ההחלטה בנוגע לחיסון ילדים ובני נוער בגילאים 15-12 בישראל נגד קורונה צפויה להתקבל בימים הקרובים, ולקראת ההכרעה יתקיים ביום שלישי דיון בנושא במשרד הבריאות – כך פורסם לראשונה אמש (ראשון) במהדורה המרכזית. רוב גורמי המקצוע במערכת הבריאות סוברים כי יש להמליץ להורים לחסן את ילדיהם, אך בלי דחיפות בזמן וללא הפעלת לחץ. עמדת המיעוט היא שאין לפרסם המלצה, אלא רק לאפשר את החיסון למי שירצה בכך, שיוכל להתייעץ עם רופא ילדים.

לקריאת המסמך המלא - לחצו כאן

בדיון שהתקיים בצוות לטיפול במגפות וועדת החיסונים נגד קורונה, עמדת הרוב סברה כי לחיסון פרופיל בטיחות ויעילות גבוהים ודומים לשל חיסוני השגרה של ילדים, והיחס סיכון-תועלת דומה לחיסונים נגד שפעת. כמו כן, הסבירות לתחלואה וסיבוכים מהנגיף גבוהה בהרבה מאלה של החיסון. "חיסונים בעבר אושרו על סמך קבוצות ניסוי מצומצמות יותר ואף ניתנו גם הם בחלקם באישורי חירום", נכתב בסיכום הדיון. "החיסון ניתן כדי למנוע התפרצויות בעתיד והעובדה שכיום התחלואה נמוכה היא שעת כושר לחסן בצורה מסודרת ומבוקרת תוך הסברה ושקיפות לציבור".

על פי דעת המיעוט, שתמכה בחיסון ילדים "ללא הנעה פעילה של הציבור", בני 12-15 חולים במחלה קלה או נדבקים בלי תסמינים כלשהם, התחלואה בארץ כיום נמוכה ובמגמת ירידה, מצב התחלואה אינו מחייב חיסון מהיר של אוכלוסיה זו כדי להשתלט על המגפה וניתן להמתין להצטברות ידע נוסף על בטיחות החיסון וזאת לאור העובדה שקבוצת הניסוי בגיל זה הייתה יחסית מצומצמת במספר המשתתפים. "ברמת התחלואה היום, ייתכן שבקבוצת גיל זו, הסיכון מתופעות נדירות בסמיכות לקבלת החיסון שטרם תוארו עלול להיות דומה לסיכוי לחלות ולהסתבך".

חיסון פייזר (צילום: שי פרנקו)
רוב המומחים: להמליץ על חיסון ילדים | צילום: שי פרנקו

למרות שבארצות הברית כבר החלו לחסן בני 15-12, בישראל עדיין ממתינים עם ההחלטה, עד שיתקבל מידע נוסף על 62 המקרים של דלקת בשריר הלב שנצפו בתוך 30 יום לאחר החיסון השני, בעיקר אצל צעירים בגילאי 30-18, כפי שפורסם לראשונה באולפן שישי. על פי ממצאי הדוח, מדובר במקרים של דלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס) ודלקת בקרום שריר הלב (פרי-מיוקרדיטיס), שהתפתחו סמוך למתן החיסון. הגיל החציוני של החולים בדלקת בשריר הלב - 22, הגיל החציוני של החולים בדלקת קרום שריר הלב – 24.

בשבוע שעבר פורסם לראשונה בתוכנית חיסכון כי אין קשר מובהק בין החיסון לקורונה לבין דלקת שריר הלב. המחקר נערך בכמה בתי חולים בישראל, ביניהם שיבא תל השומר, ובמסגרתו התברר כי מספר המקרים שבהן התגלתה תחלואה בדלקת הוא נמוך מאוד - זאת כשמרבית המקרים היו קלים ואילולא המודעות לנוכח החשש שקיים קשר בין השניים, ככל הנראה אותם מקרים לא היו מתגלים. 

מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, הרחיב כבר לפני כשלושה שבועות את אישור החירום שניתן לחיסוני פייזר ו-BioNTech וקבע כי ניתן לחסן גם ילדים בגילאי 15-12. בשבוע שעבר גם סוכנות התרופות האירופית אישרה זאת. יושבת הראש בפועל של FDA, ד"ר ג'נט וודקוק, אמרה כי ההחלטה "מביאה אותנו קרוב יותר לחזרה לנורמליות ולסיום המגפה העולמית". היא הבטיחה להורים כי הסוכנות "ביצעה סקירה קפדנית ויסודית של כל הנתונים הזמינים" לפני שהתירה את החיסונים לגילאים האלה.