יישובים אדומים, בידודים, מסכות - חשבנו שכל זה מאחורינו, אבל הנתונים של תחלואת הקורונה בשבוע האחרון החזירו אותנו לימים שרצינו לשכוח. בצל אי הוודאות הנובעת מהעלייה בהדבקה בנגיף הקורונה והדיווחים על החזרה לחובת עטיית מסכות בחללים סגורים, הגיע הבוקר (חמישי) פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש לריאיון מיוחד ב-N12.

אז לאן הולכת מדינת ישראל במצב החדש-ישן הזה? כיצד מבצע החיסונים ישפיע על קבלת ההחלטות סביב העלייה בתחלואה? כל התשובות לשאלות הגולשים.

כניסות ויציאות מישראל

הרבה אנשים שכבר סגרו טיסות לחו"ל לחודש יולי, חלקם בלי ילדים, שואלים האם הם צריכים לבטל את הטיסות? האם באמת יש סכנה בנסיעה לחו"ל?

ההמלצה היא לא לנסוע כרגע - הסכנה קיימת במדינות השונות מסביבנו, התחלואה באופן כללי גבוהה. הסכנה קיימת גם בטיסה, בטרמינל, המצויים בצפיפות מאוד גדולה ואפשר להידבק שם בקלות. החשש הגדול הוא להידבק בווריאנטים מסוכנים שעמידים לחיסון ואנחנו לא רוצים לייבא אותם למדינת ישראל. זה לא נעים להיות חולה, וזו גם סכנה ברמה הלאומית - הבאת זנים מסוכנים לשטח הארץ.

אין לנו הגדרה למדינות ירוקות, יש לנו מדינות שאנחנו אומרים לא לנסוע אליהם, ויש את כל שאר המדינות. מכל שאר המדינות מי שלא מחוסן צריך להיכנס לבידוד, בדגש על הילדים שהם לא מחוסנים. חשוב להקפיד על זה ולקחת את זה בחשבון כשאתה לוקח ילדים לחו"ל - כשתחזרו הם יצטרכו להיות בבידוד.

נתב"ג, אתמול (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
נתב"ג, יוני 2021 | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

למה מונעים כניסה לארץ מתיירים מחוסנים?

ראשית, זרים נכנסים למדינת ישראל לפי אישור חריג. בשבועות האחרונים יש גם פיילוט של כניסת תיירים בקבוצות, וזה נמשך. דחינו בחודש את הכניסה של תיירים שמגיעים לארץ באופן עצמאי. השליטה במקרה כזה על חולים ומבודדים נעשית מורכבת יותר. לכן, ברמת התחלואה הנוכחית, ביקשנו לדחות את זה בחודש. יכול להיות שתהיה דחייה נוספת אם רמת התחלואה לא תרד.

האם יש בנתב"ג תגבור של מערך הבדיקות?

בהחלט. בימים האחרונים תגברנו מ-20-30 דוגמים ל-60-70 דוגמים, שצריכים לעמוד בכול העומסים הקיימים ולשחרר את החוזרים מחו"ל הביתה לאחר בדיקה. במצב של עומסים חריגים יכול להיות שיהיו זמני המתנה ארוכים יותר.

חיסונים

אחמד שואל: האם ומתי יהיה חיסון לילדים מתחת לגיל 12?

זה לא יהיה בקרוב כנראה. לוקח זמן עד שעושים מחקרים שבודקים בטיחות ויעילות בקבוצות הגיל השונות. המחקר הזה מתקיים בקרב ילדים בגילאי 5-12 והתחיל רק לא מזמן. ייקח כמה חודשים טובים עד שיתגבשו הממצאים ועד שיינתן מענה בנוגע לבטיחות השימוש בו וליעילותו. יכול להיות שבסוף השנה הזו אכן יהיה חיסון מאושר לשימוש, אבל כלל לא בטוח.

חיסון בני נוער בחיסון לקורונה (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

האם קיים סיכון לדלקת שריר הלב בחיסון ילדים?

זה אכן סיבוך שיכול לקרות מחיסון, בדקנו את זה בארץ ואנחנו מעריכים שיש קשר בין שני הדברים. לשמחתנו, השכיחות יחסית נמוכה, מצאנו את זה ביחס של אחד ל-6,000, ובחו"ל זה אפילו יותר נדיר. במרבית המקרים מדובר במחלה קלה שחולפת, על כן החשש הוא לא גדול. אם משווים את הסיכון של המחלה, מומלץ עדיין להתחסן למרות שיש את הסיכון לסיבוך הזה. למדנו מהמתחסנים בארה"ב שהנתונים הם בשכיחות נמוכה יותר מאצלנו.

טל שואל: האם ומתי, להערכתך, יינתן החיסון השלישי? והאם לישראל יש מלאי מספיק לכך?

מעריכים שמתישהו נצטרך לתת מנה שלישית למחוסנים. אנחנו בודקים את היעילות כל הזמן כדי לדעת מתי לתזמן את זה. אפשרות נוספת היא שאם יהיה חיסון משודרג לווריאנטים נוספים גם, אז נצטרך את מנת הדחף הזו. זה יקרה כנראה בתוך כמה חודשים עד השנה הבאה.

כרגע אין מספיק חיסונים למנת דחף שלישית אבל יש לנו הסכם עם פייזר שמבטיח לנו את זה במקרה צורך. אנחנו בכוונה לא מביאים את זה כרגע כי אנחנו רוצים את החיסונים המשודרגים ביותר. 

