למרות ההתפרצות המחודשת - מספר המאושפזים נותר נמוך: נתוני התחלואה בקורונה, שהולכים ומטפסים בישראל לאחר תקופה ארוכה של דעיכה, עדיין לא משפיעים על בתי החולים. בזכות שיעור החיסון הגבוה באוכלוסיה, נתוני המאושפזים במחלקות הקורונה נותרו נמוכים: 43 מטופלים מאושפזים לאחר שנדבקו בנגיף, 26 מתוכם במצב קשה. לפי נתוני משרד הבריאות, 75% מאלו שמאושפזים במצב קשה - לא חוסנו כנגד הנגיף. מנהלי בתי החולים בישראל מבקשים לנקוט בצעדים כדי למנוע את התפשטות התחלואה, אך עם זאת מבהירים: "אין צורך להיכנס להיסטריה". 

ד"ר מיקי הלברטל, מנכ"ל בית החולים רמב"ם תיאר את תמונת המצב בבית החולים: "אצלנו מאושפזים שני חולי קורונה, בן 77 שחוסן אך סובל ממחלות רקע ומאושפז במצב קשה ומטופלת נוספת בת 33 באורח בינוני שאיננה מחוסנת וחזרה מחו"ל. אני חושב שהסבירות לגל תחלואה משמעותי היא נמוכה בזכות רמת החיסון באוכלוסיה. כידוע, החיסון יעיל ב-95% כך שישנם 5% שעדיין יכולים לחלות ולהזדקק לאשפוז - ואלו הם הנתונים שאנו פוגשים בהם".

 לדבריו של ד"ר הלברטל, יש טעם בהחלטה להשיב לחיינו את המסכות: "המסכות בחללים הסגורים הן כלי משמעותי ומכריע כדי להקטין את ההדבקה. בנוסף על כך, צריך להגדיל את הניטור מנתב"ג ומהרשות הפלסטינית. שתי הזירות האלו עלולות לסכן את כולנו. יש לחזק את ההיענות לכל הוראות הבידוד: הדבקות רבות נגרמו מכך שאנשים לא נמצאו בבידוד כפי שמצופה מהם". 

שיבא תל השומר, בית חולים (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
רק 43 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

שאלה נוספת שנידונה בקרב גורמי המקצוע במשרד הבריאות היא הצורך להשיב את 'התו הירוק' - ועל כך ד"ר הלברטל חולק: "ההחלטות צריכות להתקבל במידתיות ולהישקל בכובד ראש. אם נגביר את ההחמרות באופן לא פרופורציונלי אנו עלולים לפגוע באמון הציבור ולהגיע למצב של חוסר שיתוף פעולה. ההחלטות צריכות להתקבל בהתאם לנתונים ולא ליצור היסטריה- כעת כמות החולים הקשים שזקוקים אשפוז עדיין איננה גדולה". 

הכלים למיגור ההתפרצות: פיקוח הדוק, חיסונים - ועטיית מסכות בחללים סגורים 

מנתוני הבדיקות שהתקבלו בסוף השבוע על החוזרים מחו"ל התגלו 34 חיוביים לנגיף. 9 מתוכם חזרו מרוסיה. מדינות נוספות מהן אותרו חיוביים לנגיף שחזרו לישראל: טורקיה, יוון, איטליה, בולגריה, ארצות הברית, קפריסין ועוד. נדב חן, מנכ"ל בית החולים 'לניאדו' אמר בשיחה עם N12: "הדבר החשוב ביותר כרגע זה לסגור את הפרצות בנתב"ג, בדגש על מוקדי התחלואה בעולם. המשמעת חשובה מאוד. אם נאתר את האנשים שנכנסים לארץ ונבודד אותם כמו שצריך - נוכל לבלום את התפרצות התחלואה. נושא נתב"ג עלול לגרום לנו לבעיה, לכן המטרה כרגע היא לעצור את הכניסות, לאתר את החולים ולהכניס אותם לבידוד הרמטי כדי למנוע התפשטות". 

