פתיחת שנת הלימודים מתקרבת והמתווה שנרקם למערכת החינוך יחייב ילדים בכיתה שבה התגלה חולה מאומת להיבדק בכל יום. פיתוח ישראלי שאושר על ידי משרד הבריאות צפוי לתת פתרון קל ונגיש לבדיקות המוניות לתלמידים.

הבדיקה שפותחה במכון למחקר רפואי ברמב"ם יחד עם חברת גרין ויז'ן, מבוססת על דגימה קטנה של רוק או דגימות של אוויר מחללים, ומאפשרת תשובה בתוך חמש עד שמונה דקות במהימנות של 95%. המערכת מבוססת גם על בינה מלאכותית.

דני משה מנכ"ל גרין ויז'ן מערכות (GVS) אמר: "עם פרוץ הקורונה הבנו שאנחנו יכולים לרתום את הטכנולוגיות שפיתחנו ולשלב ביניהן כדי ליצור בדיקת קורונה מהירה ובעלת רמת דיוק גבוהה מאוד. הבדיקה מהווה פלטפורמה שתתאים לכל אורגניזם מחולל מחלה בין אם מדובר בוירוס, חיידק או פטריה. למעשה לכל מה שיש לו חלבון ייחודי".

דני מתאר את מהלך הבדיקה: "מאחר ואין צורך במערך דוגמים, כל אדם יכול לתת בעצמו כמות קטנה של רוק, בכל עמדה ניתן יהיה לדגום מאות אנשים (עד 1,000 איש) ליום בעלות נמוכה מאוד יחסית לבדיקת ה-PCR. העלויות זולות יותר משום שאין צורך בערכה של מטוש, בדוגמים, בשירותי מעבדה ולא בקיט יקר משום שלא מדובר בבדיקה חודרנית".

"יש תחושה בציבור שהקורונה כבר מאחורינו אבל זה לא מדוייק. המחלה תלווה אותנו לפרק זמן"

ד"ר שלומית יהודאי-רשף, מנהלת המכון למחקר רפואי ברמב"ם אמרה: "החברה הגיעה אלינו עם רעיון - ללמד את המכשיר שלהם להבדיל בין אנשים בריאים לחולים. היה צורך לתקף את הרעיון הזה על דגימות מחולי קורונה. פעלנו ללא הפסקה כדי לקחת רעיון שהוא הנדסי לגמרי ולהפוך אותו לניסוי מעבדתי בסטנדרט שיאפשר לקבל נתונים לתיקוף ואישור השיטה ע"י משרד הבריאות", אומרת.

בעולם עוקבים בדאגה אחר התפתחות וריאנטים חדשים שידרשו התאמה של החיסון והבדיקות. לדברי החוקרים, הטכנולוגיה מבוססת על זיהוי ביולוגי מורכב של חלבון המעטפת ועל קשירת הנוגדן של חלבוני הוירוס לתא כך שגם אם יתגלו וריאנטים חדשים, הם יזוהו בבדיקה. "המערכת שלנו מסוגלת לזהות את הווריאנטים ברמת רגישות גבוהה ולמעשה ברמת הרגישות של הוירוס המקורי", אומר משה, "אנו מסוגלים להבדיל בשלבים מוקדמים מאוד בין אנשים חולים לבריאים".

פרופ' איתי בנהר, היועץ המדעי של החברה וראש המרכז להתמודדות עם מגיפות של אוניברסיטת תל אביב אמר: "יש תחושה בציבור שהקורונה כבר מאחורינו אבל זה לא מדוייק. המחלה תלווה אותנו לפרק זמן ארוך ולכן עדיין קיים צורך ביכולת זיהוי נדבקים בהיקף נרחב וברמת דיוק גבוהה".