התנהלות - סגרים, מסכות, תו ירוק

רותם ועוד גולשים רבים שאלו: האם בעקבות ההתפרצות המחודשת, אנחנו צפויים בקרוב לסגר נוסף?

לא חושב שאנחנו קרובים למצב הזה שבו יוטל סגר מקומי או כללי. יש להסתכל בפרופורציה נכונה, גם אם רמת התחלואה תעלה כנראה לא יהיו הרבה מאושפזים. תלוי בשיתוף הפעולה עם האזרחים, ביכולת לקטוע את שרשראות ההדבקה. 

כרגע אנחנו ממליצים לעטות מסכות, דבר שייכנס לתוקף רשמי בעוד כמה ימים. אנחנו עדיין ברמת תחלואה נמוכה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו כמה ימים של התארגנות. מקווה שזה מחזק את רמת האמון של הציבור בנו.

אור שואל: האם בימים אלה מומלץ להימנע מאירועים צפופים כמו הופעות ומסיבות, או להמשיך כרגיל?

אני הייתי נמנע מלעשות מסיבה בחלל סגור בלי מסכות, אתה לא יודע מי התחסן ומי לא. אפשר לעשות מסיבה בחוץ, אפשר להזמין רק מחוסנים. חשוב לזכור את הכללים: בחוץ יותר בטוח מבפנים והמחוסנים יותר בטוחים מלא מחוסנים. החיסון אפקטיבי לחלוטין, אנחנו בודקים אם יש פגיעה קלה ביעילות שלו. בינתיים הממצאים מראים שזה מאוד יעיל, מומלץ להתחסן.

חנויות רחוב בזמן הקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חנויות רחוב בזמן הקורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

האם בקרוב יחזור התו הירוק?

האפשרות להחזיר את התו הירוק קיימת. אם נראה עלייה בתחלואה אנחנו נרצה להפריד בין מחוסנים ללא מחוסנים וזה אומר תו ירוק. אני לא רואה את זה קורה בקרוב, נעקרוב אחרי התחלואה, נקווה שההמסכות יעזרו. 

האם מסעדות ובתי קולנוע בסכנה?

לא חושב שזה צעד שאנחנו חוששים שיכול לקרות בקרוב, הם לא בסכנת סגירה, אבל יכול להיות שאם נראה עלייה בתחלואה, המקומות האלה יעבדו כמו בתו הירוק. כמו מסעדות - שבפנים מותר לשבת רק עם תו ירוק ובחוץ אפשר שכולם יישבו.

מי צריך להיכנס לבידוד ומתי?

נכון לעכשיו לא השתנתה המדיניות: מחלימים ומחוסנים לא צריכים בידוד. רק במקרים ספציפים שבחקירה עולה שהיה מגע מאוד קרוב או שיש מקרה הדבקה למישהו מחוסן, אז רופאי בריאות הציבור יכולים להנחות על כניסה לבידוד גם של אנשים מחוסנים.

אכיפה בתקופת הקורונה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
אכיפה בתקופת הקורונה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

האם יש מספיק כוח אדם לחקירות אפידמיולוגיות ולביצוע בדיקות כדי להשתלט על התפרצות שאולי תגדל?

בהחלט - יש לנו גוף שהתמקצע בזה במסגרת פיקוד העורף. יש מספיק חוקרים, גם כשהיינו בכמויות של אלפי נדבקים ביום. יש מספיק בדיקות, אבל פנינו לקופות החולים כדי להרחיב את הזמינות של הבדיקות, שלא יהיה תור רק כעבור יומיים או שלושה. 

במקביל, פתחנו מתחמי דרייב אין של פיקוד העורף בערים הגדולות. הזמינות אמורה להיות טובה גם בסופשים - כך שמי שצריך ייבדק. זה הזמן לקרוא למי שמרגיש לא טוב - ללכת להיבדק.

מה המצב בבתי החולים, והאם רואים שם עלייה בתחלואה?

לא רואים עלייה באשפוזים ובתחלואה הקשה. אני אומר לשמחתנו אבל בזהירות, כי בדרך כלל אנחנו יודעים שהעלייה בבתי חולים מתרחשת קצת אחרי - שבועיים או שלושה אחרי שמתחילה התחלואה. נצטרך לעקוב בשבועת הקרובים ולוודא שאין עלייה באשפוזים.

בית החולים שיבא (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
בית החולים שיבא | צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

נערכים לפתוח את מחלקות הקורונה מחדש?

כן, במקרה הצורך נפתח שוב. אנחנו מוטרדים בעיקר מתחלואה של ילדים שהיום הם מרבית המאומתים ואנחנו יודעים שמחלקות הילדים עמוסות במאושפזים עם כל מיני מחלות נשימתיות ונגיפים אחרים. אנו חוששים שהתוספת של חולי קורונה עלולה להכביד עוד יותר, אבל אני מקווה מאוד שמספר המאושפזים יהיה נמוך כמו שאנחנו מכירים עד כה בנוגע לילדים.

למרות ההתפרצות, האם תפקיד הפרויקטור נחוץ?

אם היו שואלים את זה לפני שבוע-שבועיים הייתי אומר שלא ושאפשר להמשיך הלאה - אבל עם ההתפרצות הזו אני חושב שההתתמודדות הזו מחייבת מישהו שזה עיקר תשומת הלב שלו, וזה תפקיד הפרויקטור. כך, גם היום אני עסוק עד מעל הראש עם ההתמודדות עם ההתפרצות, כך זה גם יהיה בשבועות הקרובים.