בדיון קבינט הקורונה שנערך אמש (ראשון) לראשונה בממשלת בנט-לפיד, החליטו השרים כי נכון לשעה זו רמת התחלואה בישראל לא מצדיקה הטלת הגבלות חדשות על הציבור, ושגרת החיים תישאר כפי שהיא. ההחלטה משקפת את האסטרטגיה שבחרו השרים להתמודדות עם התפשטות זן "דלתא" של הקורונה – הכלה של הנגיף, והתייחסות אליו כמו לכל מחלה עונתית, בדומה להתמודדות עם שפעת. זה כיוון שונה לחלוטין מאסטרטגיה של מיגור, דהיינו נקיטת צעדים דרסטיים שיביאו לתחלואה אפסית.

מדינה נוספת שבחרה בדרך של הכלה היא סינגפור, שהצליחה להתמודד עם הנגיף בצורה טובה, חיסנה כמחצית מאוכלוסייתה וכעת משנה גישה במאבקה במגפה. לנוכח החלטת קבינט הקורונה שלא לנקוט צעדים דרמטיים כדי לבלום את ההתפרצויות החדשות, החלטנו לבדוק כיצד מתנהגת מדינה שהחליטה להכיל את הקורונה, ומפת הדרכים ששרטטה סינגפור היא דוגמה מצוינת לכך.

ישיבת ממשלה (צילום: AP)
בנט ולפיד. משנים גישה | צילום: AP

המדינה האסיאתית החליטה בשבוע שעבר לשנות לחלוטין את אסטרטגיית ההתמודדות שלה עם הנגיף. כבר יותר משנה שבסינגפור קיימת מדיניות מחמירה של "אפס הדבקה" – הגבלות קפדניות על התקהלויות ועטיית מסכות, תוך שימור מדיניות בידודים ושמירה הדוקה על הגבולות. כמו כן, קיים מערך מפותח לקטיעת שרשראות הדבקה ולאכיפת בידודים - וכל הצעדים הללו נועדו להשאיר את התחלואה ברמה אפסית ולמנוע התפרצויות.

יחד עם זאת, מדיניות כזו גובה מחיר כבד מהאוכלוסייה. "עברו 18 חודשים מתחילת המגפה, והאזרחים שלנו מותשים ורוצים לדעת מתי היא תיגמר", אמרו לאחרונה שרים בסינגפור לאחד העיתונים המקומיים. לנוכח הקושי לשמר לאורך זמן מדיניות כה נוקשה, ולאור קצב ההתחסנות הגבוה במדינה, הוחלט לעבור למדיניות של הכלה ולהתמקד בתחלואה הקשה ובאשפוזים – ולא במספר המאומתים. בפועל, נדבקים חדשים יוכלו להחלים בביתם כך שלא יכבידו על מערכת הבריאות.

הבדיקות, ששימשו בעיקר לקטיעת שרשראות ההדבקה ולבידודים, ישמשו מעתה ככלי המרכזי לשמירה על בטיחותם של אירועים המוניים ולהחזרת חיי החברה למסלולם. יתרה מזאת, סינגפורים שירצו לטוס לחו"ל יוכלו לנסוע למדינות שרמת התחלואה בהן נמוכה, ויוכלו ליהנות מפטור מבידוד בזכות הבדיקות והחיסונים.

אישה בסופר בסינגפור (צילום: AP)
קורונה בסינגפור, ארכיון | צילום: AP

מדיניות הבידודים, שהייתה עד כה אחד האמצעים החשובים במאבק של סינגפור במגפה, תעבור מהפכה גם כן: אנשים שבאו במגע עם נדבקים חדשים לא יהיו מחויבים בבידוד, וכך גם תיירים ואזרחים שישובו למדינה, זאת בזכות מערך הבדיקות והחיסונים.

"החדשות הרעות הן שהקורונה עלולה להישאר איתנו לתמיד", אמרו שרי המסחר, הכלכלה והבריאות של סינגפור. "החדשות הטובות הן שזה בהחלט אפשרי לחיות איתה. המשמעות היא שהווירוס ימשיך להתפתח ולשרוד בקרבנו. לחיות עם הנגיף זו השגרה החדשה".

בשנה האחרונה סינגפור, שבה חיים קרוב ל-6 מיליון בני אדם, הצליחה לשמור על שיעור נדבקים נמוך מאוד של עשרות מקרים בלבד בכל יום. בשבוע האחרון ממוצע המאומתים היומי במדינה היה נמוך מ-20 – שיעור דומה לזה שהיה בישראל טרם התפרצות זן דלתא. כעת נותר לראות אם שינוי הגישה הדרמטי של סינגפור יצליח, ואם המדיניות החדשה שהחליטו עליה השרים בישראל תעבוד גם כן - ושגרת החיים תישמר.

בתוך כך, מחקר שפורסם היום בכתב העת Nature מגלה כי חיסוני פייזר ומודרנה יכולים ליצור תגובה חיסונית ארוכת טווח, ייתכן שאף לכל החיים, כך שקיימת אפשרות שבקרוב לא נזדקק למנה שלישית של חיסון. בקרב דגימות של 14 מחוסנים שלא חלו בקורונה, התגלה שגם ארבעה חודשים אחרי החיסון קיימים תאי דם לבנים מסוג B שמספקים נוגדנים שיכולים להגן מקורונה. תאי B הם יצרן נוגדנים שיכול לשרוד בגוף במשך שנים, אפילו עשרות שנים, ולספק הגנה ממגוון נגיפים.