ראש הממשלה נפתלי בנט הכריז היום (ראשון) בישיבת הממשלה כי לאחר חגי תשרי יתקיים שוב מבצע בדיקות אנטיגן במערכת החינוך, והפעם גם במעונות לגיל הרך. בנוסף התקיים דיון על אופן הפעלת "התו הירוק" בבתי הספר, ממנו עלה כי מספר המורים שמסרבים להתחסן ולהיבדק עומד על כ-275 בלבד, שמינית אחוז מכלל המורים. משרד הבריאות: מ-1 בספטמבר, פחות מ-1,000 כיתות בבידוד.

לפי ההצעה שרוצים השרים להעביר במשאל טלפוני, עובד שלא עשה חיסון ולא נבדק, שהייתו בבית לא תזכה אותו בזכויות של מפוטר או מי שהוצא לחל"ת. ברמת השכר המעסיק לא יפטר את העובד, אלא היעדרותו תיחשב "לא מוצדקת" והיא תנוכה משכרו.

ישיבת ממשלה בראשות נפתלי בנט (צילום: אמיל סלמן)
צילום: אמיל סלמן

כרגע המדיניות הזו חלה במערכת החינוך בלבד, אולם השרים מעוניינים להחיל אותה גם במערכת הבריאות ובעסקים שהלקוחות מחויבים בתו ירוק. הממשלה חוששת כי עובדים שלא התחסנו יתבעו מעסיקים ויטענו שרצו להגיע לעבודה אך לא איפשרו להם. על כן, הם מתכוונים לשנות את החוק, כך שהעובד יספוג את הנזק.

מתוך ישיבת הממשלה: 

זאב אלקין: "בקבינט קורונה סיכמנו שעובד לא מגיע אם אין תו ירוק, וכלכלית הוא זה שסופג את הנזק. מורה שלא מגיש בדיקות כבר עכשיו לא יכול לבוא - התקנות של רווחה ובריאות עדיין לא הגיעו. אז כרגע זה חל רק על החינוך. ברגע שנאשר את ההחלטה כאן, הם ימשיכו לא להגיע וימשיכו לקבל שכר".

רז ניזרי: "בפועל יישמנו כבר רק על החינוך. 2 הקבוצות האחרות זה קצת התעכב וזה ייסגר עוד שבוע-שבועיים. התקנות בפועל – לומר למורה: 'אין בדיקה או חיסון – לך הביתה'. ברמת השכר – המעסיק כרגע לא עושה דבר. זה נחשב כהיעדרות לא מוצדקת, אבל זה לא אקט של פיטורים'".

בני גנץ: "אתה אומר שהסטטוס הזמני הוא "היעדרות לא מוצדקת".

תמר זנדברג: "למה שלא יהיה קבוע?".

רז ניזרי: "כי לאורך זמן יבוא העובד וידרוש שתפטר אותו".

אלקין: "לחקיקה ייקח כחודשיים. בטוחים שנכון לעשות את זה?".

ראש הממשלה בנט: "אחרי החגים נעשה שוב בדיקות אנטיגן, ואני מבקש שהפעם תהיה בדיקה גם במעונות לקטנים".

בנט: "כמה מורים מסרבים אפילו לבדיקות?".

ניזרי: " 275 מורים שזה שמינית אחוז. המסה הקריטית עושים".

תמנו שטה: "פיטורים זה לא מידתי. אנשים צריכים לצאת לחל"ת".

בתוך כך, יו"ר ועדת החינוך, ח"כ שרן השכל, נזפה במשרד החינוך בדיון בוועדה על כך שעדיין אין בידיו נתונים על כמות הכיתות שנכנסו לבידוד מ-1 בספטמבר ודרשה מנציג המשרד להעביר אליה נתונים בתוך 4-3 שעות לשם אישור המתווה לפתיחת שנת הלימודים.

בעקבות בקשתה, ממשרד החינוך נמסר כי "כמות כיתות הגן וכיתות בית הספר שנמצאות בבידוד לא עולה על 1,000 כיתות". ח״כ השכל השיבה: "אם ביומיים נכנסו אלף כיתות לבידוד מה יהיה בעוד שבוע, מה יהיה בעוד שבועיים? מדובר פה על 30 אלף משפחות שיצטרכו לשבת בבידוד וזה ביומיים. זה לא מקובל עלינו. אתם חייבים להביא לנו מתווה".