ה-FDA ידון מחר באישור מנת ה"בוסטר" של פייזר, שהגישה בקשה שמתבססת על שני ניסויים קליניים ועל נתונים ממבצע החיסון ה-3 בישראל, אותם תציג ד"ר שרון אלרעי-פרייס ממשרד הבריאות. יצרנית תרופות נוספת שמבקשת מה-FDA  אישור ל"בוסטר" היא חברת מודרנה.

הבקשה של פייזר נשענת על טענות שחוזקו גם על ידי ה"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" – כתב עת רפואי יוקרתי, שפירסם אמש מחקר ישראלי שמראה כי הנוגדנים של מי שהתחסן לפני 5 חודשים או יותר דועכים – והראה כי מנת דחף מעלה בחזרה את ההגנה החיסונית לרמה של 95%.

המחקר יוצג מחר במהלך הדיון לצד הוכחת החוקרים לכך שמי שקיבל את הבוסטר מוגן פי 10 מהידבקות ותחלואה קשה בקורונה, לעומת מי שקיבל 2 חיסונים בלבד לפני 5 חודשים או יותר.

גם הפוליטיקאים לוחצים על ה-FDA לחץ שיאשרו את מתן החיסון ה-3: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, למשל, אמר שהם יחלו במבצע הבוסטר בשבוע של ה-20 בספטמבר.

נער מקבל חיסון במרכז מגן דוד אדום (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
נער מקבל חיסון במרכז מגן דוד אדום | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

הנתונים מצביעים על כך שמנת הדחף בטוחה ואכן משפרת את היעילות החיסונית – אך המומחים חלוקים ביניהם אם נכון לתת אותה לכולם: "אני משוכנע, על פי הנתונים הקיימים היום ועל בסיס נתונים אחרים שפורסמו, שבני 65 ומעלה ומי שסובלים ממחלות כרוניות – בהחלט זקוקים למנת החיזוק", אמר דיקן אוניברסיטת "בראון" לבריאות הציבור, ד"ר אשיש ג'יה, והוסיף: "אנשים צעירים יותר ובריאים יותר עדיין מוגנים היטב מפני תחלואה קשה".

"אני הייתי מגדולי הספקנים בנתונים שקיבל הבית הלבן לגבי מנות החיזוק", הודה ראש המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, ד"ר פרנסיס קולינס: "אבל השתכנעתי, בייחוד מן הנתונים שמקורם בישראל". ההערכה הרווחת היא שההמלצה תהיה לאשר 'בוסטר' למי שבסיכון.