מחקר משותף של ארגון הבריאות העולמי וסין, על מקורותיו של נגיף הקורונה, מצא שהנגיף ככל הנראה עבר מעטלפים לבני אדם – כך דיווחה היום (שני) סוכנות הידיעות AP. לפי המחקר, העברת הנגיף מעטלפים לבני האדם, דרך חיה אחרת, היא התרחיש הסביר ביותר להתפרצות המגפה. עוד קבעו החוקרים כי האפשרות שהנגיף הגיע או דלף ממעבדה היא "לא סבירה ביותר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הפרטים שפורסמו מהמחקר הותירו שאלות רבות ללא מענה, אך סוכנות הידיעות טוענת שהדוח מספק פירוט מעמיק על הנימוקים שמאחורי מסקנות הצוות. החוקרים הציעו להמשיך ולערוך מחקרים נוספים בתחומים רבים, למעט ההשערה שמדובר בווירוס שהתפרץ כתוצאה מדליפה ממעבדה.

בחודש שעבר ערך צוות של ארגון הבריאות העולמי סיור בוואהן, שבסיומו העריכו כי לא סביר שנגיף הקורונה נוצר במעבדה. פרסום הדוח המלא מתעכב שוב ושוב, ומעלה שאלות לגבי התערבות השלטונות הסיניים, שניסו על פי דיווחים רבים, להטות את המסקנות כדי למנוע את הפלת האשמה עליהם.

טיהור כיכר באזור ווהאן (צילום: רויטרס_)
בחזרה למקורות. הימים הראשונים להתפרצות הקורונה בעיר ווהאן | צילום: רויטרס_

גורם בארגון הבריאות העולמי אמר בסוף השבוע שעבר כי הוא מצפה לפרסם את הדוח המלא "בימים הקרובים", וסוכנות הידיעות קיבלה היום את מה שנראה כגרסה כמעט סופית של הדוח. לא ברור אם הדוח עוד ישתנה לפני פרסומו.

החוקרים דירגו ארבעה תרחישים להתפשטות הנגיף, על פי סבירות. בראש הרשימה עומדת העברת הנגיף מעטלפים דרך חיה נוספת. החוקרים אף העריכו כי התפשטות ישירה מעטלפים לבני אדם גם היא סבירה, ואף טענו כי העברת הנגיף לבני אדם דרך בשר קפוא המשווק לאכילה אפשרית גם כן, אם כי לא סבירה.

במחקרים מהעבר נמצא נגיף דומה לקורונה אצל עטלפים. עם זאת, לפי הדוח המרחק האבולוציוני בין נגיפי העטלפים לנגיף של בני האדם גדול, דבר המצביע על קשר חסר. לפי הדוח, נגיפים דומים מאוד נמצאו בפנגולינים, אך החוקרים ציינו כי גם חורפנים וחתולים רגישים לנגיף, מה שמרמז על כך שגם הם יכולים להיות נשאים.

הדוח מבוסס בעיקרו על הביקור של צוות המומחים הבינלאומי של ארגון הבריאות העולמי בעיר ווהאן הסינית, שבה התגלה הווירוס לראשונה. ביקור שנערך מאמצע ינואר עד אמצע פברואר. פיטר אמברק, המומחה של ארגון הבריאות העולמי שהוביל את משימת הארגון בעיר, אמר כי הדוח הגיע לגרסתו הסופית, נבדק ותורגם. "אני מצפה שבימים הקרובים כל התהליך הזה יושלם ונוכל לפרסם אותו", אמר.

ווהאן (צילום: @GrouciDjamila, twitter)
מכירת חיות למאכל בשוק בווהאן | צילום: @GrouciDjamila, twitter

טיוטת הדוח אינה מספקת תשובה חד משמעית לשאלה האם ההתפרצות החלה בשוק בווהאן, שבו נמצא אחד מאשכולות המקרים הראשונים של הקורונה בדצמבר 2019. גילוי של מקרים אחרים לפני ההתפרצות בשוק, מעיד על כך שייתכן שההתפרצות החלה במקום אחר. הדוח מציין כי "לא ניתן להסיק כרגע מסקנה נחרצת בנוגע לתפקידו של השוק בווהאן כמקור ההתפרצות, או כיצד הגיע הזיהום לשוק".

עם התפשטות המגפה העולמית, סין דיווחה שמצאה דגימות של הנגיף על אריזות מזון קפוא שיובאו לסין. בדוח של ארגון הבריאות העולמי נכתב כי מעבר מזון בהקפאה, אמנם יכול להוות זרז להתפשטות וירוסים גם למרחקים ארוכים, אך המומחים ספקנים לגבי האפשרות שמזון מיובא גרם להתפרצות.

ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גבריסוס, אמר כי הדוח על מקור הקורונה נעשה בעקבות השלמת המשימה של צוות הארגון בסין, וציין כי הוא יפורסם ביום שלישי, אך עדיין נדרש מחקר נוסף. ראש הארגון הוסיף כי "כפי שאמרתי, כל ההשערות מונחות על השולחן ומצדיקות עוד מחקרים מלאים במשך".

מעבדת המכון למחקר ביולוגי (צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי)
האפשרות שהנגיף הגיע או דלף ממעבדה היא "לא סבירה ביותר" | צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי

שר הפיתוח הגרמני, גרד מולר, אמר באותו תדרוך כי הוא מברך על שיתוף הפעולה של סין עם צוות המחקר שביקר במדינה בינואר ובפברואר. מנגד, בממשל האמריקני הביעו דאגה ממצאי הדוח, לאחר שבכירים בממשל ראו כמה פרטים ממנו, טרם פרסומו. כמה מבכירי הממשל הביע דאגה מהדרך שבה בוצע המחקר, כולל האפשרות שלממשלת סין הייתה יד בחיבורו.

מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר בריאיון ל-CNN כי יש "חשש אמיתי מהמתודולוגיה ומהתהליך" של הדוח, כולל דאגה  שממשלת סין "ככל הנראה עזרה לכתוב אותו". ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי בארה"ב למחלות זיהומיות וחבר בצוות הבית הלבן לטיפול בקורונה, הבהיר כי הוא היה רוצה לראות את הדוח המלא. "אנו מקבלים הרבה השערות לגבי מה שהם עשו ומה מותר להם לעשות", הסביר ד"ר פאוצ'י. "למעשה, היו הרבה מגבלות על יכולתו של הצוות שהגיע לווהאן לחקור באמת, אז יש לי חששות משמעותיים".