לרבות הכלכליים, מדובר באיזון המתבקש. מומחים שהיו בדיון אמרו כי שולי הביטחון של ישראל רחבים מספיק, וכן טענו שיש לפחות עוד 7 שבועות עד שיורגש לחץ כלשהו בבתי החולים.

על פי נתוני משרד הבריאות שהתפרסמו הבוקר, 521 נדבקים חדשים התגלו ביממה האחרונה, שיעור אחוז הבדיקות החיוביות עומד על 0.7%. מספר החולים שמצב קשה עלה ל-40 בסך הכול, מתוכם 17 במצב קריטי ו-16 מונשמים.