העלייה בתחלואה בגרף‎ (עיבוד: יוסי אלוני, פלאש/90 )
בידוד השבים מחו"ל - מפתח להצלחה במיגור התפשטות הנגיף | עיבוד: יוסי אלוני, פלאש/90

שיעור החיסון בישראל בקרב בני 50 ומעלה עומד על 90%, אך כ-205 אלף איש מקרב קבוצת סיכון זו עדיין לא התחסנו. מנכ"ל לניאדו התייחס לכך: "מרבית האזרחים מחוסנים וחיסון הנערים והנערות מזנק, לכן אנחנו לא ברמה של הטלת סגרים ואף רחוקים מכך מאוד. במקומות בהם נערכות התקהלויות גדולות - יש לחייב במסכות. אש קטנה ניתן לכבות עם כוס מים אבל כשהלהבות מתגברות - נאלצים להפעיל כבאיות ומטוסים. כך גם כעת: כרגע אש המגפה קטנה וניתן להשתלט עליה נקודתית. אצלנו בבית החולים יש חולה קורונה אחד - ואם אנחנו לא נעשה את הצעדים הנצרכים, יש חשש שניאלץ שוב לפתוח מחלקה". 

ד"ר ארז ברנבוים, מנכ"ל בית החולים אסותא אשדוד, סיפר בשיחה עם N12: "כבר חודש וחצי שאין אצלנו חולי קורונה. האפקט של חיסון העדר שהושג בישראל נתן את אותותיו. אנחנו נמצאים בפתחו של שינוי ומוקדם לקבוע עד כמה המצב מסוכן. ההופעה של וריאנט הדלתא מעלה שאלות: האם אנשים שחוסנו נמצאים בסיכון מסוים להדבקה ולתחלואה קשה? שאלה נוספת נוגעת לאוכלוסיה שאיננה מחוסנת - וכעת יש לשים דגש מרבי על חיסון הילדים ומבוגרים שעלולים לחלות ולהתאשפז בעקבות זן הדלתא".  

ד"ר ברנבוים ממליץ להשקיע את מירב המאמצים בהגברת מבצע החיסונים הן בילדים והן במבוגרים: "מידת הזהירות מחייבת אותנו לעטות מסכות בתוך מרחבים סגורים. אני אישית לא מאמין שיש טעם במסכות באזור הפתוח: אם רוצים לקבל את היענות הציבור, ההנחיות צריכות להיות הגיוניות. נוסף על כך, צריך להחזיר את התו הירוק: במקומות בהן יש התקהלות גדולה - לבדוק בכניסה שהאנשים מחוסנים. המהלך יכוון את הציבור פעם נוספת לבחור בחיסון וכך המשק יוכל להמשיך להתקדם, בלי פגיעה כלכלית משמעותית. התגובה לזינוק בנתוני התחלואה צריכה להיות ראויה ומידתית ולא היסטרית".  

בני נוער מתחסנים בפתח תקווה (צילום: פלאש/90 )
החיסונים מתבררים כיעילים, יש לחסן בקצב גם בני 12-15 | צילום: פלאש/90

ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית בית החולים וולפסון התייחסה לנתוני התחלואה, שבעיניה משקפים לא יותר ממספר התפרצויות מקומיות: "יש אצלנו מאושפז קורונה אחד על אקמו במצב קריטי שלא התחסן והועבר אלינו מבית חולים אחר. בשלב זה נראה כי עדיין מדובר בהתפרצויות מקומיות ובקהילה, עם תחלואה א-סימפטומטית או תסמינים קלים גם במבוגרים". 

"אחוז משמעותי מהאוכלוסייה מחוסן ונעשים מאמצים להכיל את ההתפרצויות, לבודד ולקטוע את ההדבקה", היא אומרת. "לכן, בשלב זה, הנכון הוא לחייב עטיית מסכות בחללים סגורים כדי להגביר את ההגנה המתווספת להגנה מהחיסון ולעקוב אחר הנתונים. כמו כן, יש לבצע ניטור ואכיפה מהודקים בנושא חוזרים מחו"ל וכמובן כל האוכלוסייה שיכולה להתחסן ובדגש על אוכלוסיה בסיכון - להתחסן בשתי מנות".