נוכח העלייה בתחלואה ברחבי העולם, במשרד הבריאות מבינים שכל העולם הולך להפוך אדום ועל השולחן מונחת האפשרות לסגירה מוחלטת של נתב"ג - כך פורסם אמש (ראשון) לראשונה במהדורה המרכזית. ההבנה בדיונים האחרונים היא שצריך לאטום את הפרצה בנתב"ג, שממשיכה לייבא וריאנטים. הכוונה היא לעצור לחלוטין את טיסות הנוסעים, למעט טיסות חיוניות כמו טיסות עסקים. בשלב זה אין עדיין תאריך יעד, אך בדרג המדיני מבקשים להיערך להחלטה.

עד לנקודה שבה ייאלצו לנקוט בתוכנית המגירה, ברשות שדות התעופה מגבשים מתווה להחמרת הכניסה בנתב"ג. בישיבה הועלו שלושה כיווני פעולה אפשריים: בידוד לכל החוזרים מחו"ל, הרחבת המדינות שאסור לטוס אליהן ומתן היתר טיסה למחוסנים ולמחלימים בלבד. בגלל המשמעויות הכלכליות הכבדות, במשרד הבריאות צפויים להמתין עם סגירת נתב"ג - כשבשלב זה יוטל ככל הנראה בידוד על כל החוזרים מחו"ל.

בזמן שהממשלה דנה בשאלה אם לסגור את השמיים ולחייב חוזרים ממדינות נוספות בבידוד - מתברר כי בשבועות האחרונים חזרו מאותן מדינות 529 חיוביים לנגיף. העובדה שהם לא מחויבים בבידוד הביאה לכך שהם גרמו לשרשראות הדבקה ברחבי הארץ שהובילו לגל הנוכחי. כך למשל, ההדבקה ההמונית במודיעין - זו שהובילה להתפרצות בעיר ולהפיכתה לאדומה - מקורה בכלל ביוון. תושבת העיר שחזרה מהמדינה ולא הייתה בבידוד, הובילה לשרשרת הדבקה של לפחות 166 מאומתים. עובדה שהובילה להגבלות במספר בתי ספר שונים ביישוב.

הישראלים נוהרים לנתב"ג

ראש הממשלה וראשי מערכת הבריאות הפצירו בשבועות האחרונים שוב ושוב באזרחי ישראל שלא לצאת לנסיעות לא הכרחיות לחוץ לארץ, אבל התורים אמש בנמל התעופה העידו שרבים בציבור מוכנים להסתכן. "האמת שכל עוד שאנחנו מוגנים ואנחנו שומרים על עצמנו, מסכות, אלכוג'ל והכול, אנחנו חושבים שיהיה בסדר", אמרו טומי ומיי, שטסו לברצלונה. יהודה ומירב, שטסו לאיסלנד, הוסיפו: "אנחנו טסים כל חודשיים-שלושה לחו"ל ובקורונה אכלנו אותה בגדול, ונתקענו עד היום. נחזור לבידוד וניהנה ממה שעשינו".

אתמול המריאו מישראל יותר מ-20 אלף נוסעים, לא הרבה במונחים של קיץ סטנדרטי בלי קורונה, אלא שהעומס מורגש בעיקר בגלל שהנוסעים נדרשים להציג מסמכים שונים כדי לעלות למטוס, כך שלמעשה אי אפשר לבצע צ'ק-אין אונליין.

הצפיפות זולגת אפילו לרשימת המדינות שמשרד הבריאות מזהיר מכניסה אליהן, שרק הולכת ומתארכת: רוסיה, מקסיקו, הודו, דרום אפריקה, ברזיל, בלרוס, ארגנטינה ואוזבקיסטן. היעדים שנמצאים תחת אזהרה חמורה ודורשים בידוד בחזור הם תוניסיה, קירגיסטן, קוסטה ריקה, קולומביה, צ'ילה, פרגוואי, נמיביה, זמביה, זימבבואה, הונדורס, גוואטמלה, בוליביה, אתיופיה, אקוודור, איי סיישל ואיחוד האמירויות.

לקראת עיד אל-אדחא שיחל ערב (שני), ערבים ישראלים רבים טסים גם כן - בעיקר לטורקיה, עם ילדים קטנים ולא מחוסנים. גם הם מביעים חשש ממה שעשוי להתפתח. "אני מפחד אבל בסופו של דבר צריכים להתמודד עם המצב הקיים, אין מה לעשות", אמר סופיאן שטס לאנטליה. ורדה, שטסה לברצלונה, הוסיפה: "אנחנו דרוזים ויש לנו חג אחד בשנה. אני צריכה לחגוג עם המשפחה שלי. אני מקווה מאוד שנחזור ביום חמישי ושלא יסגרו את נתב"ג. אם יסגרו את נתב"ג אז אין מה לעשות, נחכה עד שתהיה המראה לארץ, אבל אני מקווה מאוד שלא".

בסוכנויות הנסיעות טוענים שהנחיות הממשלה ממיטות אסון כלכלי על הענף. "מה שרואים בשדה התעופה זה חזיון תעתועים", אמר קובי קרני, יו"ר התאחדות משרדי התיירות והנסיעות בישראל. "לוקחים טיסה ספציפית שצריכה לצאת ומצלמים את התור, זה חזיון תעתועים מבחינתי. אנחנו רואים את המספרים, המספרים הם אפסיים לעומת מה שצריך להיות בעונת התיירות".

בימים האחרונים נרשמה עלייה הולכת וגוברת במספר המאומתים. גם מספר החולים הקשים עולה וצפוי לעלות עוד יותר. אף אחד לא יודע בכמה עוד יעלה מספר החולים הקשים, ולכן הממשלה צפויה לקדם גם הגשת כתבי אישום פליליים נגד חולים המפירים בידוד, הגברת האכיפה באירועים בדגש על חתונות והפעלת אמצעים טכנולוגיים לאכיפת הבידוד בנוסף לשוטרים ולפקחים.