החיסונים שהועברו לרשות הפלסטינית מישראל צפויים להיזרק: כבר בשבוע הראשון של נפתלי בנט בכהונתו כראש הממשלה, סוף השבוע האחרון היה רחוק מלהיות שקט ביחסים של ישראל עם הפלסטינים. כמה שעות לאחר שבלשכתו בישרו על עסקת חילופין לחיסוני הקורונה והמשלוח הראשון של כ-100 אלף מנות נכנס לשטחי הרשות, ראש הממשלה הפלסטיני הודיע כי הוא החליט לבטל את העסקה. בעקבות כך, גורם בכיר במערכת הבריאות הישראלית הדגיש הערב (שבת) כי עשרות אלפי החיסונים ככל הנראה יוחזרו לישראל וימצאו את עצמם בדרך לפח - כך אנחנו מפרסמים לראשונה.

פלסטיני מקבל חיסון נגד קורונה באזור התעשייה ברקן (צילום: אריאל שליט ל-AP)
פלסטיני מקבל חיסון לקורונה. תמונת ארכיון | צילום: אריאל שליט ל-AP

 

"אני לא רואה איך אפשר להשתמש בחיסונים האלה, לאחר ה'סיבוב' שהם עשו לרשות הפלסטינית ויוחזרו לישראל", אמר גורם בכיר במערכת הבריאות ל-N12 בצל הדיווחים על רצון הפלסטינים להחזיר את החיסונים. חילופי האשמות נמשכים גם היום עם דרישה בתוך הרשות הפלסטינית לפתוח בחקירה, בטענה כי "זה היה עלול להביא לאסון רפואי". מנגד, בישראל הבהירו: "המשלוח תקין". 

"בישראל מדגישים: "הכול מוסכם ונחתם מראש"

עוד אמר גורם בכיר במשרד הבריאות: "רק כ-100 אלף מהחיסונים שהועברו לרשות הפלסטינית בתוקף עד לסוף יוני. הצורך לחסן מיד את כלל אוכלוסיית הרשות הפלסטינית הוביל לשליחתם - דבר שהיה ידוע מראש ומוסכם בין הצדדים. שאר מיליון ו-100 אלף החיסונים בתוקף עד לסוף יולי". יש לציין כי במקרים הקודמים שבהם נזרקו חיסוני קורונה לפח בישראל, מדובר היה במספרים נמוכים הרבה יותר - כמה מאות מנות בכל פעם, וכן 1,000 מנות לכל היותר. עוד הוסיף הגורם ששוחח עימנו כי "זה מאפשר לחסן מיד לפחות חצי מיליון בני אדם. ברשות הפלסטינית ידעו ויודעים, הכול מוסכם ונחתם מראש".

גורם מדיני: "החיסונים לא הוחזרו עדיין לישראל"

על פי גורם מדיני, מדובר במחלוקת פנים-פלסטינית שהביאה להודעה שלהם על ביטול העסקה. עוד הוא הוסיף כי 100 אלף החיסונים שצפויים להיזרק לפח אם אכן יוחזרו לישראל, לא הוחזרו עדיין והתקווה היא שהמהלך כולו בסופו של דבר ייצא לפועל למרות המשבר.

גורם במשרד הבריאות מוסיף כי משרד הבריאות הישראלי הציע למשרד הבריאות הפלסטיני ציוד שמאפשר לחסן את האוכלוסייה מהר יותר ובחינם, אבל ברשות הפלסטינית בחרו לוותר על ההצעה. לדבריו, מדובר באותם החיסונים בדיוק שיש בישראל, ושבהם עדיין מחסנים את האוכלוסייה כאן.

חיסון פייזר (צילום: שי פרנקו)
החיסון של פייזר | צילום: שי פרנקו

החזית העממית: "עסקה משפילה שעלולה הייתה לפגוע בחיי אדם"

"אנו דורשים להקים ועדת חקירה עצמאית, להטיל את האחריות על המעורבים בעסקת החיסונים הפגומה עם הכיבוש ולהגיע להסכמה על גוף שיפקח על הפעילות של הממשלה בנושא", אמרו בוועדת המעקב של הכוחות הלאומיים והאסלאמיים".

משרד הבריאות: "החיסונים שהועברו לפלסטינים זהים לאלו שניתנו בישראל"

"משלוח החיסונים שהועבר אתמול לרשות הפלסטינית היה תקין לחלוטין. משרד הבריאות הפלסטיני קיבל לידיו חיסוני פייזר תקינים, במועדי תפוגה שהיו ידועים, מוסכמים ותואמים להסכם בין הצדדים", הדגישו הערב במשרד הבריאות. "נדגיש, כי החיסונים שהועברו לפלסטינים זהים מכל בחינה לחיסונים שניתנים בימים אלה לאזרחי מדינת ישראל. אנו תקווה כי מבצע החיסונים ברשות הפלסטינית יחל בהקדם", הוסיפו.

