אופטימיות זהירה, לפחות לפי ה"מדגם" של המומחה: פרופ' אלי שפרכר מבית החולים "איכילוב" היטיב לדייק בחודשים האחרונים במספר הערכות שסיפק על מספר החולים בתקופות זמן שונות לאורך גלי התחלואה שחווינו. בריאיון ל"אולפן שישי" שערכנו עמו אמש (שישי) הוא מספק הערכה אופטימית לגבי מה שצפוי בשבועות הקרובים - ומעריך מה יהיו המספרים גם ביום הבחירות - נתון שעשוי להשפיע על התוצאות. 

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"לפי המודל הישן יותר, אנחנו צפויים להגיע למספר שנע בין 880 ל-1,080 מאומתים ב-17 בפברואר, והמודל המתוחכם יותר שנתון ליותר הטיות, מנבא את חציית קו ה-800 במהלך השבוע הראשון של מרץ", אומר פרופ' שפרכר, "אנחנו נמצאים בשלב שבו אנחנו יוצאים מהסגר, ולכן ייתכן שההתנהגות של הציבור תשתנה ותהיה לזה השפעה על הנתונים בשטח". 

ומתי נתחיל לראות השפעה משמעותית של החיסונים? "כבר רואים את ההשפעה שלהם, ככל שהיקף ההתחסנות יגדל – כך ההשפעה שלהם תורגש יותר. תהליך החזרה לשגרה צריך להיות שונה – צריך להשתמש בחיסונים כדי לפתוח את המשק ולהשתמש בפתיחת המשק כדי להניע את תהליך ההתחסנות. במקום לצבוע את האוכלוסייה לפי השיוך הגיאוגרפי שלה, צריך לעשות זאת לפי הסטטוס החיסוני שלה. לאנשים שהתחסנו אפשר לפתוח את המשק". 

בעוד חמישה שבועות, ייערכו בישראל בחירות - ונכון לעכשיו, די קשה לנבא מה יהיה מצב התחלואה אז - אך ההערכה היא אופטימית: "אנחנו בוודאי נחווה ירידה במספרים - זאת במידה וקצב ההתחסנות ימשיך או אפילו יגבר. הכל תלוי בהתנהלות הציבור ובפרמטרים שדרושים כדי להביא את הציבור להתנהל בצורה שתביא לירידה משמעותית יותר במספרים". 

קלפיות (צילום:  יחסי ציבור)
הבחירות במרחק 5 שבועות, מספרי החולים יירדו? | צילום: יחסי ציבור

לדברי פרופ' שפרכר, הנתונים של החודש האחרון, שבו היה סגר ולא התקיימו לימודים, מראים שחל זינוק דווקא באחוז הבדיקות החיוביות בכל שכבות הגיל,  וזה משהו שקורה כשהילדים היו בבית: "זה אומר שכשהילדים בבית - הם לא ממש בבית. גם בקיץ, עם תחילת החופש הגדול, ראינו את התופעה הזו". 

לכן, הוא מציע דווקא לפתוח את מערכת החינוך: "זה הזמן לחשוב על בתי הספר בצורה שונה – זו המסגרת הטובה ביותר לפקח על התחלואה. אפשר לאכוף עטיית מסכות, לטפל בנושא הריחוק החברתי, אפשר לנהל את ההפסקות ולחנך לבריאות. צריך לנצל אותה באופן כזה שדווקא יקטין את התחלואה. כאשר הילדים בבית התחלואה לא ממש יורדת". 

ומה יש לו לומר למי שמסרב להתחסן? "לא יכולנו לאחל לעצמנו חיסון יותר יעיל ויותר בטוח. לא רק שזה הוכח בניסוי קליני ענק, יש לנו בידיים שני ניסויים קליניים של שתי חברות תרופות גדולות עם תוצאות זהות לחלוטין, יעילות מאוד גבוהה ובטיחות מאוד גבוהה. לא ללכת להתחסן זה משהו שלא מובן לי".