ממשלת ישראל, ראש הממשלה נפתלי בנט וקבינט הקורונה השיקו השבוע מדיניות חדשה תחת הכותרת "בלימה רכה" שקובעת: עלינו ללמוד לחיות לצד הקורונה לאורך זמן - ללא סגרים והגבלות משמעותיות. במוקד התוכנית, שנחשפה אמש (שישי) לראשונה ב"אולפן שישי", עומדים דיכוי ההדבקות מבלי לפגוע בכלכלה, חיסון שלישי "דיפרנציאלי" כשהאוכלוסייה המבוגרת קודם ו"תו ירוק לייט" באירועים בחלל סגור.

העיקרון המוביל של האסטרטגיה קובע שיש לדכא את ההדבקות במינימום פגיעה בכלכלה. כמו כן, בממשלה מתכוונים לבחון מנת חיסון שלישית "דיפרנציאלית" לאוכלוסייה המבוגרת ומדוכאת החיסון. ראש הממשלה ביקש לשקול בשבוע הבא הנהגת "תו ירוק לייט" שידרוש הצגת בדיקה או תעודת מתחסן בכניסה לאירועים בחלל סגור כמו חתונות, חדרי כושר, אירועים והופעות. לא תהיה הגבלה על היקף המשתתפים באירוע, אלא יוודאו שקיימת יכולת הדבקה מינימלית.

לפי האסטרטגיה המתגבשת, המסכות יישארו אתנו לטווח הארוך ויונהג פיקוח הדוק על הכניסה והיציאה בנתב"ג. כמו כן, יושם דגש על תוכנית "מגן אבות ואימהות" שנועדה להגן על האוכלוסייה המבוגרת ויוקם מערך בדיקות מהירות. ראש הממשלה בנט כבר הנחה את גורמי המקצוע לבחון אפשרות לקצר באופן משמעותי את הבידוד, מתוך הנחה שככל שהבידוד יהיה מצומצם יותר - כך יהיה קל יותר לדרוש מאנשים לציית לכללים. אם החיסון אכן עמיד לזן ה"דלתא", יש סבירות נמוכה להגבלות משמעותיות ולסגרים.

ראש הממשלה בנט פותח כל בוקר בהערכת מצב בנושא תחלואת הקורונה ומבקש שני סוגים של נתונים: מספרי המאומתים והחולים קשה בישראל, והנתונים המקבילים בבריטניה. ישראל מסתכלת על בריטניה ובוחנת מה קורה שם לאחר הסרת ההגבלות.

שר הבריאות ניצן הורוביץ מהדהד דברים שחושב ראש הממשלה בנט: "אסור להסתכל רק על הקורונה כמדד לבריאות הציבור. זה פוגע בציבור מכיוון שלא מסתכלים על התחלואה הקשה של מערכת הבריאות - על התקנים, על העומסים ועל התורנויות הארוכות".

ההחלטות שקיבלה הממשלה הן דרמטיות, לא בהכרח פופולריות וצפויות לגרור גם ביקורת. ראש הממשלה בנט סיכם את מהות האסטרטגיה באומרו לשרים: "יהיו עוד מתים, יהיו עוד חולים קשים, אבל אלו ההחלטות המנהיגותיות האמיצות שצריך לקבל - ולהיות כל הזמן עם היד על הדופק".

פרופ' גילי רגב-יוחאי מבית החולים שיבא-תל השומר, שמובילה מחקר שבודק את יעילות החיסון, אמרה כי היא סבורה שנגיע לחיסון שלישי: אני חושבת יותר ויותר שנגיע לשם, אבל השאלה היא מתי ומי. אני מסכימה עם הגישה החדשה של הממשלה וחושבת שנחיה לצד הקורונה. רובו המוחלט של הציבור מחוסן ולכן המחלה היא אחרת. האם אנחנו קרובים מאוד לשפעת או נמצאים במצב אחר? אני לא חושבת שמישהו יודע לקבוע. האם יהיו לנו מתים כמו בשפעת או שנהיה קרובים למספר המתים שמאפיין את הקורונה? לא נהיה איפה שהיינו".

כשנשאלה על מועד קבלת החיסון השלישי, השיבה פרופ' רגב-יוחאי: "אלה דברים שאנחנו בודקים בימים אלה. יש לנו מחקר גדול על כל עובדי שיבא שבו אנחנו בודקים את אחוזי הנוגדנים חודש אחר חודש אל מול אחוזי התחלואה. השילוב של השניים ייתן לנו את ההבנה מה הוא הסף שמצריך חיסון שלישי. אני מקווה שנרחיב את המחקר לרמה הארצית ונוכל לספק תשובות לכלל האוכלוסייה".