גם בוועד המרכזי של החזית העממית הצטרפו לדרישה: "אין פיקוח או אחריות, והתוצאות קטסטרופליות. האנשים הם אלו שמשלמים את המחיר כתוצאה מיחסים אלו בין הרשות הפלסטינית לכיבוש, שהביאו לעסקה משפילה, שעלולה הייתה לפגוע בחיי אדם".

מתבצר בעמדתו. אבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות

גורמי רפואה ברמאללה: "העסקה הייתה מובילה לאסון בריאותי"

בתוך כך, גורמי הבריאות והרפואה ברמאללה כינו את העסקה 'סקנדל פוליטי, בריאותי ומוסרי'. "אם העסקה הזו הייתה עוברת, זה היה מוביל לאסון בריאותי", הדגישו. יש שהפנו אצבע מאשימה על קיום הקשר של הרשות הפלסטינית עם ישראל באופן הזה ואמרו: "הכיבוש אחראי על פי החוק הבין-לאומי לתת מענה לדרישות הבריאותיות, עליו לשאת באחריות ואין לשתף איתו פעולה בדרך זו".

"נאמר לנו על ידי המשרד לעניינים אזרחיים של השר חסיין א-שיח' המפקח על העסקה הזו שהחיסונים טובים ותקפים, אך למרבה הצער התברר כי קיימת בעיה מממשית בתאריך התפוגה הקרוב שלהם", טען דובר משרד הבריאות הפלסטיני בשיחה עם כלי תקשורת פלסטינים. מאוחר יותר א-שיח' (השר הפלסטיני האחראי על הקשר אל מול ישראל), התייחס לדיווחים והכחיש מצידו את הקשר לעניין: "למשרד לעניניים אזרחיים אין שום קשר לעסקה הזו והיא לא בסמכותו".

חיסון לקורונה (צילום: אוליבר פיסוטי, פלאש/90 )
החיסון לקורונה של פייזר | צילום: אוליבר פיסוטי, פלאש/90

בישראל ניסו לקדם את העסקה - וקיבלו כתף קרה

"משלוח החיסונים שהגיע לא עומד בקריטריונים שבהסכם ולכן, הורה ראש הממשלה מוחמד אשתיה לבטל את ההסכם עם הצד הישראלי ולהחזיר את המשלח שהגיע לישראל", אמר אמש דובר הממשלה הפלסטינית אבראהים מלחם במסיבת עיתונאים."הממשלה לא תסכים לקבל לידיה חיסונים שיפוג תוקפם בקרוב", הוא הוסיף.

בהודעת משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות ומשרד הביטחון נכתב כי "ישראל תעביר לרשות הפלסטינית כמיליון מנות חיסון לקורונה". עוד נכתב כי "מדובר בעסקה משותפת בין ישראל לרשות הפלסטינית, שלפיה ישראל תעביר לפלסטינים את החיסונים, שרובם פגי תוקף בקרוב - ובתמורה היא תקבל מפייזר מנות חיסון חדשות".

מאוחר יותר מסרה היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, כי היא תיאמה את המעבר של המשלוח הראשון: "היחידה תיאמה מעבר של כמאה אלף מנות חיסון נגד נגיף קורונה של חברת פייזר הנמצאות בישראל, לידי הרשות הפלסטינית - זאת בתום עבודת מטה שנמשכה חודשים ארוכים ביחידה, בשיתוף עם המשרד לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית ומשרד הבריאות הישראלי".

גם בגזרה הדרומית ישנה מתיחות בשבוע האחרון וניסיון להרגיע את הרוחות. גורם ביטחוני בכיר העריך אמש ב"אולפן שישי", כי "בעוד שבועות או חודשים בודדים תהיה מערכה נוספת או לפחות כמה ימי לחימה משמעותיים". בצל המחלוקת והלחצים שמפעיל חמאס לכניסת המענק הקטרי, ישנו מנגנון שמתחיל להתגבש לגבי אופן העברת הכסף, אבל המחלקת הבסיסית לא נפתרה. חמאס לא רוצה מעורבות של הרשות, אבל ככל הנראה ניתן להגיע לסיכום שהאחריות תישאר בידי האו"ם בדרך אחרת - לא באמצעות מזוודות הכסף המוכרות.

ענבר טויזר סייעה בהכנת הכתבה.