ניסיון אחרון להימנע מסגר: לאחר שחברי קבינט הקורונה קיבלו שלשום (שלישי) שורה של החלטות בניסיון למנוע את המשך התפשטות זן דלתא בישראל, גם הם מבינים שהצעדים הללו לא באמת יובילו להורדה משמעותית של הנתונים. לכן במשרד הבריאות שוקלים לנקוט בשורת צעדים מחמירים יותר - ובהקדם - בניסיון אחרון להימנע מהטלת סגר בחגי תשרי בעוד כחודש. 

צעד מרכזי ששוקלים הוא החלה של תו סגול שלמעשה יוביל להגבלת התקהלויות והגבלה של כמות האנשים שתיכנס לאירועים ולקניונים. צעד כזה מצריך היערכות מראש לצד מנגנון לפיצוי בעלי העסקים שייפגעו - וכבר בימים אלה מתחילים לעבוד על מתווה שיאפשר את המהלך. 

קונים בקניון גבעתיים אחרי פתיחת החנויות (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מספר הנכנסים לקניונים יוגבל? | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

צעד נוסף, וכזה שהוא אולי החשוב ביותר בדרך לעצירת התפשטות התחלואה, הוא עידוד התחסנות. המטרה היא לנסות ולהגדיל את שיעורי ההתחסנות בקרב אותם מיליון ישראלים שטרם עשו זאת. התכנון הוא לפתוח במסע הסברה נרחב ואפקטיבי יותר להתחסן מכפי שנעשה עד כה - מה שנראה שהממשלה החדשה כשלה בו. 

חיסון קורונה (אילוסטרציה:  Viacheslav Lopatin, shutterstock)
החיסון נגד קורונה | אילוסטרציה: Viacheslav Lopatin, shutterstock

נקודה משמעותית עליה מצביעים במשרד הבריאות שמאפשרת את הגידול במספר המאומתים היומי ובמספר החולים הקשים היא שהציבור ככל הנראה לא מבין שישראל מצויה בימים אלה בנקודה קריטית - ורבים מאוד אינם מפקידים על הנחיות הבידוד.

מנתוני משרד הבריאות עולה שכ-70% ממי שנדרשים לבידוד בארץ לא מבצעים בדיקה לקיצור בידוד – הבדיקה שעליהם לבצע ביום השביעי כדי לקצר את הבידוד משבועיים לשבוע. בקרב החוזרים מחו"ל שנדרשים לבידוד - תמונת המצב חמורה עוד יותר: 90% מהם לא מבצעים את הבדיקה ביום השביעי - ולמעשה "שמים פס" על המשך הבידוד.

נוסעים בדרך לטיסה בנתב"ג (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
90% מהשבים מחו"ל לא מבצעים את הבדיקה ביום השביעי | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

בנוסף - במשרד הבריאות חוששים מהתפרצויות של קורונה במחנות קיץ ובטיולים של ילדים ובני נוער שנערכים בימים אלה, שיאו של החופש הגדול - ולכן, מתכוונים שם לאסור על קיום טיולים ומחנות קיץ שכוללים לינה - גם לילדים וגם לבני נוער.

הצעד המרכזי שיכול למנוע את הסגר - התחסנות נרחבת 

הנתון המרכזי שעשוי להכריע אם פניה של ישראל לסגר או לא הוא מספרם של החולים קשה, שאם יגדל משמעותית - עלול להוביל לאי ספיקה של מערכת הבריאות. סימולציה שהכינו במכון גרטנר מנסה לחזות את תמונת המצב בטווח החודש הקרוב - בכפוף למידת ההשפעה של החיסונים במנה שלישית שניתנים בימים אלה לאוכלוסיה המבוגרת ושהשפעתם על התחלואה טרם ברורה.

לפי המודל הפסימי ביותר, מבצע החיסונים לא יעבוד – ובאמצע חודש אוגוסט צפויים להיות בישראל כ-650 חולי קורונה במצב קשה. בסוף החודש, אם המגמה הנוכחית תימשך - יהיו יותר מ-1,000 כאלה. 

במקרה שהחיסון יהיה אפקטיבי בצורה סבירה, אנו צפויים לראות באמצע החודש כ-600 חולים קשה, ובסוף החודש – 800.

לפי התחזית השלישית, האופטימית ביותר, זו שבה החיסון השלישי יהיה אפקטיבי מאוד – אנו צפויים לראות באמצע אוגוסט 500 חולי קורונה שיהיו מאושפזים במצב קשה ובסוף החודש אף תיתכן ירידה – לכ-400 כאלה.

הפער בין התחזית הפסימית ביותר, עם כ-1,000 מאושפזים לבין התחזית השנייה – שמצביעיה על צפי של כ-800 חולים קשה – הוא משמעותי. מדובר על הבדל בין "טרגדיה" במחלקות הפנימיות לבין משבר שיכול להיות מנוהל. זה משמעותי, ויכול לקרות רק באמצעות יעילות החיסון.