שיעור המתבגרים בגילאי 15-12 שהתחסנו נגד קורונה עד כה הוא יחסית נמוך. ואולם, אם משקללים פנימה את הנערים שכבר קבעו תור לקבלת חיסון ומוסיפים את אלה שחלו והחלימו - מדובר ביותר מ-50% שיהיו מוגנים מהנגיף עד לסוף חודש יולי. 

על פי הנתונים של קופת חולים מאוחדת, 55% מהמתבגרים חברי הקופה מוגנים מפני הנגיף. 13% מהם התחסנו, 22% הזמינו תור לקבל חיסון ו-20% נדבקו בקורונה והחלימו. בקופת החולים מכבי שיעור המתבגרים המוגנים מפני הנגיף עומד על 49%. 25% מהמתבגרים חברי הקופה התחסנו, 13% כבר הזמינו תור לחיסון ו-11% נוספים חלו והחלימו.

חיסון פייזר (צילום: שי פרנקו)
חיסון נגד קורונה. ארכיון | צילום: שי פרנקו

בקופת החולים כללית ישנם 42% מתבגרים מוגנים: 14% מהמתבגרים חברי הקופה התחסנו, 18% נוספים הזמינו תור ו-10% החלימו מקורונה. ובקופת החולים לאומית שיעור המתבגרים המוגנים מפני קורונה עומד על 35%: 8% כבר התחסנו, 7% הזמינו תור ו-20% מהמתבגרים חברי הקופה החלימו.

השפעת זן הדלתא? מרבית המחוסנים שנדבקו לאחרונה בקורונה - פיתחו תסמינים

כתבתנו יולן כהן פרסמה הערב לראשונה בתוכנית חיסכון כי מרבית הישראלים המחוסנים נגד קורונה שאומתו כחיוביים לנגיף בחודש האחרון פיתחו תסמיני חום או תסמינים נשימתיים של המחלה. זאת בניגוד למגמה שרווחה עד כה, ולפיה מחוסנים שנדבקו היו בדרך כלל א-סימפטומטיים. מדובר ב-640 מאומתים שחוו תסמינים מתוך 830 שהתחסנו בשתי מנות נגד הנגיף.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
החשש במשרד הבריאות: עלייה במספר המאושפזים במחלקות הקורונה | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

ההערכה היא שהתסמינים שפיתחו המחוסנים הם תוצאה של הידבקות בזן הדלתא, שמקורו בהודו. החשש הגדול במשרד הבריאות הוא שהמגמה הזו תביא לעלייה באשפוזים במחלקות הקורונה שלפי שעה נותרות ריקות.

אישור ראשוני להענקת מנת חיסון שלישית

במקביל, בתי החולים הגדולים בישראל קיבלו אישור ראשוני ממשרד הבריאות ומחברת פייזר להעניק מנה שלישית של החיסון נגד קורונה לקבוצות מסוימות באוכלוסייה עם מערכת חיסונית חלשה. ביניהם: בעלי מחלות רקע ואנשים שעברו השתלות. האישור הסופי להענקת החיסון צפוי להינתן באמצע חודש יולי, זאת לאחר דיון שיתקיים בנושא בעוד כשבוע.

חיסון קורונה (אילוסטרציה:  Viacheslav Lopatin, shutterstock)
חיסון פייזר נגד קורונה. ארכיון | אילוסטרציה: Viacheslav Lopatin, shutterstock

פרופ' גליה רהב, ראש המכון למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר, שמנהלת את הפרויקט הסבירה: "עשינו מחקר וראינו שאחוז לא גדול לא מפתח נוגדנים. יש סיכוי טוב שאחרי מנה שלישית הם כן יגיבו בנוגדנים ומערכת החיסון שלהם תפעל. דיברנו על זה הרבה זמן, אבל היינו צריכים לקבל אישורים מפייזר וביטוחים - ואני מקווה שבתחילת יולי נוכל לחסן את המדוכאי חיסון".