מדענים סינים פרסמו לאחרונה תוצאות של מחקר באתר biorxiv.org, המפרסם מחקרים מדעיים לפני שעברו ביקורת עמיתים - שמצביעות על כך שהווריאנט הבריטי הגיע מכלבים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

וריאנט B117 של נגיף הקורונה, המכונה גם "הווריאנט הבריטי", הפך בחודשים האחרונים לזן הדומיננטי במדינות רבות בעולם, כולל במדינות שחוות בימים אלה גלים נוספים של מגפת הקורונה. הוא נחשב מידבק יותר בהשוואה לזנים אחרים של הנגיף, ככל הנראה בשל מוטציות המצויות בחלבון ה-SPIKE, האחראי ליכולת ההיצמדות של הנגיף לתאים, או במילים אחרות, משפיע על אופן ומידת ההדבקה שלו.

קבוצת מדענים משנחאי ניסתה לבדוק את כיצד התפתחו המוטציות שהובילו לזן הבריטי, במטרה להבין טוב יותר את הווריאנט, שהוביל לדאגה רבה בעולם סביב היכולת שלו להדביק ביעילות רבה יותר, כמו גם סביב מידת מסוכנותו. תחילה המדענים ניסו להתחקות אחר האבולוציה הראשונית של הווריאנט בדגימות שנלקחו מבני אדם במקומות שונים בעולם. אך הם לא הצליחו לאתר בדגימות הללו את המקורות הראשוניים למוטציות הללו. אך כשהם הרחיבו את החיפושים שלהם לבעלי חיים - הם מצאו גרסאות ראשונות של וריאנט B117 בכלבים. אחת מהדגימות הללו נלקחה בארה"ב בחודש יולי של שנה שעברה. 

לדברי החוקרים, הדגימות שנלקחו מבעלי חיים ממשפחת הכלביים בהן נמצאו גרסאות ראשוניות של הווריאנט הבריטי, הכילו את כל או מרבית המוטציות האופייניות לזן זה. לאחר תקופה מהירה של התפתחות המוטציות, הן עברו חזרה לבני אדם מכלבים. 

חוקרים רבים ניסו ועוד מנסים להתחקות אחר המקור של הווריאנט הבריטי. תאוריה רווחת טוענת כי ייתכן שווריאנט זה התפתח בתוך האוכלוסייה כתוצאה משימוש נרחב בתרופות אנטי-ויראליות לטיפול במחלת הקורונה. מאז תחילת המגפה ובמיוחד לפני שפותחו חיסון, נוסו טיפולים שונים נגד נגיף הקורונה על חולים, בדגש על שימוש בתרופות אנטי-ויראליות וכאלה שנמצאו יעילות נגד נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה. שימוש נרחב זה בתרופות נגד וירוסים עשוי היה לתרום להתפתחות של מוטציות בנגיף שהובילו לווריאנטים החדשים, ביניהם הזן הבריטי.

קורונה, מוטציה (הדמיה:  Lightspring, shutterstock)
החוקרים משערים שהנגיף עבר מוטציה בגופם של בעלי חיים ומהם עברו לבני אדם | הדמיה: Lightspring, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

עם זאת, החוקרים הסינים במחקר הנוכחי טוענים כי לווריאנט הבריטי יש 9 מוטציות שונות שמעולם לא נצפו לפני כן בזנים אנושיים אחרים של נגיף הקורונה, כמו הזן הראשון שיצא מסין. כל המוטציות הללו ככל הנראה התפתחו במשך זמן ולא בבת אחת. הם סבורים כי מקור הווריאנט הוא מחוץ לבריטניה ושהמוטציות שבו התפתחו בגוף מארח לא-אנושי. השערתם היא שמדובר בכלבים, אך לדבריהם ייתכן שמדובר בחורפנים או חתולים. 

אך למחקר זה יש גם לא מעט מגבלות, ביניהן שהוא התבסס על דגימות מסוימות. ייתכן שישנן צורות ראשוניות של הווריאנט הבריטי בבני אדם, רק שהמדענים לא הצליחו לאתר אותן במאגר הדגימות שלהם. נוסף על כך, המחקר טרם עבר ביקורת עמיתים, כך שמומחים חיצוניים עוד צריכים לבצע בחינה והערכה של תוצאות המחקר כדי לאשר אם הן אכן מדויקות. למרות זאת, אין ספק שמדובר בממצאים שיש לחקור אותם לעומק, שכן אם חיות בית יכולות להיפגע מהנגיף ולהעביר אותו הלאה, זה עשוי להוביל להשלכות קשות. מומחים הביעו בעבר חשש מכך שהנגיף עשוי לפגוע גם בבעלי חיים ובחיות בית בפרט. כבר היו מקרים של הידבקות בקורונה בבעלי חיים (כמו הטיגריסית בניו יורק והחורפנים בדנמרק), אך עד כה דווח שאין מעבר של הנגיף מבעלי חיים לבני אדם. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (20.04.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו לעבור בדיקת קורונה: