על רקע נתוני ההדבקה המעודדים שמציגים תמונה ראשונית של בלימת התחלואה, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן שי ערך היום (חמישי) תדרוך לתקשורת שבו הדגיש: "מקדם ההדבקה מתחת ל-1 אבל אסור להיות שאננים - מספר המאומתים עדיין גבוה". לדבריו, למרות המספר הגבוה של המבודדים מאז פתיחת שנת הלימודים - "השיקול לפתוח את מערכת החינוך היה נכון".

לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, את הבלימה הקלה בנתוני התחלואה ניתן לייחס לחיסון השלישי, לעובדה ש-2.7 מיליון איש התחסנו בזמן יחסית קצר ולעובדה שנראה שהציבור מקפיד יותר על ההנחיות. עם זאת, פרופ' אש הבהיר כי "כדי שנוכל לצאת מהגל הזה נצטרך יותר אוכלוסייה מחוסנת. החיסונים זה הכלי האפקטיבי ביותר במלחמה בנגיף הקורונה".

"בימי החג ראינו עומסים במתחמי בדיקות ה-PCR", ציין פרופ' אש. "אנחנו פועלים כדי להרחיב את שעות הפעילות ומספר הדוגמים במתחמים השונים ולהרחיב את הפריסה הארצית". בהמשך הזכיר כי בדיקות PCR אינן רלוונטיות לתו הירוק אלא רק בדיקות מהירות - ושם ניתן להשיג תורים מיידים. "אנא השתמשו בבדיקות המהירות לתו הירוק ולא ב-PCR", קרא פרופ' אש לציבור. "הפעילות היחידה שמוחרגת היא כניסה למלונות".

בדיקת קורונה מהירה (צילום: shutterstock)
בדיקת קורונה ביתית: "המהימנות שלה לא גבוהה מספיק" | צילום: shutterstock

"בערב החג היו פניות רבות למתחמי הבדיקות וגם היום זה נמשך", ציין מנכ"ל משרד הבריאות. "אנו מעריכים שזו תוצאה של הרבה בידודים, בדיקות לקיצור בידוד, פניות לצורכי התו הירוק ואנשים שהיו במגע עם חולה מאומת". לדבריו, במשרד הבריאות פועלים כדי להרחיב את זמינות הבדיקות, ומתחמי פיקוד העורף יפעלו יותר שעות עם יותר בודקים.

פרופ' אש הבהיר שבמשרד הבריאות לא מתכוונים לשנות מדיניות בנושא הבדיקות: "אנחנו בוחנים אם לשנות את ההנחיות לביצוע הבדיקות, אבל אנחנו לא מתכוונים לאפשר קיצור בידוד על סמך בדיקות מהירות או ביתיות - כיוון שהן לא מספיק טובות לזיהוי תחלואה לצורך קיצור בידוד".

על ההדבקות במערכת החינוך, אמר מנכ"ל משרד הבריאות: "אנו עוסקים כדי לראות איך אפשר לחייב עובדי מערכת החינוך ועובדים מול קהל לעשות בדיקות או להתחסן. העבודה הזו לא הושלמה ואני מקווה שתושלם בקרוב". על כך שבמערכת החינוך יש כ-144 אלף מבודדים, אמר פרופ' אש: "ברמה כזו של תחלואה צפוי שיהיו הרבה מאוד בידודים במערכת החינוך. ודאי שחשבנו שזה יכול לקרות, זה קרה וימשיך לקרות כל עוד רמת התחלואה תהיה גבוהה. השיקול לפתוח את מערכת החינוך היה נכון".

פתיחת שנת הלימודים בצל הקורונה (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
פרופ' אש: "פתיחת מערכת החינוך הייתה החלטה נכונה" | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

במענה לשאלה של כתבנו יאיר שרקי על מחסור במכונות הנשמה ב"ד שרה", השיב פרופ' אש: "לקופות החולים יש את הציוד הנדרש כדי לעשות את זה ויד שרה לא מקבלת אספקה ממשרד הבריאות, כך שזה לא עניין שאנחנו בוחנים ועוסקים בו. אנחנו דואגים שלקופות החולים יהיה ציוד מספק כדי לתת מענה לחולים שנמצאים בבית. מי שפועל להשיג את הציוד הזה שלא דרך גורמי הרפואה - זו לא הדרך הנכונה לעשות את זה".

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר, היום הוא היום השני ברציפות שבו מקדם ההדבקה נמוך מ-1 ועומד על 0.830. הנתון, הידוע בכינוי ה-R, מחשב את הסיכוי של חולה קורונה להדביק אדם אחר. כאשר המספר יותר מ-1 - משמעות הדבר שהמגפה מתפשטת בקצב מהיר, ומתחת ל-1, המגפה נמצאת בבלימה. כך, אם המגמה נמשכת - התחלואה הולכת ומצטמצמת מיום ליום. בעבר הגדירו מקבלי ההחלטות את היעד של מקדם שנמוך מ-0.8 ככזה שכאשר נגיע אליו ניתן יהיה לשחרר את ההגבלות ההדוקות.

מאז תחילת ספטמבר חל שינוי לטובה גם במספר החולים קשה החדשים המתגלים מדי יום. במהלך חודש אוגוסט הצטרפו למערכת הבריאות כ-100 חולי קורונה במצב קשה מדי יום, ואף באחד הימים (29 באוגוסט) הגיע לתוספת יומית של 117 חולים במצב קשה. בשבוע האחרון ישנה ירידה מבורכת: אתמול התווספו 65 חולים במצב קשה, בשלישי 83 וביום שני 61. מאז תחילת החודש לא התווספו יותר ממאה חולים קשה חדשים ליום.